Kes­ki­vii­kon ko­ro­na­uu­ti­set – katso kooste päivän uu­ti­sis­ta

Kalevassa julkaistaan päivittäin runsaasti koronaepidemiaan ja poikkeustilaan liittyviä juttuja. Koostimme tähän keskiviikkona 25. maaliskuuta julkaistut jutut.

-
Kuva: Joel Maisalmi

Kalevassa julkaistaan päivittäin runsaasti koronaepidemiaan ja poikkeustilaan liittyviä juttuja. Koostimme tähän keskiviikkona 25. maaliskuuta julkaistut jutut. Listassa on mainittu jutun julkaisuaika. Viimeisin juttu on ylimpänä.

Kello 22.16

Hallitus kertoi tiedotustilaisuudessa, että Uudenmaan maakuntaan tulo ja sieltä poismeno kielletään 19. huhtikuuta saakka.

Kello 21.13

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi keskiviikkona lykkäävänsä perustuslakimuutoksia koskevaa kansanäänestystä pahenevan koronavirustilanteen takia Venäjällä.

Kello 20.39

Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt SPR:n vapaaehtoisia Helsinki-Vantaan lentokentälle. Lisäksi matkustajia vastassa ovat terveydenhuollon ammattilaiset, ja matkustajille on järjestetty rajatarkastuksen edustalla odotustilat.

Kello 19.42

Oulun yliopistollisen sairaalaan erityisvastuualueella on hoidettavana tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta. Heistä kolme on osastohoidossa ja yksi tehohoidossa. 

Kello 19.02

Oulun joukkoliikenteessä luovutaan toistaiseksi käteisen käytöstä maanantaina 30. maaliskuuta alkaen. Yksittäisiin vuoroihin ja linjoihin on tulossa muutoksia, joista tiedotetaan Oulun joukkoliikenteen verkkosivuilla.

Kello 18.38

Eduskunnan perustuslakivaliokunta esittää, että lailla olisi turvattava yrittäjille kohtuulliset korvaukset ravintoloiden sulkemisesta ja säädettävä myös vaikutusten lieventämisestä.

Kello 17.55

Työttömyysturvan maksuvalmius ei ole Suomessa enää itsestään selvää. Työllisyysrahaston hallitus käsitteli talouden skenaarioita tilanteessa, jossa työttömyys on kasvamassa ennätyksellisen nopeasti erittäin korkealle tasolle koronakriisin seurauksena.

Kello 17.26

Osuuskauppa Arina perehdyttää 400 työntekijää ruokakaupan tehtäviin. Arina aloitti yt-neuvottelut koronakriisin seurauksena viime viikolla. 

Kello 17.00

Kiinalaismatkailijat palaavat Suomeen aikaisintaan talvella. Kiinalaismatkailun toipuminen tapahtuu asteittain.

Kello 16.47

Muhoksen kunnan kulttuuripalvelut tarjoaa perjantaina 3. huhtikuuta Eino Leino Facebook Live -konsertin internetin välityksellä.

Kello 16.27

Joidenkin ihmisten puolustusjärjestelmät voivat ylireagoida koronavirukseen, mikä voi tehdä taudista vakavamman. Koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti voi aiheuttaa potilaalle pysyvän keuhkovaurion, mutta näin tapahtuu vain hyvin pienelle osalle taudin saaneista, sanoo Tampereen yliopistollisen keskussairaalan infektiotautien erikoislääkäri Petrus Säilä.

Kello 16.17

Oululaisissa ravintoloissa tehdään, mitä voidaan. Valmiiden ruoka-annosten myynti asiakkaille on monien ruokaravintoloiden keino yrittää selviytyä kriisitilanteesta.

Kello 16.00

Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot uhkaavat pahentaa lasten ja perheiden tilannetta, kun tuen tarve kasvaa ja samalla monet palvelut sulkevat ovensa. Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtajan Hanna Heinosen arvion mukaan koronaepidemia voi kasata ongelmia perheissä, jotka jo ennestään kamppailevat jaksamisen kanssa.

Kello 15.59

Oulun yliopistolliseen sairaalan (OYS) vastaanottoajalle ei ole asiaa, jos on flunssaisena tai koronavirusepäilyn takia karanteenissa. Myös vierailut sairaalaan on toistaiseksi kielletty. Vierailukielto koskee myös kaikkia potilaiden läheisiä.

Kello 15.40

Koronaepidemian tämän hetken ennuste on, että noin 11 300 ihmistä tarvitsee sairaalahoitoa ja heistä 3 600 tehohoitoa. THL:n mukaan epidemian pituudeksi arvioidaan nykyisillä tiedoilla 4–6 kuukautta.

Kello 15.39

Kunnissa on jouduttu alkaa miettiä uusia ratkaisuja peruskoululaisten kouluruokailuun. Ranualla jaetaan ruokarahaa, Siikajoella ruokapaketteja. Oulu miettii edelleen, miten etäkoululaisten ruokailua tuetaan.

Kello 15.12

Suomessa on todettu keskiviikkoiltapäivään mennessä yhteensä 880 laboratoriovarmistettua koronavirustartuntaa.

Kello 15.05

Sosiaali- ja terveysministeriö hälytti Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset apuun Helsinki-Vantaalle. Vapaaehtoiset ottavat vastaan kansainvälisillä lennoilla saapuvat matkustajat ja jakavat heille tietoa karanteenista.

Kello 15.03

Suomeen saapuu lähipäivinä huomattava määrä eri puolilta maailmaa palaavia suomalaisia matkailijoita kotiutuslennoilla. Valtioneuvosto lupaa, että terveydenhuollon ammattilaiset ovat vastassa Helsinki-Vantaalla. Rajavartiosto ohjeistaa Suomeen palaavat kahden viikon kotikaranteeniin.

Kello 14.46

Hallituksen päätös sulkea ravintolat, kahvilat ja pubit toukokuun loppuun asti ei näytä tuovan vakuutuskorvauksia alan yrittäjille. Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen johtava lakimies Harri Isokoski sanoo, että toiminnan keskeytysvakuutukset tuovat vain hyvin rajallisesti apua ravintola-alan yrittäjille.

Kello 14.34

Oulun poliisilaitos rajoittaa lupapalveluissa asiointia koronaviruksen aiheuttaman tartuntariskin takia. Vuoronumerolla, ilman ajanvarausta asiointi on mahdollista ainoastaan Oulun keskustan poliisiasemalla erittäin kiireellisissä lupa-asioissa, ensisijaisesti henkilökortit ja turva-alan luvat.

Kello 14.13

Koronatoimet uhkaavat romahduttaa palvelualojen työpaikat lähes tyystin. PAM:n puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen pelkää, että työttömyyskassan rahat loppuvat ennen pitkää ja edessä on valtava konkurssiaalto.

Kello 14.12

Valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt on tehnyt poikkeusjärjestelyjä yksityisten vuokralaistensa vuokranmaksuun. Senaatti antaa tarvittaessa sadan prosentin vuokranalennuksen hankalassa tilanteessa oleville yksityisille pienille ja keskisuurille yrityksille ja yhdistyksille.

Kello 13.26

Prinssi Charlesilla on koronavirustartunta. 71-vuotias Britannian kruununperillinen meni hyvissä ajoin vapaaehtoisesti eristykseen.

Kello 13.23

Milanossa pelattu Mestareiden liigan ottelu saattoi tehdä Bergamosta Euroopan pahimman korona-alueen. Bergamolainen Atalanta ja Valencia pelasivat Milanossa juuri niihin aikoihin, kun Pohjois-Italian koronakriisi alkoi. Bergamosta matkusti otteluun jopa 45 000 fania.

Kello 12.10

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on koronaepidemian osalta varsin rauhallinen tilanne. Osastohoidossa on vain muutamia potilaita eikä sairaala ole erityisen merkittävästi kuormittunut.

Kello 11.36

Oulussa toimiva Pohjoinen valokuvakeskus on avannut nettigallerian. Tiistaina virtuaaligalleriassa avautui Mikko Auerniityn ja Harri Heinosen näyttely Football Landscapes.

Kello 11.07

Kempeleläinen Lehto Group lopetti helmikuussa käynnistyneet yt-neuvottelut ja aloittaa heti perään uudet. Uudet yhteistoimintaneuvottelut koko henkilöstöä koskevista mahdollisista lomautuksista.

Kello 11.00

Suomessa on paljastunut kaksi uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta. Toinen Kanta-Hämeestä ja toinen Husin alueella. Kuolemia on nyt Suomessa kolme.

Kello 10.40

Ilkka-Yhtymä-konserni aloittaa yt-neuvottelut henkilöstön lomautuksista. Neuvottelut koskevat kaikkiaan noin 370 henkilöä ja pöydällä ovat enintään 90 päivän lomautukset.

Kello 10.39

Pilkkikisojakin voi järjestää etänä. Atteson Pilkki Open -kilpailu järjestetään sunnuntaina. Osallistujat kalastavat omilla kalavesillä ja osallistua voi mistä päin Suomea tahansa.

Kello 9.45

Pelastakaa Lapset ry tukee koronavirustilanteen takia ahdinkoon joutuneita lapsiperheitä. Järjestö tarjoaa muun muassa lahjakortteja ruokakauppaan sekä keskustelutukea lapsille ja nuorille netin välityksellä.

Kello 9.29

Yhdysvalloissa todettiin yli 6 000 uutta tartuntaa vuorokaudessa ja tilanne on pahin New Yorkissa. Senaatti ja Trumpin hallinto pääsivät sopuun massiivisesta 2 000 miljardin dollarin tukipaketista. Trump tahtoisi normalisoida maan talouden pääsiäisenä, mutta hänen valtansa ei siihen riitä.

Kello 8.57

Eduskunta päättää koronaviruksen uusista torjuntatoimista tänään ja loppuviikolla. Hallitus kokoontuu neuvotteluun kello 18 alkaen, ja toimenpiteistä tiedotetaan illan kuluessa. Ravintolat suljetaan ja Uusimaa kenties eristetään jopa juhannukseen asti.

Kello 8.00

Sisustussuunnittelija neuvoo, miten luot riittävän ergonomisen, rauhallisen ja viihtyisän etätyöpisteen kotiasi. Hetken aikaa voi työskennellä nojatuolissa tai sängyllä retkottaen, mutta pitemmän päälle työpisteeseen kannattaa satsata.

Kello 6.35

Työmatkaliikenne väheni Oulussa eikä ruuhkia käytännössä ole. Viikko sitten työmatkaliikennettä oli puolet vähemmän kuin normaalisti.

Kello 6.10

Netflix ja Youtube päättivät rajoittaa Euroopan-yhteyksiensä nopeuksia neljänneksellä estääkseen verkon ylikuormittumisen. Valtion kyberturvallisuuden johtaja vakuuttaa, ettei Suomessa ole vaaraa ylikuormittumisesta.

Kello 6.00

Lännen Median tiedot: Koronatestien kapasiteetti ei riitä Suomessa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ostaa analysointia Virosta. Varsinais-Suomessa sairaalaan tilattu testilaite ja komponentit jäivät jumiin ulkomaille.