Oulu

Ei vielä ko­ro­na­kii­ret­tä, Oulun yli­opis­tol­li­ses­sa sairaalassa yhä rauhallista – "Toistaiseksi olemme pystyneet selvittämään jokaisen positiivisen tes­ti­vas­tauk­sen tar­tun­ta­ket­jun"

Koronavirus ei siis näytä leviävän viime aikaisten rajoittamistoimenpiteiden ansiosta Pohjois-Pohjanmaalla hallitsemattomasti. Kuvituskuva. KUVA: Pekka Peura
Oulu 25.3.2020 12:10 | Päivitetty 25.3.2020 13:38
Heikki Uusitalo

Suomessa on paljastunut kaksi uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) kertoo, että henkilö oli iäkäs. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä henkilö kuului riskiryhmään.

Ensimmäinen koronaviruksen aiheuttaman kuolema tuli perjantaina. Sekin oli Husin alueella.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS) on koronaepidemian osalta edelleen varsin rauhallinen tilanne. Asiasta kertoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.

Osastohoidossa on vain muutamia potilaita eikä sairaala ole erityisen merkittävästi kuormittunut.

Pohjois-Pohjanmaalla on testattu tähän mennessä noin 1400 henkilöä ja positiivisia näytteistä on ollut nelisenkymmentä.

– Epidemia on Pohjois-Pohjanmaalla vielä alkuvaiheessaan. Toistaiseksi olemme pystyneet selvittämään jokaisen positiivisen testivastauksen tartuntaketjun. Käytännössä kaikki tapaukset ovat liittyneet matkailuun, eli henkilöt ovat olleet joko matkoilta palanneita tai heidän kauttaan koronavirukselle altistuneita henkilöitä, toteaa OYS:n johtajaylilääkäri Juha Korpelainen.

Koronavirus ei siis näytä leviävän viime aikaisten rajoittamistoimenpiteiden ansiosta Pohjois-Pohjanmaalla hallitsemattomasti. Suuri osa koronavirusinfektioon sairastuneista voi hyvin. He ovat lieväoireisia ja kotihoidossa. Muutamia potilaita on otettu sisälle sairaalaan.

Korpelainen sanoo, että uusille rajoitustoimille on lääketieteellisestä näkökulmasta katsoen perusteita. Toimilla on laskennallisesti ajatellen tehoa. 

– Käytännössäkin näyttää siltä. Tauti ei levinnyt tänne niin nopeasti kuin odotettiin. Hintalappua tietysti kertyy. Olemme varmasti kaikki surullisia yritysten tilanteesta.

Olisiko sitten mahdollista, että tiukat rajoitustoimet esimerkiksi ihmisten liikkumiseen maan sisällä pelastaisivat maakunnan laajamittaiselta epidemialta kokonaan? 

– Teoriassa se ehkä olisi mahdollista, mutta käytännössä tuskin.

Korpelainen painottaa, että virukseen liittyy yhä paljon asioita, joista ei ole täyttä varmuutta.

Testauskapasiteetti kasvanut vähitellen

OYS:n koronavirustartunnan testauskapasiteetti kasvanut vähitellen ja tällä hetkellä se on noin 150 testiä vuorokaudessa.

– Tällä hetkellä testauskapasiteettimme riittää sairaalahoitoa vaativien potilaiden sekä kriittisten henkilökuntaryhmien testaukseen. Näitä ovat mm. syöpäpotilaita hoitava ja tehohoidon henkilökunta, kertoo Korpelainen.

– Lisäksi teemme satunnaisotantaa, missä testaamme avohoidon hengitystieoireita omaavia potilaita. Tällä seuraamme epidemian etenemistä Pohjois-Pohjanmaalla.

Toistaiseksi kaikki henkilökunnasta otetut näytteet ovat olleet negatiivisia.

Korpelaisen mukaan erilaiset suojausvarusteet riittävät OYS:ssa toistaiseksi. Lisätilauksia ja uusia hankintoja pyritään tekemään koko ajan osin poikkeuksellisiakin kanavia hyödyntäen.

Päivitetty kello 13.38: Lisätty Juha Korpelaisen Kalevalle antamia kommentteja juttuun.

Jutun kommentointi on päättynyt.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (117)

Kuinka paljon lie meitä kotona oireilevia? Ohjeena on, ettei tarvi ottaa yhteyttä mihinkään, jos oireet on sellaisia, että kotona pärjää. Niillä mennään. Aika vahvasti sanottu, että kaikki tartuntaketjut on pystytty jäljittämään. Olkoon koronaa tai ei, nopeasti alkaneet oireet kurkkukipu, yskä, keuhkopolte, päänsärky, lihassäryt sopii kuvaan. Kaunisteltu kuva tulee tilastoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki todetut tartuntaketjut on pystytty jäljittämään, kyllä.
Kaikkia altistuneita ja sairastuneita ei ole testattu kahteen viikkoon, joten todellinen tilanne voi olla mitä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epidemian pituudeksi arvioidaan nykyisillä tiedoilla 4-6 kuukautta. Tämä tarkoittaa sitä, että epidemia kestäisi Suomessa vähintään heinäkuuhun, mutta vakavamman skenaarion mukaan epidemia voi kestää jopa syyskuuhun saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osittain vastuutonta antaa liian hyvä kuva tilanteesta mikä ihan varmasti vkon tai parin päästä on aivan toinen kuten THL nyt on myös kertonut!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelottavaa että ihmiset lukee tämän jutun ja luulee että mitään hätää ei Oulussa muka olekaan ja sitten menevät huolettomasti busseilla kauppakeskuksiin ja sitten tauti vasta leviääkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuttaisin Ruotsiin jos vielä pääsis maasta pois. Siellä on viranomaisilla ja poliitikoilla järki päässä eikä turhaa pelottelua. Suomi on pessimistien luvattu maa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse muuttaisin Singaporeen, jos siellä saisi jauhaa purkkaa eikä se olisi niin kuuma ja kallis paikka.
Ruotsissa tulee iso piikki näillä valinnoilla. Voi pappa-parat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä Suomessa menee vielä suhteellisen hyvin. Mitä sitten, kun rajoitukset puretaan ja matkustelu ulkomaille alkaa? Itse ainakin aion matkustaa Suomessa ja tukea suomalaisia yrityksiä muutoinkin.
Kukaan ei voi ajatella vain itsekkäästi omaa perhettään tai "persettään", sillä muiden ihmisten terveys on yhtä tärkeää, että tästä selvitään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella kummallista että pörssin ja osakkeenomistajien tukemiseen laitetaan rahaa miljarditolkulla mutta kukaan puhu mitään miten pakkotyöhön komennettujen ja itsensä vaarantavien hoitajien ja lääkärien työ korvataan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myöhemmin palkitaan lomautuksilla ja lomien ja lomarahojen leikkauksilla, valtion rahat kun eivät tule riittämään kuin osinkoa jakavien pörssiyritysten tukemiseen ja tämä rahansiirto-operaatio on jo aloitettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä taitaa olla kyseessä poliittinen virus ja rahojen uudelleenjako. Aika monta pientä yritystä saadaan konkurssiin. Isot yritykset pelastetaan, muut saa olla oman onnensa nojassa. Hallitus osoittaa tällä arvovalintansa ja tärkeysjärjestyksensä. Tuskin tätä kommenttia julkaistaa, jää johonkin seulaan mutta tulipahan kirjoitettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikea hyväksyä yksityisten yritysten tukemista veronmaksajien varoilla. Niiden pitää tulla toimeen omillaan kuten muidenkin yksityishenkilöiden. Toimeentulotuki on yrittäjien tuki myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kuuleppas kun jokainen yrittäjän maksaa sitä veroa huomattavasti enemmän valtion kassaan, kuin esimerkiksi sinä tavallinen peruspalkkajamppa. Eikä ne yrityksen kulut lopu siihen paikkaan kun työt loppuu, mutta tätähän onkin niin vaikea käsittää jos on itse ollut aina pelkkä palkansaaja etuineen kaikkineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haastat tietämättä faktoja. Mieti kommenttiesi sisältöä ennen kuin lähetät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osaatko eritellä mitä veroja ja kuinka paljon yrittäjä maksaa enemmän kuin palkansaaja? Yksinyrittäjällä sesonkityössä on heikompi rahavirta kuin minulla, mutta se ei estä yrittäjyyden glorifiointia "pidämme yhteiskunnan rattaat pyörimässä vaikka mistään ei tule rahaa". Samaan aikaan nostetaan kaikki yhteiskunnan tuet mitä vaan irti saadaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Laita vaikka foliohattu päähän jos helpottaisi...

Talouselämä 23.3.2020, uutisoi seuraavaa:

Julkisuuteen on tihkunut tietoa Säätytalon kokouksesta, jossa asiantuntijat ovat tunnustaneet Suomen koronatilanteen pahemmaksi kuin aiemmin osattiin arvioida. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja puhui asiasta jo suorin sanoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hesarissakin oli pitkä juttu tilaisuudesta. Siinä jutussa kerrottiin, kuinka terveysvirkamiehet olivat vaikuttaneet yllättyneiltä, kun tilanne olikin muuttunut heidän ennusteitaan pahemmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (117)

Uutisvirta

13:32
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
13:06
HS: Tiina Jylhän kauneusklinikka markkinoi suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla
13:00
Talvirenkaiden hankinnassa on tapahtunut huomattava muutos – varautuminen uuteen tieliikennelakiin näkyy jo Tilaajille
12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
19
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Persujen vouhotukseen,yhtä ja samaa jankuttavat,hallituksen tytöt ovat oikealla asialla se näkyy kannatuksesta, Lue lisää...
Kansa kyllästynyt.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image