Kotimaa

Jäävätkö työttömät ilman päivärahaa jo ennen kesää? – Se on nyt uhka, johon Työl­li­syys­ra­has­to pyytää hallitukselta pikaista apua

Työttömyys voi kasvaa ennätyksellisen nopeasti erittäin korkealle tasolle, arvioi Työllisyysrahasto. Se vaatii nyt maksuvalmiuden ja työttömyyspäivärahojen maksamisen turvaamiseksi valtion välittömiä toimia.
Kotimaa 25.3.2020 17:55
Tanja Nuotio

Työttömyysturvan maksuvalmius ei ole Suomessa enää itsestään selvää. Työllisyysrahaston hallitus käsitteli talouden skenaarioita tilanteessa, jossa työttömyys on kasvamassa ennätyksellisen nopeasti erittäin korkealle tasolle koronakriisin seurauksena.

Työllisyysrahasto vetoaa nyt Suomen hallitukseen maksuvalmiuden turvaamiseksi.

Rahaston hallitus esittää huolensa tilanteen nopeasta heikentymisestä, koska työttömyysturvamenot ovat kasvamassa moninkertaisiksi.

Työllisyysrahaston tehtävänä on rahoittaa työttömyyskassoja, jotta ne pystyvät maksamaan lomautetuille ja irtisanotuille ansiosidonnaiset päivärahat. Osa päivärahoista rahoitetaan työttömyyskassojen jäsenmaksuilla.

Työllisyysrahaston perustehtävä on rahoittaa paitsi työttömyysturvaa myös aikuiskoulutusetuuksia, jotka ovat monelle ainoa tulonlähde.

– On tärkeää turvata rahoitustehtävä, rahasto painotti tiedotteessaan keskiviikkona.

Koronaviruksen aiheuttama äkkijyrkkä työttömyyden kasvu johtaa siihen, että Työllisyysrahasto joutuu maksuvalmiutensa turvaamiseksi turvautumaan merkittävään lainanottoon. Lainanottokaan ei riitä, jos työttömyys nousee ennustetulla tavalla.

– Uhkana on se, että Työllisyysrahaston maksuvalmius loppuu ennen kesää, jolloin työttömyyskassat eivät voi maksaa päivärahoja työttömille jäsenilleen.

Rahasto on varautunut kaikkiin tarvittaviin keinoihin

Työllisyysrahaston hallitus käsitteli kokouksessaan tiistaina rahaston talouden skenaarioita tilanteessa, jossa työttömyys on kasvamassa ennätyksellisen nopeasti erittäin korkealle tasolle.

Tämä merkitsee työttömyysturvamenojen moninkertaista kasvua tälle vuodelle ennakoituun verrattuna. Lisäksi työttömyysturvan ehtoihin kaavaillut ehtojen lievennykset lisäävät entisestään menoja.

Työllisyysrahastosta kerrotaan, että se on viime vuosina kerännyt suhdannepuskurinsa lähes täyteen. Puskurin avulla työttömyysmenojen nousun vaikutuksia voidaan pehmentää.

Rahasto on varautunut kaikkiin tarvittaviin keinoihin maksuvalmiutensa turvaamiseksi. Poikkeuksellisessa tilanteessa rahaston omat toimet eivät kuitenkaan riitä.

Työllisyysrahaston maksuvalmiuden ja työttömyyspäivärahojen maksamisen turvaamiseksi tarvitaan valtion välittömiä toimia ja päätöksiä.

Lainanottoa varten tarvitaan valtiontakaus, jonka valmistelu on menossa valtiovarainministeriössä. Valtiontakaus tarvitaan kaikkiin Työllisyysrahaston lainajärjestelyihin.

"Lisärahoituspyyntöjä tulee työttömyyskassoilta"

Entinen Työttömyysvakuutusrahasto, nykyinen Työllisyysrahasto on onnistunut keräämään 1,7 miljardin euron puskurin työnantajien ja työntekijöiden maksamista työttömyysvakuutusmaksuista.

Työllisyysrahaston toimitusjohtaja Janne Metsämäki kertoi Lännen Medialle viime viikolla, että nykyisillä periaatteilla Työllisyysrahasto voi enimmillään ottaa 2,1 miljardia euroa velkaa. Suhdannepuskuri ja velanotto yhdessä olisivat enintään 3,8 miljardia euroa.

Vielä viime viikolla Metsämäki ei arvioinut, kuinka pitkälle tämä summa riittää.

– Tilanne on tullut nopeasti. Varaudumme siihen, että lisärahoituspyyntöjä työttömyyskassoilta tulee, Metsämäki sanoi tuolloin.

Vuonna 2018 Työllisyysrahasto keräsi työttömyysvakuutusmaksuilla 3 miljardia euroa, joista se maksoi takaisin yhteensä 2 miljardia työttömyyskassoille, ansiosidonnaisella olevien eläkemaksuihin, Kelalle ja aikuiskoulutukseen. Työttömyyskassoille maksut olivat suurimmat, noin miljardi euroa.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (98)

Eikö nyt pitäisi Ammattiliittojen tulla jäsentensä avuksi. Heillä sitä mammonaa on kertynyt pilvin pimein, mutta todellisen hädänhetkellä pysyvät hiljaa nk jänis työntyessään päänsä pensaaseen. Kolmikannastaa ovat vaatimassa sopimuksiin, eikö nyt sitä kantaa olisi oikeus ja kohtuus käyttää, aina valtiota huudetaan apuun, eli kaikkia meitä veronmaksajia. Nyt olisi heidän hyvä näyttää solidaarisuuttaan, eikä vain lietsoessaan lakonalkuja 👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites minä voin toimia kun yritykselleni on tullut viime joulukuussa viimeksi tilitys,ja seuraavasta ei ole mitään tietoa?Velvoitteet kyllä "pyörivät" minulle päin oikeinkin moitteettomasti,vaan kauanko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tarvitaan hallitukselta takuut siitä, että kaikki lomautetut saavat rahansa.
Laitetaan Ohisalo kertomaan tämä kaikelle kansalle.
Ohisalon aikaisempien kommenttien mukaan Suomi on yksi maailman rikkaimmista maista.
Nyt nähdään riittääkö sitä rahaa 100 000 lomautetulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi varmaan purkaa ne turhat byrokratiat joskus:
1. Lopetetaan turha kyttääminen siitä, opiskeleeko työtön jossain tai ei ainakaan selvitellä mitään vuosia sitten kesken jääneitä opintoja. Työssä ollessaan voi opiskella korkeakoulussa, silloin kun olisi aikaa ja makailee kotona työttömänä ei saa opiskella ilman viranomaisen lupaa, missä logiikka?
2. Lopetetaan luulottelu että työtön työllistyy johonkin parin hehtaarin perintömetsäänsä. Tästä on valtavasti lisätyötä ja selvittelyä. itse olen joutunut tappelemaan jo vuosia yhden ainoan metsäkaupan takia aikanaan (pakko)hankitun Y-tunnuksen takia useissa lomautuksissa ja lyhyissä työttömyysjaksoissa kun virkamies on halunnut selvittää etten nyt vain ole (oikea) metsäyrittäjä.
3. Koko "työvoimapoliittinen lausunto" on täysin tarpeeton sanahirviö, pois vain.
4. Koko työttömyysturva pitäisi ajatella vakuutuksena työttömyyden varalta ja toteuttaa se sellaisena. Kun talo palaa, ei palovakuutusyhtiö kysele opinnoista, talkootöistä tai metsistä tai muusta epäolennaisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä. Tämä koko suomen työttömyyden hoito järjestelmä on mätä ja ruokkii työttömyyden pitkittymistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matalapalkkaisuus lisää työttömyyttä, ja köyhyyttä. Nyt käy EU, suomelle köpelösti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meille jo aikaisemmin työttömiksi jääneille pitäisi kans tasaarvon vuoksi tehdä helpotus ansiosidonnaisten päivien laskurin lopettamisesta korona epidemian vuoksi. Onhan aivan kohtuutonta että meidän 400pv kuluu nyt tämmösen tilanteen aikana kun ei ole mitään mahdollisuutta työllistyä kun joka paikka lomauttaa ja irtisanoo työntekijöitään. Minullakin vajaa 100pv jäljellä, eli kohta sossun luukku kutsuu. Saavathan uudetkin työttömät ja lomautetut parempia etuja kun esim. työssäolo ajaksi riittää vain 12 / 13 viikkoa ja meillä muilla se on ollut 26vk.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hae johonkin työvoimakoulutukseen. Jos olet ansiosidonnaisella koulutuksen alkaessa, sitä maksetaan koulutuksen loppuun asti, vaikka enimmäismäärä 400 päivää tulisikin täyteen. Näin itsekin aion tehdä, kun loppu häämöttää. Töihin ei huvita enää lähteä, se on jo nähty, ei ollut minun juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritetäänkö tässä tehdä toimeentulotuki luukulle piiiitkää jonoa? Ja aivan oikein arvasit valtio ja kunnat osallistuvat loppujen lopuksi, kiltisti toimeentulotuki maksuihin. Näin se kiertää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei lopu työttömyyspäivärahat, mikäli kysyttäisiin Sanna Marinilta. Siitä olen sataprosenttisen varma. Tämä, että rahat loppuisivat päivärahojen maksuun, ei ole todellinen uhka. Tämä on ihan turhaa levottomuuden lietsontaa. En ymmärrä tämän tarkoitusperiä muuten kuin ajattelemalla, että joku taho todellakin tällaista ehkä toivoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos päivärahan maksu loppuu työttömiltä ja lomautetuilta, niin loppuu myös monelta asuntosijoittajalta tulo. Vuokratulon maksu pysähtyy kuin seinään. Ja sitten onkin sijoitus huoneistoja myytävä, koska yhtiövastikkeet tulevat maksettavaksi oli sitä vuokralaista tai ei. Mikäli työttömät pakotetaan käytännössä ulos asumaan, niin seuraukset ovat, no jokainen varmaan tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erikoinen päättelyketju. Parin kuukauden vuokrarästeillä ei ole mitään merkitystä myntihalukkuuden kannalta.

Hallitus hoitaa hätärahoituksen Työllisyysrahastolle ja maksut tulevat ajoissa perille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei kansalaisilla ole vuokranmaksukykyä, vielä vähemmän on asunnonostokykyä. Se tarkoittaa sitä, että asuntojen hinnoista lähtee muutamassa viikossa 90 prosenttia pois. Sitten minä marssin paikalle ja ostan parhaat päältä. Koronan jälkeen myyntiin hyvällä voitolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tappavakorona virus ja Pörssi yhdistetään.Ei sillä ole mitään tekemistä vähäosaisille,leipäjonossa ja työttömille.Voin sanoa tästäkin tulee vääntö kuka saa valmistaa vasta-aineen koska valmistajat ovat Pörssi-yhtiöitä ja osakkeita on rajallinen määrä markkinoilla.Jokainen joka seuraa kehitystä yhtiöiden kurssit nousseet 25% joiden vakavairaisuus reippaasti ylläkantissa voivat yhteiskuntavastuuta toteuttaa ja maksaa työvöestölle puolenvuoden palkan mutta kun SAK sähläsi antoi järjettömän lausekkeen sanokaa irti.Olen hyvin vakuttunut siitä jakavat osingona ulos omistajille ja laskun maksaa veronmaksajat.Voin todeta tässäkin mikään ei muutu tuotannot lähtiessä käymään yrityksille tulee rahaa omistajille ovista ja ikkunoista.Suomen valtio ajautuu kuilunpartaaelle velkamme kasvaa.Tässäkin tulee historian kirjoihiin*Vuosisadan puhallus*rikkaat rikastuu kotitaloudet jotuu kriisin työttömyys ja liikatukeminen Pörssiä tule finassikriisi joka johtaa korot nousee tämänki kautta työväestö laitetaan polvillille tämä pelinhengi Kapitalisti taputta käsiä ovat saaneet mihin pyrkineen eri palkkaneuvotteluussa..Ikävä kyllä..Puskin Itä-rajallinen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yle uutisoi kausityötekijöiden tarpeesta maatiloilla mansikka,peruna... .väen tarve oli huikea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EI haittaa onhan ainakin Oulun oma pieni TE-keskus jo hylännyt meidät ICT-alan suomalaiset työttömät. Hyvänä todisteena on heidän uusin keksintönsä ICT-rekry jonka "uratarinoissa" esitellään mielummin ulkomaalaisia suomeen työnhakuun tulleita työttömiä kuin meitä suomalaisia työttömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa ei ymmärretä mitä ICT tarkoittaa.
Kaikki huomio on kapeasti kodistettu pelkästään kännyjen, tietoturvan ja tietoliikenteen nyhräämiseen ja jopa leikkipeleihin.
Todelliset rahat tehdään työllistämällä suurten ja raskaiden järjestelmien kehittäjiä - ei siis vain toteuttajia vaan kokonaisuuden luojia.

Suuren ja tehokkaan Saksan kannavin yritys ainakin oli monta vuotta peräkkäin - ja ehkä on vieläkin - SAP. Kun sen tasoisella onnettomalla järjestelmän irvikuvalla, tosi tuherruksella, voi valloittaa maailmaa mitä voisimmekaan tehdä laadukkaalla vaihtoehdolla.

Ei ole mahdollista saada aikaiseksi mitään kansallisesti merkittävää aikaiseksi jos - ja kun - ei edes osata erottaa toisistaan kolmea eri ammattialaa tiedonhallintaa, tietotekniikkaa ja tietohallintoa omine eri työtehtävineen ja RIIPPUMATTOMINE AMMATTILAISINEEN.
Suomessa merkkikorjaamojen työkalukauppiaat vievät asiakkaiden ammattitaidottomia ostajia kuin päkä-pässejä kettingissä.

PS. Apottihanke on maanpetos ja se on tuhottava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (98)

Uutisvirta

12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi kahdella – tapauksia koko maassa yhteensä 2769 kappaletta
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
11:22
Humalaisen miehen ajama moottorikelkka kaatui jäällä Torniossa – sekä kuski että kyytiläinen loukkaantuivat, kummallakaan ei ollut kypärää
11:00
Kipujen mies ja sairauden tuttava – oululainen pastori Kauko Uusila kärsi vuosikausia kroonisesta kivusta ja lukee nyt kärsimyksestä kertovia raamatunkohtia uusin silmin Tilaajille
11:00
Perhe rakensi 35 neliön talon ja viihtyy pienissä tiloissaan: "Moni on sanonut tämän tuntuvan isommalta kuin neliöt antaisivat ymmärtää" Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
18
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

206 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image