Kotimaa

Joidenkin ihmisten puo­lus­tus­jär­jes­tel­mät ylireagoivat ko­ro­na­vi­ruk­seen, mikä voi tehdä taudista vakavamman

Petrus Säilän mukaan ei ole varmaa tietoa, miksi joidenkin ihmisten elimistöt ylireagoivat viruksiin. Arkistokuva. KUVA: Timo Marttila
Kotimaa 25.3.2020 16:27
Hannu Toivonen

Koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti voi aiheuttaa potilaalle pysyvän keuhkovaurion, mutta näin tapahtuu vain hyvin pienelle osalle taudin saaneista, sanoo Tampereen yliopistollisen keskussairaalan infektiotautien erikoislääkäri Petrus Säilä.

Koronaviruksen aiheuttamasta taudista voi seurata pysyvä keuhkovaurio, jos potilaalle tulee hengitysvajausoireyhtymä ards. Se on vakava hengitysvajauksen muoto, joka vaatii usein tehohoitoa.

Osa covid-19-taudin aiheuttamista kuolemista on johtunut juuri ards-oireyhtymästä. Joskus tavallinen influenssakin voi tosin aiheuttaa potilaalle oireyhtymän.

Ards-oireyhtymä aiheuttaa keuhkoihin voimakkaan tulehdusreaktion, jonka seurauksena keuhkoihin muodostuu sidekudosta. Pienelle osalla potilaista sidekudoksesta jää keuhkoihin pysyviä muutoksia, kertoo Tampereen yliopistollisen keskussairaalan infektiotautien erikoislääkärin Petrus Säilä.

– Se ei ole iso ongelma, mutta se on mahdollinen niin kuin kaikissa vaikeissa keuhkoinfektioissa, Säilä sanoo.

Oireyhtymän syntymekanismia ei tunnetta tarkalleen, mutta se liittyy Säilän mukaan muun muassa influenssoihin, keuhkokuumeeseen ja verenmyrkytykseen.

Siihen ei ole varsinaista lääkettä, mutta sen aiheuttamia vaurioita voidaan vähentää asiantuntevan hengityskonehoidon avulla, jolla vähennetään keuhkojen vaurioitumista hengityskonehoidon aikana. Sitä voidaan hoitaa myös kortisonilla, mutta koronaviruksen hoidossa sitä on vältetty taudin alkuvaiheessa, koska kyseessä on virusinfektio, ja kortisoni voi heikentää elimistön puolustusmekanismeja.

Pysyviä keuhkovaurioita oireyhtymästä jää Säilän arvion mukaan hyvin pienelle osalle potilaista. Vaurioiden riski lisääntyy iän myötä.

Ards:n aiheuttamia vaurioita voivat olla keuhkojen hengityskapasiteetin heikkeneminen ja alttius saada keuhkotulehduksia.

Suurin osa koronavirustartunnan saaneista selviää taudista lievin oirein, mutta jotkut tarvitsevat sairaalahoitoa ja pieni osa tehohoitoa.

Ihmisten puolustusjärjestelmä reagoivat eri tavalla

Dosentti ja vanhempi tutkija Heikki Repo kertoo, että covid-19-taudin aiheuttamista pysyvistä vaurioista keuhkoihin ei ole vielä tutkimustietoa, mutta vastaavanlaisten virusten sarsin ja mersin pysyviä seurauksia on tutkittu. Ilman ards-oireyhtymän kehittymistä virusinfektiot eivät vaurioita keuhkoja pysyvästi.

Perintötekijät määrittävät Revon mukaan pitkälti sen, kuinka vahvasti elimistöä puolustava tulehdusreaktio käynnistyy ja kuinka vakava rasitus infektiotaudista tulee keuhkoille. Jos elimistön puolustusjärjestelmä reagoi voimakkaasti virukseen, se voi tuhota viruksen lisäksi tervettä keuhkokudosta.

– Ihmisen puolustusjärjestelmä ei pysty kohdentamaan hyökkäystä puhtaasti virusta vastaan, vaan voi vaurioittaa myös omia kudoksia, Repo sanoo.

Hän kuvailee ihmisen puolustusjärjestelmää vertauksella: tykistö ampuu sodassa periaatteessa vihollista kohti, mutta jos vihollisen lähellä on omia joukkoja, niitäkin kuolee. Samoin toimii ihmisen puolustusjärjestelmä, kun se taistelee virusta vastaan.

Revon mukaan joillain ihmisillä on voimakkaasti reagoiva puolustusjärjestelmä, mikä voi aiheuttaa sen, että taudista tulee erittäin vakava.

Infektiotautien erikoislääkäri Säilän mukaan ei ole varmaa tietoa, miksi joidenkin keho reagoi viruksiin liian voimakkaasti, koska immunologista järjestelmää ei pystytä tarkasti mittaamaan. Myös ards-oireyhtymässä keho reagoi liian vahvasti. Siinä keuhkot ylireagoivat tulehdukseen.

Koronavirus voi olla vakava myös nuorilla

Koronaviruksen aiheuttama tauti on ollut vakava pääosin vanhoille ja henkilöille, joilla on perussairauksia.

Revon mukaan tauti voi olla vakava myös nuorille varsinkin siinä tapauksessa, jos kehon reaktio virukseen on "yliampuva" ja suuntautuu liikaa omaan kudokseen.

– Siinä tapauksessa tauti voi olla yhtä vaarallinen nuorille kuin ikäihmisille.

Hän muistuttaa, että tavallisen influenssankin takia nuoria joutuu joskus tehohoitoon. Pääosin koronanvirus on kuitenkin vakava vanhoille ihmisille, Repo sanoo.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jospa me lähestymme lähi historiaa. Herrallakin on herra. Vieras talossa. Nyt ei kannata hornettia ostaa. Rahat ruokaan ja keittokirjat käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parasta mitä kotihoidon asiakkaiden omaiset voisivat nyt tehdä , on mennä esim. tekemään etätöitä oman ikäihmisen luokse ja ottaa minimi palvelu kotihoidolta. Näin vanhus välttyy turhilta kontakteilta, joita kotihoidossa työskentelevät kymmenet eri kävit ovat. Omaisten pitäisi nyt ymmärtää tämä ristiriita. Pienempi paha ,jos yksi/kaksi omaista on vanhuksen luona kuin kymmeniä eri hoitajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti kaikki eivät vieläkään ymmärrä tilannetta vaan syyttelevät ylireagoinnista ja paniikin lietsomisesta. Vai onko kyse sitten näiden ihmisten psyykkisistä puolustusmekanismeista että yritetään vähätellä tilanteen vakavuutta omien pelkojen lieventämiseksi? Italian ja Espanjan luulisi kertovan näillekin sankareille ettei taudin kanssa ole leikkimistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmikseni olen joutunut toteamaan kuinka omaiset eivät ymmärrä olla vierailematta moni sairaiden ikäihmisten luona,jopa pikkulapsia viedään katsomaan isomummua..surullista. Ei hoksata että siinä mahdollisesti vaarannetaan kotihoidon työntekijäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama se on naapuririvarissakin. Lapset ja lapsenlapset käyvät kärttämässä rahaa vanhuspariskunnalta ja työntyvät ilman järjen hiventä sisälle koko perheen voimin vaikka mummu ja pappa yrittävät estellä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksi koska COVID-19 on uusi virus ja taudinkulkua sekä sen aiheuttamia vaurioita on mahdoton tietää jos kokemusta ja tutkimustietoa ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"tapahtuu vain hyvin pienelle osalle taudin saaneista"
Ei siis pienelle vaan hyvin pienelle osalle. Onko prosentti vai kaksi tai promilleja, ei ole oleellista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö enää muuta keksitty ihmisten pelotteluun.. ja onhan italiassa paljon enempi ihmisiä kuin suomessa. Millä seuraavaksi pelotellaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Porukka ylireagoi? Italiassa kun välillä kuolee lähes 1000 ihmistä yhdessä vuorokaudessa niin eikö se anna aika hyvän syyn reagoida. Sanoisin tuhat hyvää syytä. Yhteenkään perusnuhaan ei kuole tuommoista määrää noin nopeaa.

Mikäli kuolinmäärät jäisi Suomessa lopulta pieneksi on se näiden eristystoimien ansiota, mutta moni ei tunnu ymmärtävän sitä. Jo nyt olisi tauti meillä paljon pahempi ilman tätä eristäytymistä ja suojautumisia.

Espanjan ja Italian esimerkit näyttää, että tauti voi levitä hallitsematonta vauhtia mikäli ei ylireagoida. Alireagoinnin jälkeen se olisi myöhäistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletetko nähnyt kuvia Italiasta? Siellä on tosi kysessä, kun ruumishuoneet ovat täynnä ns normaalisti kuolleiden PÄÄLLE!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tämä väittely ole kovin hedelmällistä, mutta ajatteletko siis, että koko maailman jokainen maa ja heidän parhaista asiantuntijoista jokainen on vain erehtynyt ja liioittelee tilannetta, koska "normaalistikin kuolee ihmisiä"...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oman elämänsä zen-sankarit voisivat nyt päivittää hoitatahtonsa, ettei turhaan tarvitse varata tehohoitopaikkaa, jos arpa käy viruksen kanssa. Onhan se ylireagointia tehohoidossa olla pikku lentsun vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
13:06
HS: Tiina Jylhän kauneusklinikka markkinoi suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla
13:00
Talvirenkaiden hankinnassa on tapahtunut huomattava muutos – varautuminen uuteen tieliikennelakiin näkyy jo Tilaajille
12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
19
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Persujen vouhotukseen,yhtä ja samaa jankuttavat,hallituksen tytöt ovat oikealla asialla se näkyy kannatuksesta, Lue lisää...
Kansa kyllästynyt.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image