Kotimaa

THL:n tuoreet tiedot: Ko­ro­nae­pi­de­mian tämän hetken ennuste on, että noin 11 300 ihmistä tarvitsee sai­raa­la­hoi­toa ja heistä 3 600 tehohoitoa

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä kuoli ensimmäinen ihminen koronaviruksen aiheuttamaan tautiin keskiviikon aikana. Kuva Kanta-Hämeen keskussairaalasta Hämeenlinnasta.
Kotimaa 25.3.2020 15:40
Tanja Nuotio

THL:n mukaan epidemian pituudeksi arvioidaan nykyisillä tiedoilla 4–6 kuukautta. Suomessa todettiin keskiviikkona jo kolmas kuolema koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Husissa kuollut on iäkäs henkilö, Kanta-Hämeessä kuollut keski-ikäinen ja kuului riskiryhmään.

Noin 11 300 ihmistä tarvitsee Suomessa sairaalahoitoa uuden koronaviruksen vuoksi, arvioi THL keskiviikkona iltapäivällä. Näistä ihmisistä tehohoitoa tarvitsee 3 600 potilasta.

Arvio perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Turun yliopiston yhdessä tekemään mallinnukseen.

On edelleen epäselvää, mikä on uuden koronaviruksen luontainen leviämiskyky ja tartuttavuus.

– Italian Lombardiassa on arvioitu, että tartuttavuusluku (R0) ennen rajaamistoimia oli hieman yli 3. Olemme ottaneet tämän huomioon ja tuottaneet kaksi skenaariota, joissa toisessa R0=1,6 ja toisessa R0=1,8, kertoo professori Kari Auranen THL:n tiedotteessa.

– Näistä vakavamman skenaarion (R0=1,8) mukaan koronaviruksen takia sairaalahoitoa tarvitsisi epidemian aikana 15 500 potilasta, joista tehohoitoa 5 000. Tässä tapauksessa epidemian huipun aikana teho-osastoilla hoidettaisiin enimmillään yhtä aikaa arviolta 500 potilasta, Auranen jatkaa.

– Ennusteet tarkentuvat, kun voimme käyttää Euroopasta saatuja tietoja. Mallissa on otettu huomioon tehohoitoa tarvitsevien potilaiden ikäjakauma Ranskasta, sanoo puolestaan ylilääkäri Tuija Leino.

Työikäisten tautitapausten vakavuus ei ole noussut merkittävästi

THL:n tiedossa ei ole, että työikäisten henkilöiden tautitapausten vakavuus olisi Euroopassa merkittävästi noussut.

Mallinnuksessa sairaala- ja tehohoidon tarve on ennustettu epidemian 18 huippuviikolle, joista 9 viikkoa on ennen epidemian huippua ja 9 viikkoa huipun jälkeen.

Epidemian pituudeksi arvioidaan nykyisillä tiedoilla 4–6 kuukautta. Eri alueilla epidemia voi olla eri vaiheissa, joten ennusteita ei voi epidemian huipun ajoituksen osalta aivan suoraan tulkita koko maata koskeviksi.

Mallia päivitetään, kun uutta tietoa saadaan.

Mallissa on oletettu, että sairaalaan päätyvä tartunnan saanut henkilö joutuu sairaalaan keskimäärin 10 päivän kuluttua tartunnasta.

Sairaalajakson keskimääräiseksi pituudeksi on mallinnuksessa oletettu kahdeksan päivää. Tehohoitoon joutuvan potilaan oletetaan keskimäärin tarvitsevan sekä kahdeksan päivää sairaalahoitoa että kahdeksan päivää tehohoitoa. Mallissa on huomioitu, että osalla sairaalahoitojakso on vielä pidempi.

Kaksi uutta kuolemantapausta Suomessa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella asuva iäkäs aikuinen menehtyi tiistaina koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin. Kyseessä on kolmas koronaviruskuolema Suomessa ja toinen Husin alueella.

Aiemmin tänään kerrottiin, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella asuva henkilö on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Henkilö kuului riskiryhmään perussairautensa osalta. Hän on menehtynyt keskiviikon aikana.

Tällä hetkellä Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidossa kaksi muuta COVID-19-potilasta. Kanta-Hämeessä edelleen kaikkien todettujen tapausten tartuntaketjut ovat olleet jäljitettävissä.

Viime viikolla iäkäs henkilö kuoli viruksen aiheuttamiin komplikaatioihin Husin alueella. Yksityisyyden suojaamiseksi sairaanhoitopiirit eivät anna kuolemantapauksiin liittyen lisätietoja.

Lisää torjuntatoimia tulossa

Hallitus jatkaa tänään uusien torjuntatoimien käsittelyä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Rajoitusten valmistelua tehdään kovalla kiireellä ministeriöissä. Hallitus kokoontuu neuvotteluun kello 18 alkaen, ja toimenpiteistä tiedotetaan illan kuluessa.

Tiistai-iltana hallitus antoi eduskunnalle esityksen ravintolat, kahvilat, baarien ynnä muiden sulkemisesta toukokuun loppuun asti. Sitä käsitellään tänään. Poikkeuksia ovat todennäköisesti ruoan noutopalvelu sekä kenties lounastyyppiset työpaikkaravintolat.

Keskiviikkona asialistalla on myös muun muassa Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta. Kyse saattaa olla pienemmästäkin alueesta, esimerkiksi pääkaupunkiseudusta tai Helsingistä. Eri lähteiden mukaan eristämisen kesto voi olla kolme tai jopa neljä kuukautta. Tällöin liikkuminen vapautuisi aikaisintaan juhannuksen tienoilla.

Suomen tartuntamäärissä ei tapahtunut suurta hyppäystä tiistaiaamun ja keskiviikkoaamun välillä. Nyt varmistettuja tapauksia on noin 800, kun vuorokausi sitten niitä oli 700.

Varmistetuista tartunnoista 512 on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelta. Pirkanmaan luku on 46, Pohjois-Pohjanmaan 29, Keski-Suomen 24 ja Varsinais-Suomen 21.

Toisaalta Suomessa on yhä sairaanhoitopiirejä, joissa varmistuneita tartuntoja on vain yksi tai kaksi. Kainuun tilanne näytti vielä tiistainakin nollaa.

Viranomaisten mukaan luvut saattavat kuitenkin muuttua nopeasti, kun kotimaahan on saapunut tai saapuu ulkomailta noin 200 000 suomalaista. Iso osa heistä on oleskellut riskialueilla.

Juttua on päivitetty klo 11.00 ja 11.20 tiedoilla uusista koronakuolemista. Lisätty uusi kuva. Kello 15.30 juttua on päivitetty THL:n uusilla tiedoilla, kuinka paljon ihmisiä joutuu ennusteen mukaan sairaala- ja tehohoitoon.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (53)

Kiinalaisia bisnesoulun rahastajina pörrää? Kaupunki pukkas pienipalkkaisija lomautetuksi, montako POMOA lähti lomalappu kourassa samalla ovenavauksella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan se käydä noinkin kun ennustavat,mutta kun olen seurannut alusta alkaen THL lääkärien ennusteita,voin olla hyvällä syyllä uskomatta,ennen kuin näen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa ajattelin itsekin. Laitan numerot talteen ja verrataan sitten ennustuksia toteutuneisiin. Sikainfluenssan alkuvaiheissa THL asiantuntijat ennustivat kymmeniä tuhansia kuolemia. Onneksi jäimme sitä todella pieneen murto-osaan. Nyt ovat osanneet olla ennustamatta kuolleiden määrää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei THL vaadi että hallitus toteuttaa toimenpiteitä jolla Ro luku laskisi alle yhden, silloin virus epidemia vähenee. Näin tekee WHO joka päivä kun järjestö kertoo että tehokkailla toimenpiteillä pandemia saadaan vähentymään. Onko THL:lla ja Marin hallituksella mennyt usko pandemian estämiseen, jos on niin silloin pitää vaihtaa tekijöitä.

Sanna Marin teki valtavan virheen kun alkoi itse tekemään tarvittavia toimia. Tämä on vuosisadan pahin pandemia jonka laajuutta kukaan ei osaa arvioida. Todella tyhmää että kokematon ja nuori pääministeri alkaa tekemään työtä jota ei osaa. Olisi pitänyt määrätä virussotahallitus joka osaisi runnoa päätökset läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän jotenkin sopii tämä jääkiekkoilijan kuitti toiselle:
"En pysty käsittämään, että jotkut jääkiekkoilijat antavat ohjeita hallitukselle. En peliurallakaan tykännyt yhtään niistä valmentajista, jotka istuivat katsomossa ja antoivat ohjeita, vaikka eivät tienneet lajista mitään."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsomossa jännitetään tuleeko maali ja huudetaan kauheasti jos maali tulee. Nyt ihmiset jännittävät tuleeko korona kun hallitus pelaa puolustuspeliä ja lämii pitkiä kiekkoja päätyyn. Hallitus tasan varmasti tietää kuviot miten maali tehtäisiin mutta poloinen ei uskalla lähteä hyökkäämään.

Koronaviruksen estäminen ei ole rakettitiedettä. Itse asiassa se hyvin yksinkertaista, vaatisi ainoastaan kovan ja aggressiivisen pelaajan joka on valmis nuijimaan viruksen kumoon. Marin hallitus sen sijaan nössöilee ja suunnittelee päätöksiä niin kauan että ovat auttamatta myöhässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä juuri tarkoitin. Monimutkainen asia näyttää katsomosta yksinkertaiselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seurausta poliittisesti valituista "asiantuntijoista" ja siitä, että poliittinen päätöksenteko on alistettu Eteläranta 10 Helsinki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

THL ei oo kyllä mitään luottamista. Ainakaan niiden taudin ennustamisen perusteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on valmistautunut tähän??? Apteekissa ei ole edes pääsärkylääkestä enää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pari kuukautta sitten oli suunnilleen lottovoiton verran mahdollisuus saada tartunta, nyt se tuntuu leviävän jopa seinien läpi. Jänniä arvailuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuoden 2003 SARS-epidemian R0-luku oli kansainvälisten tutkimusten mukaan noin 2,5, mutta eristämistoimien avulla tehollinen R0-luku laski alle yhden parissa kuukaudessa. Silloiset eristämistoimet eivät olleet mitään verrattuna tähän koronaviruspandemiaan. Miten THL perustelee, että R0-luku olisi Suomessa yhä vähintään 1,6?

R0-luku kertoo montako uutta ihmistä taudin kantaja keskimäärin sairastuttaa. Suomessa on tehty niin paljon eristämistoimia, että koronalle arvioitu luonnollinen R0-luku (jotain väliltä 2-3) laskee varmasti alle yhteen nopeasti, koska virus leviää nyt lähes ainoastaan perhepiirissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska meillä on idiotteeja lääkäreitä levinreissuilla hakemassa sitä, itsetuhoisia vanhuksia pärräämässä kylillä ja nuorisoa jota ei kiinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä syystä sairaanhoitopiiri ei ilmoita tartunnan saaneiden määrää? Lietsoo lisää paniikkia tietojen pimittämisellä. Vai onko tilanne liian paha?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministeriö eli STM on tässä se lietsoja. Sairaanhoitopiiri tiedottaisi, mutta ministeriö kieltää. Toki voisi olla tottelematon, yleisen edun nimissä, kuten eräät muut merkittävät sairaanhoitopiirit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedottaahan hus ja tamperekkin? Mikä siinä on ettei täällä voi muka kertoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

THL ei ymmärtänyt että virusalueilla asuneet ja lomailleet 200.000 suomalaista jotka nyt kotiutuvat kun hätä tuli tuovat virusta tullessaan.
Karanteenia tulijoille ei järjestetty ja nyt virus on levinnyt ympäri maata.

Hallituksen tulee ottaa ohjat käsiinsä eikä lymyillä THLn lausuntojen takana.
Hallituksessa on puolustusministeri ja armeijassamme henkilöstöä jotka tietävät miten tällainen kriisinhoito organisoidaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussakin kannattaisi alkaa varautumaan jo siihen, että Ouluhalli ja jäähalli varataan potilaskäyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata. Tartuntojen määrä on varmasti vähentynyt kun koulut on suljettu, yleistötapahtumat kielletty ja moni on aloittanut etätyöt. Nyt suljetaan vielä ravintolatkin. THL:n ennusteet ovat tähän asti olleet jatkuvasti pielessä. Aikaisemmin oltiin liian varovaisia ja nyt meni jo liioittelun puolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (53)

Uutisvirta

21:39
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
21:10
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
20:47
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
20:30
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
20:27
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
20:21
Suomen viides ydinvoimayksikkö lähempänä tuotantoa kuin koskaan – Olkiluoto 3:n uskotaan aloittavan sähköntuotannon ensi vuonna 11 vuotta myöhässä
20:07
Poliisi joutui pysäyttämään liikenteen rikoksesta epäillyn kiinniottamisen vuoksi Haukiputaalla
124
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
21
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image