Kotimaa

Eduskunnan pe­rus­tus­la­ki­va­lio­kun­ta: Kohtuulliset korvaukset tarpeen ravintoloiden sulkemisesta

Perustuslakivaliokunnan lausunnosta kertoi sen puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.). KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 25.3.2020 18:38
Aki Taponen

Perustuslakivaliokunta haluaa mahdollistaa myös alueelliset ja ajalliset määräykset ravintoloiden sulkemisesta.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta esittää, että lailla olisi turvattava yrittäjille kohtuulliset korvaukset ravintoloiden sulkemisesta ja säädettävä myös vaikutusten lieventämisestä.

Lisäksi ravintoloiden sulkemisesta olisi voitava antaa asetuksella määräyksiä ajallisesti ja alueellisesti, koska epidemiatilanne on erilainen eri osissa maata. Esimerkiksi Kainuussa ei ole vielä yhtään todettuna koronavirustartuntaa.

Ravintoloiden sulkeminen on lisäksi sidottava selkeästi poikkeusoloihin ja sen kesto on pidettävä mahdollisimman lyhyenä. Laki on kumottava heti, kun sille ei ole välttämättömiä syitä, perustuslakivaliokunta huomauttaa.

Perustuslakivaliokunta edellyttää, että talousvaliokunta ottaa perustuslakivaliokunnan lausunnon huomioon, kun se laatii eduskunnalle mietinnön.

Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) totesi iltapäivällä, että eduskunnan pitäisi saada tänä iltana kello 24:een mennessä käsiteltyä lakiesityksen ensimmäisessä käsittelyssä ravintoloiden sulkemista koskeva esitys. Muussa tapauksessa istunto sen hyväkymistä varten joudutaan kutsumaan lauantain sijaan koolle sunnuntaina.

Lakiesityksen toinen käsittely voi alkaa aikaisintaan kolmantena päivänä ensimmäisen käsittelyn päättymisestä.

Laki ravintoloiden sulkemisesta voi tulla voimaan vasta, kun valtioneuvosto on saanut siitä eduskunnan vastauksen ja vienyt sen presidentin esittelyyn. Silloin siihen kirjoitetaan voimaantulopäivä.

Siten vielä ei tarkkaan tiedetä, milloin ravintoloiden sulkemislaki tulee voimaan. Lakiesityksen mukaan sen pitäisi tapahtua mahdollisimman pian.

Useita istuntoja

Eduskunnassa järjestetään tänään useita istuntoja. Vanhanen arvioi, että viimeisin istunto alkaisi arviolta kello 21–22. Siinä voidaan käydä lähetekeskustelut hallituksen tänä iltana antamista uusista esityksistä, joita odotetaan Uudenmaan eristämisestä.

Valtioneuvosto kokoontuu illalla. Sen on määrä tiedottaa päätöksistä yleisölle illalla kello 21.

Eduskunta käsitteli kahdessa ensimmäisessä tämän päivän istunnossa muutosta opetuksen rajoittamista koskevaan asetukseen, joka oli tullut jo voimaan.

Muutos mahdollistaa kaikille 1–3. luokkien oppilaille mahdollisuuden lähiopetukseen ilman, että vanhempien tarvitsee työskennellä kriittisillä aloilla. Suosituksena on kuitenkin ollut, että lapset pysyvät etäopetuksessa.

Eduskunta tiedotti keskiviikkona, että sen toiminnan turvaamiseksi koronainfektion vuoksi eduskunnan yleisölehteri suljetaan torstaista alkaen.

Henkilökohtaisia vieraita ei eduskuntaan oteta. Ulkopuoliset voivat saapua eduskuntaan vain kutsuttuina asiantuntijoina.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ravintolat ja ravintolat. Mitenkäs ne muut alat?
Entäs mitenkä käy vuokralaisten vuokranmaksu? Nekin on tahdottu vetää tappiinsa ja joka vuosi nostellaan ihan tavan vuoksi.
Tarkoitan siis aika monen sadan tuhannen ihmisen koteja..
Kokeilkaapa alkaa miettimään sitä vähän paremmin, vaikka kesä tulossa se ei kestä kauaa, mutta silloin on hyvä kaduille kasaantua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaiken tukien ja korvausten lisäksi ehdotan että hallitus määrää poikkeuslailla että kenellekään kansalaiselle ei makseta yli 4000 e bruttona palkkaa tai eläkettä. Jokainen tuon ylittävän osan tienaava tai pääomana saavan henkilön on tilitettävä se valtiolle. Tilittämättä jättämisestä seuraamuksena suuren suuret sakot tai vankeusrangaistus. Tämä koskisi ihan kaikkia yrittäjiä, johtajia, osakkeenomistajia, työntekijöitä. Näin Hätätilanteessa, poikkeustilanteessa valtiolla hallituksella olisi enemmän resusseja tukea kaikkia perustoimintoja, sairaala toimintoja ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... Jos Kainuussa olisi maan ainoat auki olevat juottolat, kauankohan kestäisi ennen kuin koronankantajat kaivaisivat aidatulta alueelta pakotunnelin ryyppyreissua varten?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verotukselliset etuudet käyttöön mm. ravintola- ja ravitsemusalan yrityksille seuraavaksi kahdeksi vuodeksi olisi järkevin korvaus, joka jakautuisi tasaisesti kaikille alan yrityksille. Esim. ravintola- ja ravitsemuspalveluiden ALV:n puolittaminen kahdeksi vuodeksi. Tämä lisäisi palvelujen käyttöä ja toisi alalle uusia yrittäjiä. Aikaisemmin mm. Kataisen hallituksen yrityksille suuntaama korvaus edellisen pankkikriisin selvittelyssä ohjautui suurelta osin keskisuurille ja suurille yrityksille Pohjois-Savon tie-ja siltahankkeiden kautta. Muu Suomi ja yritykset sitten makselivat tämän ’korvauksen’.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

-90 luvun alussa pelastetiin pankit. Eikö Sipilän toimet riittäneet yhdessä hallituksessa ja tukenut parempia riittävästi. Nyt sitten kansan pitää kapakat pelastaa. Annetaan olla vaan auki ja jos joku menee, niin omalla vastuulla. Vaikka ei tulisi mitään kieltoa, asiakkaat ovat jo kadoksissa paljolti. Kansan kannalta parempi, että ei tule niille käyttökieltoa, eikä tarvi niille maksella mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seurasin tuota johanna ojalan / perustuslakidiibadaaba -valiokunnan tiedotustilaisuutta. Nyt ymmärrän miksi täällä ei mikään mene eteenpäin. Surkeampaa tiedotustilaisuutta ei liene olemassakaan ja tämä puheenjohtaja... voi herra isä nähköön..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puheenjohtaja puhuu vain lautakunnan äänellä. Lautakunnan jäseniä on voimakkaasti pesussuomalaisia ja kokoomuslaisia. Turhaa siinä on puheenjohtajaa syytellä lautakunnan päätöksistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no, katsos puoluettaan. nyt ei siis parane enää syytellä vihervassari hallitusta :)) vai mitä?
Muuten, perustuslakiinhan kaikki perustuu, onneksi edellinen hallitus ei sitä päässyt vääntelemään mihinkään suuntaan vaikka yrittivät tietenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"koska epidemiatilanne on erilainen eri osissa maata. Esimerkiksi Kainuussa ei ole vielä yhtään todettuna koronavirustartuntaa". Ei ihmiset käy enää ravintoloissa. Olipa koronaa tai ei niin liikevaihto ravintoloilla on romahtanut. Tukea tarvitaan koska raha ei liiku enää missään päin Suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ravintola-alalle luvataan korvauksia, mutta muille ei (esim. kielletyt tapahtumat)?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ravintoloita suljetaan alueittain, niin sillä varmistetaan ihmisten liikkuminen alueilta toisille. Eli lähdetään ravintolaan juhlimaan naapurimaakunnan alueelle ja viedään tauti mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama havainto. Kaikki kuppilat koko maassa kiinni pandemian ajaksi eli syyskuun loppuun asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistähän sitä rahaa riittää kaikkien alojen korvauksiin?
Miten optiot, vuokranantajien tulot jne. Oisko niistä myös apua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
13:06
HS: Tiina Jylhän kauneusklinikka markkinoi suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla
13:00
Talvirenkaiden hankinnassa on tapahtunut huomattava muutos – varautuminen uuteen tieliikennelakiin näkyy jo Tilaajille
12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
110
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
20
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
14
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Persujen vouhotukseen,yhtä ja samaa jankuttavat,hallituksen tytöt ovat oikealla asialla se näkyy kannatuksesta, Lue lisää...
Kansa kyllästynyt.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image