Kotimaa

STM hälytti SPR:n vapaaehtoiset apuun Helsinki-Vantaalle – "Tarkoitus on, että jokainen Suomeen palaava saa varmasti tiedon ka­ran­tee­nis­ta"

Lentokentälle saapuville matkustajille kerrotaan koronaviruksesta ja varotoimista Helsinki-Vantaalla. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 25.3.2020 15:05
Vanessa Valkama

Aikaisemmin Helsinki-Vantaalla on kerrottu koronatoimista ja Suomeen palaavien karanteenista vain kuulutuksilla ja näyttötauluilla. Nyt sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt SPR:n vapaaehtoisia lentokentälle.

Suomalaisia matkailijoita saapuu yhä koronaviruksen pahimmilta riskialueilta Euroopasta Suomeen. Helsinki-Vantaalla on päivystänyt eilisestä alkaen joukko Suomen Punaisen Ristin (SPR) vapaaehtoisia, jotka ottavat kansainvälisillä lennoilla saapuvat matkustajat vastaan ja jakavat tietoa karanteenista. Vapaaehtoiset on hälytetty lentokentälle sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä.

Spr:n Helsingin ja Uudenmaan piirin ohjelmapäällikkö Heidi Juslin-Sandin kertoo Lännen Medialle, että avunpyyntö tuli sosiaali- ja terveysministeriöltä tiistaina aamupäivällä. Ensimmäinen viiden hengen vapaaehtoisjoukko päivysti Helsinki-Vantaalla tiistai-iltana.

– Ministeriö on pyytänyt, että meidän vapaaehtoisemme jakavat ulostuloaulaan saapuville THL:n koronainfoa paperilla. Tarkoitus on, että jokainen Suomeen palaava varmasti saa tiedon karanteenista ja muista koronatoimista, Juslin-Sandin sanoo.

– Pyrimme pitämään vapaaehtoiset tietoisina koronaviruksesta, mutta heidän roolinsa ei ole vastata kysymyksiin vaan jakaa THL:n tuottamaa materiaalia. Vapaaehtoiset toimivat viestienviejänä kaikille, jotka Suomeen tulevat.

Vapaaehtoiset eivät kuulu riskiryhmiin

Aikaisemmin SPR:n vapaaehtoisia ei ole ollut lentokentillä. Juslin-Sandinin mukaan vapaaehtoiset jakavat koronatietoa lentokentälle saapuville noin kaksi viikkoa tästä eteenpäin.

Keskiviikkoiltana Helsinki-Vantaalla päivystää jälleen neljä vapaaehtoista. Ministeriön kanssa on sovittu, että SPR:n vapaaehtoiset jakavat tietoa lentokentällä silloin, kun ulkomailta saapuu "lentoryppäitä".

– En lennonjohdosta osaa sanoa, mutta he ovat varmasti suunnanneet lentoja niin, että ne tulevat vähän ryppäissä. Eihän ole järkevää vastaanottaa lentoja vähitellen, vaan ottaa ne erilaisissa sloteissa alas, Juslin-Sandin toteaa.

Yli 70-vuotiaita tai riskiryhmiin kuuluvia vapaaehtoisia ei tällä hetkellä laiteta kentälle.

– Pidämme huolen siitä, että vapaaehtoisemme eivät kuulu riskiryhmään millään lailla, jos he kohtaavat ihmisiä tehtävässään joltain etäisyydeltä.

Koronatieto kuulutuksilla ja infotauluilla

Ulkoministeriö on kehottanut kaikkia suomalaisia matkailijoita palaamaan Suomeen heti kun mahdollista, ja ulkomaille matkustamista pitäisi välttää toistaiseksi.

Koronatilanteen vuoksi kaikki ulkomailta tulevat, Suomeen palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt velvoitetaan välttämään liikkumista kodin ulkopuolella. Lisäksi ulkomailta palaavien tulee pysyä erillään lähikontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan eli karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 vuorokauden ajan.

Tähän asti karanteenista on kerrottu lentoasemilla matkustajille esimerkiksi kuulutuksilla ja näytöillä.

Helsinki-Vantaalla on nyt käytössä vain terminaali 2, jossa saapuvien matkustajien matkatavaroiden luovutusauloissa ovat jatkuvat kuulutukset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi koskien karanteenia.

Monet palvelut on suljettu lentokentällä.

Karanteeniohjeistus on myös lentotieto- ja digitaalisilla näytöillä eri kielillä. THL:n korona-aineistoa on jaettu joka puolelle lentoasemaa sekä poistumisreiteille kuten bussiasemalle, taksiasemalle ja juna-asemille.

Kuulutukset ja muu karanteeniin liittyvä henkilökunnan ohjaus ovat käytössä myös Turussa ja Maarianhaminassa, joissa operoidaan edelleen kansainvälistä lentoliikennettä.

Matkustajien pitää välttää julkista liikennettä

Kansainvälisiltä lennoilta saapuvia matkustajia kehotetaan välttämään julkista liikennettä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Esimerkiksi busseilla ja junalla kulkemista ei ole kuitenkaan estetty.

Finavia ei ole viranomainen, eli sillä ei ole toimivaltuuksia tehdä viranomaistoimenpiteitä liittyen matkustajiin. Finavian viestinnän mukaan tämä on terveysviranomaisten asia, ja Finavia tekee heidän kanssaan päivittäin yhteistyötä.

Finavia on kertonut aiemmin tiedotteessaan, ettei sillä ole valtuuksia ryhtyä tarkastamaan matkustajien terveydentilaa tai estämään matkustajien tai lentojen Suomeen tuloa. Näistä toimista päättävät ministeriöt ja eri viranomaiset.

Koronatartunnan saaneita lennätetty Espanjasta Suomeen

Tänään keskiviikkona Helsinki-Vantaalle on saapunut tai saapuu lentoja muun muassa Espanjan Alicantesta, Pariisista Ranskasta sekä useasta Saksan kaupungista. Yksittäisiä lentoja on myös esimerkiksi Brysselistä, Amsterdamista, Thaimaasta ja Tokiosta.

Espanjassa koronatilanne kiihtyy, ja maassa on kuollut Italian jälkeen toisiksi eniten ihmisiä Euroopassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Espanjassa on ollut keskiviikkoon mennessä lähes 3 000 kuolemantapausta ja sairastuneita on yli 42 000.

Ylen mukaan suomalaisia koronaviruksen takia vakavasti sairastuneita matkailijoita on lennätetty ambulanssilennolla tehohoitoon Espanjan Malagasta Helsingin seudulle tiistaina.

Saksassa koronavirustartuntoja on todettu lähes 34 000 ja kuolleita on keskiviikkoon mennessä 171. Ranskassa tartuntoja on noin 22 600 ja kuolemantapauksia 1 100.

Varotoimina siivousta ja eri kulkureittejä

Finavia aloitti jo helmikuun alussa lentokenttien ehostetut siivoukset ja käsidesin jakelun asiakaspalvelupisteissä koronavirustilanteen vuoksi.

Nyt kaikki Helsinki-Vantaalta lähtevät ja palaavat matkustajat kulkevat nyt rajatarkastuksen kautta. Kaikilla tällä hetkellä käytössä olevilla kansainvälisen lentoliikenteen lentoasemilla, eli Helsinki-Vantaalla, Turussa ja Maarianhaminassa, tarkastetaan passi tai virallinen henkilökortti kotimaanlennoille vielä lähtöportilla.

Kaikki Helsinki-Vantaalle kotimaan lennolta saapuvat matkustajat kulkevat terminaalissa omaa reittiään, eli kotimaan ja ulkomaan lennoilta saapuvat matkustajat ohjataan käyttämään eri kulkureittejä ja tiloja.

Kotimaanlennolta toiselle lennolle vaihtavan matkustajan tulee poistua porttialueelta ja palata turva- ja rajatarkastuksen kautta takaisin porttialueelle. Ulkomaan lennolta toiselle lennolle vaihtavan matkustajan ei tarvitse poistua porttialueelta.

 

Suomalainen saa yhä palata kotimaahan

Valmiuslain mukaisten poikkeusolojen vuoksi valtioneuvosto päätti liikenteen rajoittamisesta Suomen ulkorajoilla torstaista 19.3. alkaen. Rajat ovat kiinni 13. huhtikuuta asti.

Suomen kansalaisten ei suositella tällä hetkellä matkustavan ulkomaille.

Helsinki-Vantaan, Turun ja Maarianhaminan lentoasemilla on edelleen mahdollista liikennöidä kansainvälistä liikennettä.

Lisäksi poikkeusluvalla muilla Finavian lentoasemilla voi liikennöidä suomalaisten paluulentoja sekä ulkomaalaisten turistien noutolentoja.

Useat muutkin maat sulkevat rajojaan ja rajoittavat liikkumista maan sisällä, ja Suomesta saapuvia asetetaan monissa maissa 14 vuorokauden karanteeniin.

Suomeen saavat saapua

Suomen kansalaiset.

Suomen kansalaisten perheenjäsenet, edellyttäen että heillä on oikeus saapua ja oleskella Suomessa.

Suomessa oleskeluoikeutensa rekisteröineet EU-kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä.

Suomessa oleskeluluvalla oleskelevat kolmannen maan kansalaiset.

EU-kansalaiset ja muussa EU-maassa pysyvällä oleskeluluvalla oleskelevat voivat palata Suomen kautta kotimaahansa.

Muiden kuin EU-maiden kansalaiset, jotka ovat poistumassa Schengen-alueelta palatakseen kotimaahansa, voivat matkustaa Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta.

Matkustaminen omaan kotimaahan non-Schengen-maasta toiseen non-Schengen-maahan Helsinki-Vantaan kautta on sallittua. Helsinki-Vantaan lentoaseman non-Schengen-alueelta ei tuolloin voi poistua.

Kun saavut ulkomailta

Sovi 14 vuorokauden poissaolosta työ-, opiskelu- ja päivähoitopaikan kanssa.

Pidä muihin ihmisiin etäisyyttä vähintään metrin verran.

Huolehdi tehostetusta käsihygieniasta.

Jos saat vakavia hengitystieinfektion oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, soita heti omaan terveyskeskukseen, päivystykseen tai 116 117 -päivystysapuun.

Lähteet: Finavia ja THL

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näistä on tähänkin asti kerrottu Finnairin koneissa kuulutuksilla ja jaettu paperilla ohjeet.

Jos on Suomeen palatessaan niin änkyrä ettei usko tai niin änkyräkännissä ettei muista, jää viranomaisten toimenpiteet valitettavasti aika vajaiksi. Kyllä se on jokaisesta itsestä kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksiköhän asiasta ei voi tiedottaa jo lentokoneessa. Suurin osa Helsinkiin saapuvista lennoista on Finnairin operoimia lentoja, joten tiedottaminen onnistuisi myös suomeksi, englannin ja ruotsin lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Too late, too late!

Pitää olla aatteessaan vahva ja värilasit tiukasti silmillä, jos vielä kykenee hehkuttamaan hallituksen jämäkkyyttä ja toimintaa tämän kriisin yhteydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on toimittu nopeammin kuin muissa länsimaissa. Siksi luvut ovat niin alhaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulin Suomeen 16.3. STM lähetti viestin 14 vrk:n karanteenista 22.3. No työnantaja ilmoitti karanteenista jo 14.3.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos osaat kirjoittaa, varmasti osaat myös lukea ja sait jostain tiedon, että kannattaa olla karanteenissa ilman virallista viestiäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäs juttu se oli kun espanjan palaajat menivät bussi täynnä kotiseudulleen ja matkalla pysähdytään abc asemalle kahville. Mahtava tartuttamisjärjestelmä. Kiitos vain veropakolaiset tästäkin taas....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ah tätä kriisiajan varautumista mikä on pitkään ollut juttujen perusteella "huipputasoa". No totuus näyttääkin olevan ihan toinen ja Suomi onkin polvillaan hetkessä, jota yritetään vapaaehtoisilla sitten paikata. Naurattaa tämä ihmiskunnan typeryys, joka todellakin on loputonta. Seuraavaa oikeasti tappavaa epidemiaa odotellaan jo ilomielin, että päästäisiin tästä loislajista nimeltä ihminen tai ainakin saataisiin kanta vähintään puolitettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä oireilevat saapujat testataan ja missä KAIKKI saapuneet ovat valtussa kaanteenissa ennen vapaaksipääsyään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:10
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
20:47
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
20:30
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
20:27
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
20:21
Suomen viides ydinvoimayksikkö lähempänä tuotantoa kuin koskaan – Olkiluoto 3:n uskotaan aloittavan sähköntuotannon ensi vuonna 11 vuotta myöhässä
20:07
Poliisi joutui pysäyttämään liikenteen rikoksesta epäillyn kiinniottamisen vuoksi Haukiputaalla
19:48
Oulu maksaa liikennöitsijöille korvauksia supistetusta joukkoliikenteestä – matkustajamäärät laskeneet koronaepidemian aikana 75 prosenttia
120
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
18
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

219 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image