Kotimaa

STM hälytti SPR:n vapaaehtoiset apuun Helsinki-Vantaalle, myös ter­vey­den­huol­lon ammattilaiset vastassa – "Tarkoitus on, että jokainen saa varmasti tiedon ka­ran­tee­nis­ta"

SPR jakaa tietoa hygieniasta ja siitä, miten virustartuntaa tulisi pyrkiä ehkäisemään.
Kotimaa 25.3.2020 20:39
Vanessa Valkama

Aikaisemmin Helsinki-Vantaalla on kerrottu koronatoimista ja Suomeen palaavien karanteenista vain kuulutuksilla ja näyttötauluilla. Nyt sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt SPR:n vapaaehtoisia lentokentälle. Lisäksi matkustajia vastassa ovat terveydenhuollon ammattilaiset, ja matkustajille on järjestetty rajatarkastuksen edustalla odotustilat.

Suomalaisia matkailijoita saapuu yhä kotiutuslennoilla koronaviruksen pahimmilta riskialueilta Euroopasta Suomeen. Helsinki-Vantaalla on päivystänyt eilisestä alkaen joukko Suomen Punaisen Ristin (SPR) vapaaehtoisia, jotka ottavat kansainvälisillä lennoilla saapuvat matkustajat vastaan ja jakavat tietoa karanteenista. Vapaaehtoiset on hälytetty lentokentälle sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä.

Spr:n Helsingin ja Uudenmaan piirin ohjelmapäällikkö Heidi Juslin-Sandin kertoo Lännen Medialle, että avunpyyntö tuli sosiaali- ja terveysministeriöltä tiistaina aamupäivällä. Ensimmäinen viiden hengen vapaaehtoisjoukko päivysti Helsinki-Vantaalla tiistai-iltana.

Suomen punaisen ristin (SPR) vapaaehtoistyöntekijät kertovat Helsinki-Vantaan-lentokentällä tietoa koronaepidemiasta ja karanteenikäytännöistä. KUVA: Emilia Kangasluoma

– Ministeriö on pyytänyt, että meidän vapaaehtoisemme jakavat ulostuloaulaan saapuville THL:n koronainfoa paperilla. Tarkoitus on, että jokainen Suomeen palaava varmasti saa tiedon karanteenista ja muista koronatoimista, Juslin-Sandin sanoo.

– Pyrimme pitämään vapaaehtoiset tietoisina koronaviruksesta, mutta heidän roolinsa ei ole vastata kysymyksiin vaan jakaa THL:n tuottamaa materiaalia. Vapaaehtoiset toimivat viestienviejänä kaikille, jotka Suomeen tulevat.

Lisäksi matkailijoita ovat vastassa terveydenhuollon ammattilaiset, jotka ohjaavat ja neuvovat ihmisiä henkilökohtaisesti, kertoo valtioneuvoston kanslia tiedotteessaan. SPR tukee terveydenhuollon ammattilaisia vastaanotossa ja ohjaamisessa.

Terveydenhuollon ammattilaiset ja SPR:n vapaaehtoiset työskentelevät kahdessa vuorossa, joten paikalla on aina osaavia ihmisiä auttamassa terveydenhoitoon liittyvissä kysymyksissä.

Ohjeistus kaikille Suomeen saapuville

Koronavirustartuntariskin minimoimiseksi lentoasemalla ohjataan saapuvia matkustajia toimimaan oikein.

Rajavartiosto jakaa kaikille Suomeen saapuville ohjeistuksen, jossa jokainen ulkomailta saapuva ohjataan kahden viikon kotikaranteeniin.

Ohjausta tehdään lentokentällä sekä kuulutuksin että jakamalla kaikille maahan saapuville tietoa ja esitteitä koronaviruksesta, sen torjunnasta ja hoito-ohjeista. Ohjeissa neuvotaan myös pitämään turvaväliä muihin ihmisiin ja välttämään lähikontakteja.

Monet palvelut on suljettu lentokentällä.

Koska saapuvia matkailijoita on paljon, on lentoasemalla kiinnitetty erityistä huomiota palaavien matkailijoiden liikkumiseen lentoasemalla ja sen lähistöllä.

Matkustajille on järjestetty rajatarkastuksen edustalla odotustilat, joissa he voivat odottaa ennen rajatarkastukseen siirtymistä. Tämä on valtioneuvoston mukaan tarpeen siksi, että lennoilta saapuvien matkustajien on mahdollista odottaa väljemmin kuin tiiviissä jonossa.

Lennoilta saapuvien henkilöiden määrää rajoitetaan lentokenttäbusseissa, jotka tuovat matkustajat koneesta terminaaliin. Lennolta saapuvia matkailijoita ohjeistetaan myös kotiin siirtymisessä muun muassa kuulutuksin.

Vapaaehtoiset eivät kuulu riskiryhmiin

Aikaisemmin SPR:n vapaaehtoisia ei ole ollut lentokentillä. Juslin-Sandinin mukaan vapaaehtoiset jakavat koronatietoa lentokentälle saapuville noin kaksi viikkoa tästä eteenpäin.

Keskiviikkoiltana Helsinki-Vantaalla päivystää jälleen neljä vapaaehtoista. Ministeriön kanssa on sovittu, että SPR:n vapaaehtoiset jakavat tietoa lentokentällä silloin, kun ulkomailta saapuu "lentoryppäitä".

– En lennonjohdosta osaa sanoa, mutta he ovat varmasti suunnanneet lentoja niin, että ne tulevat vähän ryppäissä. Eihän ole järkevää vastaanottaa lentoja vähitellen, vaan ottaa ne erilaisissa sloteissa alas, Juslin-Sandin toteaa.

Yli 70-vuotiaita tai riskiryhmiin kuuluvia vapaaehtoisia ei tällä hetkellä laiteta kentälle.

– Pidämme huolen siitä, että vapaaehtoisemme eivät kuulu riskiryhmään millään lailla, jos he kohtaavat ihmisiä tehtävässään joltain etäisyydeltä.

Koronatieto kuulutuksilla ja infotauluilla

Tähän asti karanteenista on kerrottu lentoasemilla matkustajille esimerkiksi kuulutuksilla ja näytöillä. Lentoasemalla Finavia ohjeistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeiden mukaisesti palaavia matkailijoita vähintään yhden metrin turvaväliin.

Helsinki-Vantaalla on nyt käytössä vain terminaali 2, jossa saapuvien matkustajien matkatavaroiden luovutusauloissa ovat jatkuvat kuulutukset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi koskien karanteenia.

SPR:n vapaaehtoiset jakavat matkailijoille tietoa koronaepidemiasta myös paperilapuilla.

Karanteeniohjeistus on myös lentotieto- ja digitaalisilla näytöillä eri kielillä. THL:n korona-aineistoa on jaettu joka puolelle lentoasemaa sekä poistumisreiteille kuten bussiasemalle, taksiasemalle ja juna-asemille.

Kuulutukset ja muu karanteeniin liittyvä henkilökunnan ohjaus ovat käytössä myös Turussa ja Maarianhaminassa, joissa operoidaan edelleen kansainvälistä lentoliikennettä.

Matkustajien pitää välttää julkista liikennettä

Kansainvälisiltä lennoilta saapuvia matkustajia kehotetaan välttämään julkista liikennettä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Esimerkiksi busseilla ja junalla kulkemista ei ole kuitenkaan estetty.

Valtioneuvoston mukaan jo rajalla karanteeniin määrättyjen henkilöiden on kuitenkin pidättäydyttävä mahdollisuuksien mukaan julkisen liikenteen käytöstä ja noudatettava saatuja ohjeita.

Finavia ei ole viranomainen, eli sillä ei ole toimivaltuuksia tehdä viranomaistoimenpiteitä liittyen matkustajiin. Finavian viestinnän mukaan tämä on terveysviranomaisten asia, ja Finavia tekee heidän kanssaan päivittäin yhteistyötä.

Finavia on kertonut aiemmin tiedotteessaan, ettei sillä ole valtuuksia ryhtyä tarkastamaan matkustajien terveydentilaa tai estämään matkustajien tai lentojen Suomeen tuloa. Näistä toimista päättävät ministeriöt ja eri viranomaiset.

Koronatartunnan saaneita lennätetty Espanjasta Suomeen

Tänään keskiviikkona Helsinki-Vantaalle on saapunut tai saapuu lentoja muun muassa Espanjan Alicantesta, Pariisista Ranskasta sekä useasta Saksan kaupungista. Yksittäisiä lentoja on myös esimerkiksi Brysselistä, Amsterdamista, Thaimaasta ja Tokiosta.

Espanjassa koronatilanne kiihtyy, ja maassa on kuollut Italian jälkeen toisiksi eniten ihmisiä Euroopassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Espanjassa on ollut keskiviikkoon mennessä lähes 3 000 kuolemantapausta ja sairastuneita on yli 42 000.

Ylen mukaan suomalaisia koronaviruksen takia vakavasti sairastuneita matkailijoita on lennätetty ambulanssilennolla tehohoitoon Espanjan Malagasta Helsingin seudulle tiistaina.

Saksassa koronavirustartuntoja on todettu lähes 34 000 ja kuolleita on keskiviikkoon mennessä 171. Ranskassa tartuntoja on noin 22 600 ja kuolemantapauksia 1 100.

Varotoimina siivousta ja eri kulkureittejä

Finavia aloitti jo helmikuun alussa lentokenttien ehostetut siivoukset ja käsidesin jakelun asiakaspalvelupisteissä koronavirustilanteen vuoksi.

Nyt kaikki Helsinki-Vantaalta lähtevät ja palaavat matkustajat kulkevat nyt rajatarkastuksen kautta. Kaikilla tällä hetkellä käytössä olevilla kansainvälisen lentoliikenteen lentoasemilla, eli Helsinki-Vantaalla, Turussa ja Maarianhaminassa, tarkastetaan passi tai virallinen henkilökortti kotimaanlennoille vielä lähtöportilla.

Kaikki Helsinki-Vantaalle kotimaan lennolta saapuvat matkustajat kulkevat terminaalissa omaa reittiään, eli kotimaan ja ulkomaan lennoilta saapuvat matkustajat ohjataan käyttämään eri kulkureittejä ja tiloja.

Kotimaanlennolta toiselle lennolle vaihtavan matkustajan tulee poistua porttialueelta ja palata turva- ja rajatarkastuksen kautta takaisin porttialueelle. Ulkomaan lennolta toiselle lennolle vaihtavan matkustajan ei tarvitse poistua porttialueelta.

Juttua päivitetty 25.3. kello 15.06: Lisätty tietoa lentokentän varotoimista valtioneuvoston tiedotteesta.

Suomeen saavat saapua

Kun saavut ulkomailta

Suomalainen saa yhä palata kotimaahan

Valmiuslain mukaisten poikkeusolojen vuoksi valtioneuvosto päätti liikenteen rajoittamisesta Suomen ulkorajoilla torstaista 19.3. alkaen. Rajat ovat kiinni 13. huhtikuuta asti.

Suomen kansalaisten ei suositella tällä hetkellä matkustavan ulkomaille.

Helsinki-Vantaan, Turun ja Maarianhaminan lentoasemilla on edelleen mahdollista liikennöidä kansainvälistä liikennettä.

Lisäksi poikkeusluvalla muilla Finavian lentoasemilla voi liikennöidä suomalaisten paluulentoja sekä ulkomaalaisten turistien noutolentoja.

Useat muutkin maat sulkevat rajojaan ja rajoittavat liikkumista maan sisällä, ja Suomesta saapuvia asetetaan monissa maissa 14 vuorokauden karanteeniin.

Ulkoministeriö on kehottanut kaikkia suomalaisia matkailijoita palaamaan Suomeen heti kun mahdollista, ja ulkomaille matkustamista pitäisi välttää toistaiseksi.

Koronatilanteen vuoksi kaikki ulkomailta tulevat, Suomeen palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt velvoitetaan välttämään liikkumista kodin ulkopuolella.

Lisäksi ulkomailta palaavien tulee pysyä erillään lähikontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan eli karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 vuorokauden ajan.

Suomeen saavat saapua

Suomen kansalaiset.

Suomen kansalaisten perheenjäsenet, edellyttäen että heillä on oikeus saapua ja oleskella Suomessa.

Suomessa oleskeluoikeutensa rekisteröineet EU-kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä.

Suomessa oleskeluluvalla oleskelevat kolmannen maan kansalaiset.

EU-kansalaiset ja muussa EU-maassa pysyvällä oleskeluluvalla oleskelevat voivat palata Suomen kautta kotimaahansa.

Muiden kuin EU-maiden kansalaiset, jotka ovat poistumassa Schengen-alueelta palatakseen kotimaahansa, voivat matkustaa Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta.

Matkustaminen omaan kotimaahan non-Schengen-maasta toiseen non-Schengen-maahan Helsinki-Vantaan kautta on sallittua. Helsinki-Vantaan lentoaseman non-Schengen-alueelta ei tuolloin voi poistua.

Kun saavut ulkomailta

Sovi 14 vuorokauden poissaolosta työ-, opiskelu- ja päivähoitopaikan kanssa.

Pidä muihin ihmisiin etäisyyttä vähintään metrin verran.

Huolehdi tehostetusta käsihygieniasta.

Jos saat vakavia hengitystieinfektion oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, soita heti omaan terveyskeskukseen, päivystykseen tai 116 117 -päivystysapuun.

Lähteet: Finavia ja THL

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Valvotusti ja organisoidusti.

Lentokentältä harvakseen täytetyillä karanteenibussilla suoraan karanteenivaunuun.

Erityisiä kaukoliikenteen karanteenibusseja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikohan ollut kansantaloudellisesti järkevämpää ohjata ne Malagalta tulleiden koneitten matksutajat ulos jotakin muuta kautta, kuin samaan aikaan muualta tulleiden koneitten matkustajat 2B saapuvien kanssa.
Tai sitten olisi ollut järkevää siirtää esimerkiksi lauantai-illan muut saapuvat koneet jollekin varapoistumistielle, jotta Espanjan auringon alta saapuvat olisivat saaneet yksin sen virallisen uloskäynnin.
Niin -sen jälkeen sitten bussilla Helsingin keskustaan, Turkuun, Saloon ja monille muille paikkakunnille.
Koronan leviämisen kannalta on viranomaiset ja Finavia olleet varmasti aivan tietoisia, kun ovat valinneet rauhoittavan sinivalkoisen värin niihin ilmoituksiinsa seinillä.
Kuulutuksetkin peräti Suomeksi, Ruotsiksi ja Englanniksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi kahdella – tapauksia koko maassa yhteensä 2769 kappaletta
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
11:22
Humalaisen miehen ajama moottorikelkka kaatui jäällä Torniossa – sekä kuski että kyytiläinen loukkaantuivat, kummallakaan ei ollut kypärää
11:00
Kipujen mies ja sairauden tuttava – oululainen pastori Kauko Uusila kärsi vuosikausia kroonisesta kivusta ja lukee nyt kärsimyksestä kertovia raamatunkohtia uusin silmin Tilaajille
11:00
Perhe rakensi 35 neliön talon ja viihtyy pienissä tiloissaan: "Moni on sanonut tämän tuntuvan isommalta kuin neliöt antaisivat ymmärtää" Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
18
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

206 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image