Talous

Vakuutuksista ani harvoin apua koronan takia suljettaville ravintoloille – Pääsääntö: Korvauksia ei makseta

Ravintoloita ja kahviloita on jo suljettuna paljon ja loputkin sulkeutuvat loppuviikosta, kun hallituksen lakimuutos astuu voimaan. KUVA: Marttiina Sairanen
Talous 25.3.2020 14:46
Kirsi Turkki

Hallituksen päätös sulkea ravintolat, kahvilat ja pubit toukokuun loppuun asti ei näytä tuovan vakuutuskorvauksia alan yrittäjille. Vakuutusyhtiöiden mukaan epidemiavakuutuksen ehdot eivät täyty koronaviruksen aiheuttaman pandemian takia.

Helsinki

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen johtava lakimies Harri Isokoski sanoo, että toiminnan keskeytysvakuutukset tuovat vain hyvin rajallisesti apua ravintola-alan yrittäjille.

– Epidemiavakuutukset on laadittu aivan toisen tyyppistä tilannetta varten. Ehtoja laadittaessa on ajateltu sellaista tilannetta, että yksittäisissä yrityksissä todetaan joku tartuntatauti tai eläintautilaissa määritelty vaarallinen sairaus. Silloin sulkemistoimiin ryhdytään, jotta sairaus ei pääsisi leviämään yrityksestä laajemmalle.

Epidemiavakuutuksesta on korvattu esimerkiksi salmonellan aiheuttamia sulkemisia yrityksissä. Isokoski sanoo, että nyt ollaan päinvastaisessa tilanteessa. Yrityksen ulkopuolella on epidemia, joka pakottaa sulkemaan yrityksiä, joissa ei ole tartuntaa.

– Hyvin kivikkoiselta tämä näyttää. Suurelle osalle ravintolaelinkeinosta keskeytysvakuutus ei tule apuun, Isokoski arvioi.

Ainoa poikkeus on Isokosken mukaan se, että pien- tai omistajayrittäjä on ottanut itselleen henkilökeskeytysvakuutuksen oman sairautensa varalta. Korvauksia voi saada, jos itse sairastuu koronaan ja yritystoiminta pitää sulkea.

Isokoski muistuttaa, että mikäli keskeytysvakuutuksen perusteella olisi korvattavasta tapahtumasta kysymys, niin mitä tahansa vakuutus ei korvaa.

– Voidaan vakuuttaa esimerkiksi liiketoiminnan tulos keskeytysajalta tai voidaan vakuuttaa niin sanotut ylimääräiset kustannukset, jotta liiketoimintaa voitaisiin jatkaa. Vakuutuksessa on sovittu myös enimmäisaika, jolta liikevaihdon menetystä korvataan. Se saattaa tulla vastaan, jos kriisi pitkittyy.

Korvattavia vahinkoja jo tunnistettu

Pohjola vakuutus ja If vahinkovakuutus ovat saaneet yrityksiltä jo runsaasti kyselyjä vakuutusturvasta, mutta korvaushakemuksia ei ole vielä juurikaan tullut.

Pohjola vakuutuksen vahinkovakuutustuotteista ja palveluista vastaava johtaja Antti Huhtala sanoo, että on tunnistettu joitakin tapauksia, joissa korvattava vahinko on syntynyt.

Kyse on ollut tapahtumakeskeytys -vakuutuksesta, kun tapahtumia on jouduttu siirtämään tai peruuttamaan.

– Tapahtumakeskeytys -vakuutuksia otetaan erityisesti tapahtumiin ja konsertteihin niiden siirtymisen tai peruuntumisen varalta. Yksittäiselle henkilölle, vaikka artistille voidaan ottaa myös henkilökeskeytysvakuutus. Jos vakuutettu henkilö sairastuu koronaan, niin tapahtuman peruuntuminen tai viivästyminen on mahdollista korvata.

Huhtala painottaa, että korona -pandemia on globaali poikkeustilanne, eikä vakuutuksia ei ole luotu sitä varten.

– Pääsääntö on se, että viranomaisten toimenpiteet eivät ole korvattavia. Se on valitettava tilanne.

Yleistasoinen määräys ei riitä

Ifin yritysten omaisuuskorvauksista vastaava korvausjohtaja Brita Palmu painottaa, että keskeytysvakuutus ei lähtökohtaisesti korvaa koronaviruksen mahdollisesti aiheuttamia keskeytysvahinkoja. Yleistasoinen määräys kieltää esimerkiksi ravintolatoiminta koko maassa tai tietyllä alueella ei ole epidemiakeskeytyksestä korvattava tapahtuma.

Palmu kertoo, että If pohtii parhaillaan korvattavuutta niille yrityksille, joilla on pääsyn estyminen -turva otettuna.

Korvattavuus edellyttää poliisin tai pelastusviranomaisen antamaa määräystä vaaran torjumiseksi. Määräyksellä tulee kieltää pääsy vakuutetun yrityksen toimipaikkaan.

Palmun mukaan pääsyn estämisen -turva on tarkoitettu ennen kaikkea tilanteeseen, jossa viranomaiset estävät pääsyn toimipaikkaan jonkin rikos- tai terroritilanteen takia.

Finen Harri Isokoski arvioi, että vakuutuskorvauksia selvitellään vielä pitkään jälkikäteen,

– On vaikea kuvitella, että tästä selvittäisiin ilman riitoja, kyllä niitä jonkin verran syntyy.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kaikilta muilta -jopa vuokranantajilta vaaditaan solidaarisuutta, mutta vakuutusyhtiöt eivät ahneuksissaan osallistu talkoisiin. Mieluummin yritykset konkkaan, kunhan ei heidän johtajien tulevista palkkioistaan viedä latiakaan. Hävetkää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se solidaarisuus pelaa. Tosin suunta on se, että ihmiset maksavat ja vakuutusyhtiöt rahastavat, mutta eivät maksa ihmisten maksamista vakuutuksista edes rippeitä takasin! Tässäkin olisi hallituksella hommaa, mutta arvaatte varmaan kenen etua ajavat. Bingo! Vakuutusyhtiöiden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakuutusyhtiöt keräävät vain rahat, mutta kun olisi aika korvata jotakin, verukkeita löytyy, ettei korvata. Ei ne ikinä korvaa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakuutuslaitoksilla on niin monimutkaiset korvausehdot.Näillä perusteilla kiemurrellen pois korvausvastuusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakuutusyhtiöt ovat kai vakuutettuja vastuuttomuudestaan, johan hevosetkin nauraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääsääntö "rautalannamalli" vakuutusyhtiöiden tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen. Stm korkean virkamiehen, neuvo vakuutuskorvauksilla ei ole tarkoitus rikastututtaa vakuutettuja.
Lakisääteiset tapaturmakorvauksetkin siirretään Kelan maksettavaksi jossa valvontakin täysin olematon.
Vakuutusyhtiöt pesi kätensä koronasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan löytyi heti selitykset vakuutusyhtiöiltä, ei tätä siihen ole suunniteltu vaikka siinä lukee niin ja näin mutta laskut olemme kyllä lähettäneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Mikä ihmeen "tämäkin" ? Mitä tekemistä tällä vakuutuskorvausasialla on tekemistä niiden kanssa, jotka eivät osanneet pysyä pois ravintoloista?
Korvauksia ei ole tulossa vapaaehtoisesta pois pysymisestä, saatikka sitten sen johdosta, että valtio määrää puljun kiinni.
Lyhyesti: Vakuutus ei korvaa missään tapauksessa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
13:06
HS: Tiina Jylhän kauneusklinikka markkinoi suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla
13:00
Talvirenkaiden hankinnassa on tapahtunut huomattava muutos – varautuminen uuteen tieliikennelakiin näkyy jo Tilaajille
12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
110
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
20
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
14
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Persujen vouhotukseen,yhtä ja samaa jankuttavat,hallituksen tytöt ovat oikealla asialla se näkyy kannatuksesta, Lue lisää...
Kansa kyllästynyt.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image