Kotimaa

Koronatoimet uhkaavat romahduttaa palvelualojen työpaikat lähes tyystin – Montako kuukautta Suomen talous voi ylipäätään kestää poik­keus­o­lo­ja?

Tyhjää. Useimmat suomalaisravintolat ovat jo sulkeneet ovensa. Tältä näytti Tampereen Ratinan kauppakeskuksen ravintolamaailmassa viime viikon torstaina.
Kotimaa 25.3.2020 14:13
Ilari Tapio

PAM:n puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen pelkää, että työttömyyskassan rahat loppuvat ennen pitkää ja edessä on valtava konkurssiaalto: "Valtion rahahanan on pysyttävä nyt auki."

Olennainen kysymys kuuluu, miten monta kuukautta Suomen talous voi ylipäätään kestää tätä?

Kysymyksen esittää Palvelualojen ammattiliiton PAM:n puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen. Sitä ennen hän on luetellut ison liudan koronaviruksen vastaisia rajoituksia ja määräyksiä, joiden seurauksena palvelualojen työpaikat uhkaavat romahtaa Suomessa lähes kokonaan.

– Valtion rahahanojen pitää nyt valitettavasti olla auki, jotta lopputulos ei olisi aivan järkyttävä, Rönni-Sällinen sanoo.

– Muutoin luvassa on todella iso konkurssiaalto.

Karmein suma on vasta edessä

Yksityiset palvelualat kattavat suomalaisittain suuren määrän työpaikkoja muiden muassa vähittäiskaupassa, matkailussa, ravintoloissa, vartiointitoiminnoissa, elokuvateatterissa ja muissa vapaa-ajanpalveluissa sekä siivouksen kaltaisissa kiinteistöpalveluissa. Kenttä on hyvin laaja.

Annika Rönni-Sällisen mukaan noin 210 000-jäsenisen liiton työttömyyskassassa karmein suma on vasta edessä.

– Silti yhteistoimintaneuvotteluja on jo nyt käynnissä todella monella alalla ja monessa paikassa. Niiden piirissä on tuhansia ihmisiä.

– Ravintolat ovat ensimmäinen suuri piikki. Alan tilanne on erittäin paha.

Annika Rönni-Sällinen on toiminut PAM:n puheenjohtajana kesäkuusta 2019 alkaen. Hän seurasi tehtävässä Ann Seliniä, joka johti liittoa vuodesta 2002.

Kaupan puolella PAM odottaa korvaushakemusten sumaa pienellä viiveellä, joskin esimerkiksi Stockmann on jo aloittanut yt-neuvottelut.

– Koronaviruksen vastaiset toimet osuvat palvelualoihin todella lujaa, Rönni-Sällinen tiivistää.

Ainoa merkittävä poikkeus saattaa olla päivittäistavarakauppa. Pahimmassakaan kriisissä ihmiset eivät voi olla kokonaan ilman ruokaa.

Osa putoaa täysin tyhjän päälle

Palvelualojen työttömyyskassan taloudellisia lähtökohtia puheenjohtaja pitää hyvinä. Puskuria on.

– Eri asia on, miten pitkälle se tässä tapauksessa riittää, hän jatkaa.

– Jos pohja alkaa häämöttää, valtiolta pitää hakea lisää rahaa. Myös liittojen kesken on mahdollista tarkastella tasausmaksujen mahdollisuutta.

Työntekijöistä kaikkien heikommassa asemassa ovat ne, jotka eivät kuulu mihinkään liittoon eivätkä työttömyyskassaan. Palvelualoilla heitä on paljon.

Annika Rönni-Sällisen mukaan PAM:n kentällä järjestäytymisaste on keskimäärin 60-65 prosenttia. Paikoin se on 80-90 prosenttia mutta toisin paikoin vain 50 prosentin luokkaa.

– Haastavin alue on pääkaupunkiseutu. Siellä on paljon ulkomaalaista työvoimaa.

– Lisäksi pitää ottaa huomioon, että meidän aloillamme on pienet palkat ja runsaasti osa-aikaista työvoimaa. Ihmisille on luvassa todella isoja toimeentulo-ongelmia.

Esimerkiksi pohjoisen ja eteläisen Suomen matkailuyrityksissä sekä ravintoloissa sesongin mukaan työympäristöä vaihtaville "freelancereille" ei ole nyt tarjolla mitään. He putoavat tai ovat jo pudonneet tyhjän päälle.

– Normaalioloissa palvelualat työllistävät myös erittäin paljon nuoria kesätyöntekijöitä. Ensi kesänä niitä paikkoja ei ole tarjolla juuri lainkaan, Rönni-Sällinen huokaa.

Rahastot voivat sulaa nopeasti

Lähtökohtaisesti myös muiden suomalaisten työttömyyskassojen taloustilanne on vähintäänkin kohtalaisen hyvä.

Työttömyyskassojen yhteisjärjestön TYJ:n toiminnanjohtaja Niina Jussila kertoi Lännen Medialle viime viikon alussa, että palkansaajakassoilla on noin kahden ja puolen vuoden (250 prosenttia) edestä rahastovaroja suhteessa kassan omalla vastuulla oleviin menoihin. Finanssivalvonnan edellyttämä vähimmäismäärä on yksi vuosi (100 prosenttia).

– Kassojen tasoitusrahastot ovat hyvässä kunnossa. Tätä kriisiä ennen työttömyys ehti sentään laskea pitkän aikaa. Toisaalta kokemus on osoittanut, että rahastot voivat sulaa aika nopeastikin, Jussila muistutti reilu viikko sitten.

– Teollisuudessa tilanteen heikentymistä oli havaittavissa jo viime vuoden lopulla, ja nyt työttömyys voi nousta hyvin rajusti. Hakemusten käsittelyssä saattaa olla edessä pullonkauloja.

Älkää ottako pikavippejä!

Tämä pätee myös Palvelualojen työttömyyskassaan. Käsittelyajat voivat venyä.

Puheenjohtaja Annika Rönni-Sällisen viesti kentälle kuitenkin on, että liitossa tehdään hartiavoimin töitä sen eteen, että jäsenkunnan palvelut pelaavat ja kassa toimii.

– Meitä on tässä todella iso joukko samassa veneessä. Yhdessä pitää toimia. Yksin ei saa jäädä.

Omana toiveenaan Rönni-Sällinen pyytää vuokranantajilta armeliaisuutta sekä yrityksille että niille työntekijöille, jotka on lomautettu tai irtisanottu. Jäsenistölle hän haluaa sanoa huutomerkin kanssa myös: älkää ottako pikavippejä!

– Jos tilanne vaatii, kääntykää mieluummin oman pankkinne puoleen.

– Toisaalta voimia pitää toivottaa myös niille, jotka vielä työskentelevät asiakaskohtaamisissa ja kantavat huolta omasta terveydestään.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tällaisten tilanteiden varalle täytyy säästää eli vähentää normaaliaikoina kulutusta. Ne ihmiset jotka ovat olleet säästäväisiä aina pärjäävät nyt kovassa tilanteessa, ne jotka ovat kuluttaneet kaikki palkkatulonsa ostoksilla käydessään ovat nyt hyvin vaikeassa tilanteessa. Pitää muuttaa kulutustapoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koronavirus kiinalaisten tarmolla romuttaa Länsi-Euroopan ja Pohjois-Amerikan maiden kansantaloudet. Sivistysmaissa kuitenkin kansalaisten toimeentulo on turvattu. Esim. Suomessa ihmisten toimeentulo on taattu lainsäädännön voimalla riippumatta siitä kuuluvatko he ammattiliittoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kojamo ja lumi pelastaa. Onhan ne perinyt vuokrissa ennätys voitot. Eikö ay pitäisi nyt auttaa kun rahaa on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt sitten ministerit talkoisiin! Otetaan niiden palkoista enimpiä työttömyysturvaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisi sitä ottaa oppositionkin palkoista. Nehän runnovat yhtälailla ellei enemmänkin noita rajoituksia. Onneksi Ruotsi on pohjoismaa. Suosittelen ajattelemaan koronan jälkeistä aikaa, koska se on Saksan ohella ainoa talous joka on pystyssä. Tokihan heillekin tulee kuolonuhreja, mutta kriisin jälkeen siellä on varmasti parempi elää. Nämä rajoitustoimenpiteet jättävät varmasti jäljen. Voi tulla jopa raivoa koko maata yhteiskuntaan kohtaan? Jossain vaiheessa, strategiasta riippumatta, kehittyy laumasuoja, voi löytyä tehokas lääke (ehkä piankin) ja vuodessa on mahdollisesti rokote. Ehkäpä Ruotsi laittaa sitten rajat kiinni suomalaisilta, kun alkaa olla tunkua elannon hakuun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni ravintoloitsia on valitetelliut viime aikoina työnteliäpulaa ja sitä kuinka suomessa on työttömille liian hyvät tuet, kun työ ei kelpaa. Pilikka taitaa osua nyt omaan nilikkaan..
Nyt peäsee moni ravintoloitsia näiden liian hyvien tukien piiriin huomaamaan, että se tukihan on samaa luokkaa kun ravintola alan tarjotusta työstä maksettava palakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipähän Suomen Yrittäjien tarvitse jatkossa enää höpöttää työvoimapulaa.
Tätä tosin on pitäneet esillä ne huonoimmat yrittäjät jotka eivät kykene toimimaan työehtosopimusten mukaisilla ehdoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei näitä tarvitse valtiovaroin tukea, kuluu markkinatalouteen. Tssäkin vahvat pärjää pahimman yli viimevuosien puskurien ansioista.
Van eipä hätää. Tulevat työttömät pääsevät nyt konkreettiseti tutustumaan kuinka hyvät tuet muutoin suomessa työttömällä on😆.
Suomessa on liian hyvät tuet, kun tuönteko ei kannata ja jne...😅

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä oikein naurattaa, päästään me kaikki sinne SDP:n rahaseinän aukolle. Ihmetellään yhdessä mistä tätä rahaa vaan tulee ja tulee. Silloin viimein tajutaan että kaikenmuotoinen yrittäminen on niin turhaa,,, niin turhaa. Täältä reijästähän se raha tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion olisi syytä kustantaa tappiot, sillä toimenpiteiden syy on se, että THL, STM ja hallitus eivät olleet tilanteen eivätkä tehtäviensä tasalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun myydään palveluja toisille niin miten käy kun tämmöinen tilanne tulee ajankohtaiseksi,niimpä. Tätä palvelun myyntiä toisille haihatusta on ollut vuosikausia ja samalla on myyty perusteollisuus + valtiontukijalkateollisuus ulkomaille kun ei sitä nykymaailmassa mukamas tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka kauan Suomen talous kestää suomalaisten pitämistä pois tämän tappavan kulkutautiviruksen tieltä?
- Ainakin siksi kunnes on ohitettu tilanne missä kaikkien maassamme tulot ovat yhtä suuret ja ...
- Ainakin siihen saakka kun kaikki poikkeusoloja aiemmat yritystuet on lakkautettu pysyvästi ja ...
- Ainakin siihen saakka kunnes kaikki tulot ovat tasa-arvoisesti verotettuja. - Kaikki toteutettuina.

Seuraavaksi siirrytään kansallistamaan suuryhtiöitä ja muita suuria omaisuusmassoja kuten finassilaitokset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos keskustan vuokranantajat ymmärtävät antaa joustoja ei isku ole niin kova mutta jos jatketaan tällä ylisuurien vuokrien linjalla niin tappiota tulee!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi kahdella – tapauksia koko maassa yhteensä 2769 kappaletta
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
11:22
Humalaisen miehen ajama moottorikelkka kaatui jäällä Torniossa – sekä kuski että kyytiläinen loukkaantuivat, kummallakaan ei ollut kypärää
11:00
Kipujen mies ja sairauden tuttava – oululainen pastori Kauko Uusila kärsi vuosikausia kroonisesta kivusta ja lukee nyt kärsimyksestä kertovia raamatunkohtia uusin silmin Tilaajille
11:00
Perhe rakensi 35 neliön talon ja viihtyy pienissä tiloissaan: "Moni on sanonut tämän tuntuvan isommalta kuin neliöt antaisivat ymmärtää" Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
17
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

207 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image