Jal­ka­pal­lo­juh­las­ta tulikin tragedia – Milanossa pelattu Mestareiden liigan ottelu saattoi tehdä Bergamosta Euroopan pahimman korona-alueen

Atalantan pelaajat juhlivat maalia Milanossa 19. helmikuuta. Ottelua pidetään yhtenä syynä siihen, että Bergamossa on niin paljon koronavirustartuntoja. KUVA: PAOLO MAGNI
Urheilu 25.3.2020 13:23 | Päivitetty 25.3.2020 20:36
Daniel Wallenius

Bergamolainen Atalanta ja Valencia pelasivat Milanossa juuri niihin aikoihin, kun Pohjois-Italian koronakriisi alkoi. Bergamosta matkusti otteluun jopa 45 000 fania.

19. helmikuuta oli suuri päivä pienessä pohjoisitalialaisessa Bergamon kaupungissa.

Kaupungista lähtöisin oleva jalkapalloseura Atalanta pelasi Mestareiden liigan ottelun espanjalaista Valenciaa vastaan.

Joukkueen kotikenttä, Atleti Azzurri d'Italia, on yksi Italian pääsarjan vanhimmista ja huonokuntoisimmista. Se on parhaillaan remontissa, minkä vuoksi seuran Mestareiden liigan ottelut on siirretty 60 kilometrin päähän Milanon San Siro -stadionille.

Mestareiden liiga on iso juttu Atalantalle, joka selvisi kilpailuun ensimmäistä kertaa historiassaan. Niinpä 120 000 asukkaan Bergamosta lähti jopa 45 000 fania Milanoon kannustamaan suosikkejaan.

Tuo keskiviikkoilta oli bergamolaisten juhlaa. Atalanta pieksi vieraansa 4–1. Katsomossa halailtiin ja lyötiin ylävitosia tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Juhlat jatkuivat illalla baareissa.

Ensimmäinen tapaus samoihin aikoihin

Kolme päivää aiemmin italialainen Mattia-niminen mies oli mennyt lääkäriin flunssaoireiden kanssa pienessä Codognon kaupungissa 60 kilometrin päässä Milanosta.

Hän palasi uudestaan päivystykseen kaksi kertaa, jälkimmäisen kerran ottelua edeltävänä päivänä. Hänet lähetettiin kotiin lepäämään.

Kun Mattia meni kolmannen kerran lääkäriin ottelupäivänä ja valitti hengitysvaikeuksia, hälytyskellot alkoivat soida. Kaksi päivää ottelun jälkeen miehen koronavirustesti paljastui positiiviseksi.

Codogno ja kymmenen muuta kylää eristettiin ja ravintolat sekä baarit suljettiin. Kaksi päivää myöhemmin virus oli Bergamossa.

Italian koronaluvut hurjia

Bergamo asetettiin karanteeniin vasta noin kaksi viikkoa ensimmäisiä alueita myöhemmin. Epidemian rajuus on yllättänyt kaikki.

Tiistai-iltana noin 1,1 miljoonan asukkaan Bergamon provinssissa oli todettu lähes 7 000 tartuntaa. Kymmenen miljoonan asukkaan Lombardian maakunnassa, johon Bergamo kuuluu, yli 30 000.

Koko Italiassa tartuntoja oli tiistai-iltana todettu yli 69 000. Viruksen aiheuttamaan sairauteen on kuollut 6 820 ihmistä, viimeisen viikon sisällä jopa 700–800 ihmistä päivässä.

Sairaalat ovat täynnä. Bergamon suurimmassa sairaalassa on 500 tehohoitoa tarvitsevaa ihmistä, kun paikkoja on 100:lle. Ruumishuoneille ja hautausmaille ei enää mahdu arkkuja. Krematorio tuhkaa ympäri vuorokauden, mutta sen kapasiteetti ei riitä. Armeija on kuljettanut ruumiita tuhkattavaksi muihin kaupunkeihin.

Korona levisi stadionilta Espanjaan

Yksi syy epidemian rajuuteen on sairaaloiden toiminta epidemian alkuvaiheissa. Tiistaina Bergamon pormestari Giorgio Gori kuitenkin nimesi myös jalkapallo-ottelun syypääksi siihen, että virus on iskenyt Bergamoon niin rajusti.

– Stadionilla ja sen jälkeen baareissa oli täyttä. Tartuntojen määrä oli sinä iltana varmuudella suuri, hän sanoi videoidussa lehdistötilaisuudessa.

Stadionilla oli sinä iltana myös noin 2 500 Espanjasta matkustanutta Valencian fania. Reilua viikkoa myöhemmin pelistä raportoinut urheilutoimittaja sekä kaksi muuta ottelua seurannutta henkilöä hakeutui sairaalaan Valenciassa. Heillä todettiin koronatartunta.

Valencia ja Atalanta ratkaisivat neljännesvälierän voiton Valenciassa maaliskuun 10. päivä. Atalanta voitti 4–3 tyhjien katsomoiden edessä.

Viisi päivää myöhemmin lähes kolmanneksella Valencian pelaajista oli koronavirustartunta. Tiistaina ensimmäisen Atalantan pelaajan tartunta varmistui.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

13:32
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
13:06
HS: Tiina Jylhän kauneusklinikka markkinoi suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla
13:00
Talvirenkaiden hankinnassa on tapahtunut huomattava muutos – varautuminen uuteen tieliikennelakiin näkyy jo Tilaajille
12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
19
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Persujen vouhotukseen,yhtä ja samaa jankuttavat,hallituksen tytöt ovat oikealla asialla se näkyy kannatuksesta, Lue lisää...
Kansa kyllästynyt.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image