Pohjois-Suomi

Ranualla ruokaraha kou­lu­lai­sil­le, Siikajoella ruo­ka­pa­ket­te­ja – Oulu miettii vielä, miten etä­kou­lu­lais­ten ruokailua tuetaan

Siikajoen keskuskeittiöllä valmisteltiin keskiviikkona vanhuksille lähteviä ateriapaketteja. Torstaina kokataan ensimmäinen satsi perjantaina jaettavaa kouluruokaa. KUVA: Kirsi Junttila
Pohjois-Suomi 25.3.2020 15:39
Markus Leskinen

Koulujen sulkeuduttua ruokailuasioihin on jouduttu kunnissa miettimään uusia ratkaisuja.

Kouluruokailu on suomalaisen yhteiskunnan ylpeyden aiheita, vaikka siitä ei lämpimiä muistoja tulisikaan mieleen. Perusopetukseen kuuluville on lain mukaan tarjottava lämmintä ruokaa koulussa.

Viikko sitten Suomen peruskouluista lopetettiin lähiopetus koronaviruksen takia hallituksen päätöksellä. Lähiopetusta on tarjolla nyt vain kriittisillä aloilla työskentelevien lapsille.

Tilanne muuttui vielä hieman, kun hallitus päättikin sallia lähiopetuksen ensimmäisestä kolmanteen luokkaan. Näilläkin luokilla on kuitenkin vahva etäopetuksen suositus.

Mitä nyt siis tapahtuu kouluruokailulle, kun kevätlukukautta on vielä pari kuukautta jäljellä? Osalle lapsista kouluruokailu saattaa olla päivän ainut kunnollinen ateria.

Kunnissa on erilaisia käytäntöjä nykyiseen poikkeustilanteeseen, eikä tilanne ole täysin selvillä kevääseen asti. Oulun kaupunki tarkastelee tilannetta parhaillaan ja käy keskustelua muun muassa tilapalveluiden kanssa siitä, miten kouluruokaa voitaisiin jakaa etäopetuksessa oleville turvallisesti.

– Vielä tällä viikolla ei ole toimenpiteitä tulossa, mutta tiedotamme asiasta nopealla aikataululla. Seuraamme myös valtakunnallista tilannetta, kertoo perusopetus- ja nuorisojohtaja Marjut Nurmivuori Oulun kaupungilta.

Järjestöillä on tällä hetkellä kädet täynnä töitä avustustoiminnassa. Kaupunki sopi Nurmivuoren mukaan järjestöjen kanssa, että ne rajataan kouluruokailujen järjestelyjen ulkopuolelle. Kaupungin resurssit riittäisivät jakeluun, mutta järkevä ja turvallinen vaihtoehto on vielä löytämättä.

– Meidän tahtotila on auttaa koululaisten perheitä tässä tilanteessa, Nurmivuori sanoo.

Siikajoen kunnassa ruokajakelu on jo alkamassa tämän viikon perjantaina. Siivous- ja ruokapalvelupäällikkö Tuula Nevalan mukaan vanhempien halu ruokajakeluihin ilmeni Wilma-järjestelmän kautta tehdyssä kyselyssä.

Noin kolmasosa vanhemmista koki tarvitsevansa ruokajakelua. Mukana järjestelyssä on noin 400 oppilasta. Jakelujen aikatauluista ilmoitetaan vanhemmille ja ruokaa voi hakea noin tunnin ajan lähikoululta.

– Ruuat jaetaan valmiiksi annosteltuina ja nimettyinä. Mukana on vain pääruoka, ei ollenkaan salaattia, leipää tai levitettä. Ruoka jaetaan kylmänä yhtä koulua lukuunottamatta, Nevala kertoo.

Erilainen vaihtoehto otettiin käyttöön Ranuan kunnassa, kun kunnanhallitus hyväksyi esityksen ruokarahan käyttöönotosta. 540 esi- ja perusopetuksen lasta saa kolmen euron ruokarahan, mikäli ei osallistu lähiopetukseen. Kunnassa on vain kourallinen lähiopetuksessa olevia oppilaita.

Sivistystoimenjohtaja Aku-Petteri Luiron mukaan päättäjien kautta kuultiin kuntalaisten toiveita koululaisten perheiden tukemisesta poikkeuksellisessa tilanteessa.

– Emme halunneet jakaa ruokaa, sillä tarkoituksena on nimen omaan rajoittaa kontaktia. Peruskoululaisilla on kuitenkin oikeus kouluruokailuun, Luiro kertoo.

Jatkosta keskustellaan Luiron mukaan erikseen, mikäli koulut pysyvät suljettuina pidempään. Tällä hetkellä koulut pysyvät pääosin kiinni huhtikuun 13. päivään asti. Todennäköistä on, että tilanne jatkuu vielä pidempään.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oulu voisi miettiä myös sitä miten auttaa ruoka -apuja käyttäviä ihmisiä. Seurakunnat ja SPR ovat lopettaneet ruoka -avun saannin ja kun tämä korona virus kestää on sanomattakin selvää ,että heille tulee vaikeaa. Eihän se ruoka-avun saanti olisi kuin järjestely kysymys. ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuhti aamupala kotona ja pärjää pitkälle iltaan.Turhaa vouhotusta köyhältä suomelta kun olemme muutenkin kupattavissa pitkin maailmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu vois säästää/laittaa nyt kriittisen tilan edessä nuo ruoka rahat järkevämpään. Ihmisten pitää ymmärtää ettei se raha kasva puissa kaupungillekkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruokaraha tai vastaava myös Oulussa käyttöön ja nopeasti: pohtimalla asiaa ei koululaisten vatsat täyty! Ruoanjakelussa tulisi turhia kontakteja ja kokoontumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Ranua ja Siikajoki. Kyllä Suomi on hyvinvointivaltio kouluruokailuineen ja ruoanjakelupalveluineen. :)
Muuten hyvä, mutta kuvassa kokeilla ei ole kasvoilla suunenä-suojaa. Pitäisiköhän jatkossa olla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Feelialta saa ruokaa tilattua kotiovelle, sinne vaan lahjakorttia jakoon kuukausittain

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa Ranuan mallissa ei tule lähikontaktia kun raha liikkuu ilman kontakteja. Ouluunkin tuollainen malli 3 euroa per oppilas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

3 euroa? Eipä sillä ihmeitä lounaaksi laitella. 5€ tai 6€ päivä kuulostaa oikealta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

3e kyllä saa ruokaa ihan riittävästi. Maksakoot vanhemmat omasta pussista loputn Oppivatpahan arvostamaan ilmaista kouluruokaa lapset ehkä. Koulu ruuanki budjetti on per naama joku 2,15e jos oikein muistan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
11:22
Humalaisen miehen ajama moottorikelkka kaatui jäällä Torniossa – sekä kuski että kyytiläinen loukkaantuivat, kummallakaan ei ollut kypärää
11:00
Kipujen mies ja sairauden tuttava – oululainen pastori Kauko Uusila kärsi vuosikausia kroonisesta kivusta ja lukee nyt kärsimyksestä kertovia raamatunkohtia uusin silmin Tilaajille
11:00
Perhe rakensi 35 neliön talon ja viihtyy pienissä tiloissaan: "Moni on sanonut tämän tuntuvan isommalta kuin neliöt antaisivat ymmärtää" Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
19
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

205 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Mihin on kadonnut persujen uho 30 jopa yli 50 prosentin tulevista kannatusluvuista? Lue lisää...
?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image