Ulkomaat

Ko­ro­nae­pi­de­mia pahenee Yh­dys­val­lois­sa – Trump haluaa rajoitukset pois pääsiäiseksi, mutta hänellä ei ole siihen valtaa

New Yorkin kadut ovat nyt tyhjiä. Osavaltiossa tarvittaisiin kolme kertaa niin paljon sairaalapaikkoja kuin siellä on. KUVA: Peter Foley
Ulkomaat 25.3.2020 9:29
Daniel Wallenius

Senaatti ja Trumpin hallinto pääsivät aamulla sopuun massiivisesta 2 000 miljardin dollarin tukipaketista.

Koronavirustartuntojen määrä maailmassa on noussut yli 420 000:n. Vahvistettuja tartuntoja oli aamuyhdeksältä Suomen aikaa 423 121.

Koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen on kuollut 18 919 ihmistä.

Yhdysvalloissa uusia tartuntoja todettiin vuorokauden aikana yli 6 000. Tilanne on pahin New Yorkissa, missä todettuja tapauksia on 25 600.

Samaan aikaan New Yorkissa etsitään kuumeisesti lisää sairaalavuoteita. Osavaltiossa arvioidaan tarvittavan 140 000 sairaalapaikkaa koronaviruksen vuoksi. Se on yli kolme kertaa enemmän kuin mitä tällä hetkellä on.

Viimeisten parin päivän aikana New Yorkin osavaltion koronavirustartuntojen määrä on kaksinkertaistunut kolmen päivän välein. Kuvernööri Andrew Cuomo kertoo, että epidemiahuippua odotetaan parin–kolmen viikon päähän. Myös Kaliforniaan odotetaan samanlaista tartuntojen aaltoa.

Koronavirustartunnat ovat kymmenkertaistuneet Yhdysvalloissa viikossa.

Trump perui puheitaan pääsiäisestä

Valkoisen talon koronavirusryhmää johtava Deborah Birx on antanut kaikille New Yorkiin matkustaneille kehotuksen eristää itsensä kahdeksi viikoksi.

– Ei ole väliä, minne he ovat menneet, jokaisen pitäisi eristäytyä, jotta virus ei leviä muihin, hän sanoi.

Presidentti Donald Trump puolestaan sanoi viime yönä, että pääsiäinen olisi hänen mielestään hyvä ajankohta maan talouden normalisoinnille. Hieman myöhemmin hän jarrutteli lausuntojaan sanomalla, että kuuntelee asiantuntijoita ensin.

Usean osavaltion kuvernöörit ovat pitäneet Trumpin puheita epärealistisina.

– Jos käsket amerikkalaisia valitsemaan kansanterveyden ja talouden väliltä, mitään kilpailua ei tule. Yksikään amerikkalainen ei halua edistää taloutta ihmishenkien varjolla, Cuomo sanoi.

Koska Yhdysvallat on liittovaltio, Trumpilla ei ole edes paljoa valtuuksia avata kauppoja. Hän voi antaa ohjeistuksen, joka koskee koko Yhdysvaltoja, mutta ei ohittaa kuvernöörien määräyksiä, mikäli nämä ovat rajoittaneet liikkumista ja kaupankäyntiä osavaltioissaan. Tällä hetkellä rajoituksia on asettanut 18 osavaltiota ja ne kattavat noin puolet Yhdysvaltojen asukkaista.

Sopu syntyi massiivisesta tukipaketista

Aamulla Suomen aikaa Yhdysvaltojen senaatti ja Valkoinen talo pääsivät sopuun 2 000 miljardin dollarin tukipaketista maan koronaviruksesta kärsineelle taloudelle.

Senaatti äänestää asiasta myöhemmin keskiviikkona ja edustajainhuoneen odotetaan äänestävän pian tämän jälkeen.

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnellin mukaan paketti sisältää suoraa taloudellista tukea kansalaisille, laajentaa työttömyysvakuutusta ja varmistaa hätälainoituksen pienyrityksille. Lisäksi se tarjoaa lisämäärärahoja terveydenhuoltoon.

Osa perheistä voisi saada jopa 3 000 dollaria suoraa tukea selvitäkseen menoistaan lomautusten ja työttömyyden aikana.

Huoltoasemat uhkaavat sulkeutua Italiassa

Euroopassa pahiten koronaviruksesta kärsineessä Italiassa hallitus neuvottelee parhaillaan huoltoasemien kanssa pitääkseen maan polttoaineenjakelun pystyssä.

Osa huoltoasemaketjuista ilmoitti sulkevansa moottoriteiden varsilla sijaitsevat jakeluasemansa keskiviikkona, sillä ne eivät voi enää täyttää turvallisuusvaatimuksia, eikä niiden auki pitäminen ole enää kannattavaa. Tämän jälkeen ketjut suunnittelivat sulkevansa vaiheittain myös muut asemansa.

Hallitus haluaa pitää asemat auki, jotta tavara voisi yhä kulkea Italiassa.

Italiassa oli keskiviikkoaamuna vahvistettu 69 176 koronavirustartuntaa. Viruksen aiheuttamaan sairauteen on Italiassa kuollut 6 820 ihmistä, mikä on enemmän kuin missään muualla.

Espanjassa tartuntojen määrä on nousut 42 058:aan. Kuolleita on 2 991. Saksassa tartuntoja on havaittu 31 554. 149 on kuollut.

Koronavirusepidemia osoittaa nyt leviämisen merkkejä myös Afrikassa. Etelä-Afrikassa on nyt todettu 709 tartuntaa, kun niitä vielä tiistaina oli 554.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Trump pelkää talouden kyykkäämistä, mikä vaikuttaisi ratkaisevasti ensi marraskuun presidentinvaalissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman onnellisimmassa maassa tarjotaan tämän sijaan "Osa perheistä voisi saada jopa 3 000 dollaria suoraa tukea selvitäkseen menoistaan lomautusten ja työttömyyden aikana." Pikavippiä ja todennäköisesti alennettua työttymyysrahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katseen kohdistaminen tärkeää - täytyisi nähdä se että parantuneita on 110 000 ja pääsiäiseen mennessä eli kolmen viikon kuluttua maailman nyt 300 000 sairaasta on parantunut ehkä 270 000 ja heillä on immuniteetti. He siis ovat terveitä ja sopivia auttamaan muita hommissa!

Lisäksi, koko jan on thety työtä rokotteen saamiseksi jakeluun joten yhä lähempänä ollaan.

Kyseessä on resurssien kohdentaminen ja oikeanlainen viivytystaistelu, rajoitukset ovat sitä varten. Mutta ei saa haitatakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Italiassa kuolleisuus todetuista tapauksista 10%, sitäkin sopii katsoa, ja miettiä kannattaako juoksennella laskettelumatkoilla tai ulkomailla tai ajella pitkin maata tautia levittämässä ... Varsinkin siellä etelän suunnalla ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Valinta on kylmä, mutta voi olla, että ei edes huono vaihtoehto antaa väestön sairastaa, ilman että ajetaan totaalisesti alas koko maailman talous. On totta, että tällöin isompi joukko ihmisiä tulee kuolemaan. Jos hyvin käy jäljelle jäävät saavat immuniteetin, joka kantaa sen verran, että ehdimme saada rokotteen tms. kehitettyä. Nyt kun eristäydymme ja hyvässä lykyssä vain marginaalinen osuus väestöstä sairastaa, ei ainakaan synny laumasuojaa ja seuraava aalto voi tulla jo syksyllä, ja taas mennään. Tietty jos olisimme globaalisti valmiita muuttamaan maailmaa pois jatkuvan kasvun talousoravanpyörästä, olisi se yksi vaihtoehto. Ei taida vain tapahtua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä ihmisten auttaminen on ykkösasia eikä bisnes ja jokainen sen tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eristyksissä olevien ihmisten sairastumista siirretään tuonnemmaksi, lopputulos on sama. Se mitä kaikkea inhimillistä kärsimystä tilanteen keinotekoinen pitkittäminen teettää, jääköön jokaisen itsensä pääteltäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No voi hyvänen aika, eikö se mene jakeluun etteivät kaikki ihmiset sairastuisi yhtä aikaa niin hoitopaikat riittäisivät paremmin. Oletko tullut ajatelleeksi mitä tapahtuisi jos koko maan ihmiset kerralla sairastuisivat vakavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakkotoimet voi korvata järkeenkäyvällä ohjeistuksella ja suosituksilla. Ihmisille tulee jättää itselleen mahdollisuus päättää koronan vastainen turvataso sen mukaan missä ympäristössä asuu ja varsinkin toimii. Tuskin omalla ymmärryksellä tehtävillä toimintojen rajoituksilla sairastumisissa tulisi sellaista äkillistä piikkiä joka tekisi tilanteen hallitsemisesta paljonkaan nykyistä vaikeamman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohjeistus ei näytä vain toimivan. Ihmiset tartuttaa muita hälläväliä asenteella jos vain suositellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joillekin ei näköjään auta vaikka minkälaisesta langasta vääntäisi. Voi joo mikä inttäjä, ei tunnu olevan ku oma nokka tärkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinkö että vain oma nokka kun luottaa ihmisten kykyyn toimia ohjeistuksen ja suositusten mukaan. Inttäjällä ja vain oman nokan näkijällä tarkoitetaan kylläkin jotain muuta. Mitä ihmisiin tulee, suurin osa on kuitenkin vastuunsa tuntevia, muut huomioivia ja näin myös kykeneviä ymmärtämään "koronapelin" säännöt. Niitä noudattamattomat on mahdollista laittaa ruotuun ns. miehissä. Allekirjoittanut on alusta asti noudattanut niin suosituksia kuin lailla tehtyjä määräyksiä. Kohdaltani lopetan tämän keskustelun tähän, toivoen tilanteen koronan osalta kääntyvän parhain päin, unohtamatta jälkeenpäin sen aiheuttamia inhimillisiä kärsimyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se läpi menee koko Suomenkin väestön jos ei saada sitä ennen rokotetta jakoon, vasta sitten se pysähtyy kun immuniteetti on tarpeeksi monella. Ehtii se levitä nelisen kuukautta (ennen kuin rokote saadaan, jos saadaan) ja käppyrät nousee jyrkästi - luulen että 2 miljoonaa suomalaista on saanut tartunnan ennen vuoden loppua. ettei se 10 000 kuollutta mikään iso luku ole. Ikävä vain että se voi koskea myös itseä ja omia läheisiä, jälkikasvuakin... Sille asialle jos kääntää selkäänsä niin on se aika paha. Ei meillä piisaa tehohoitopaikatkaan, siinäkin tulee kiire kuten viivyttelijöillä aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rokotetta ei tulla näkemään tämän vuoden puolella. Ehkä jo ensi vuonna. Ja jos vielä sama lottovoittajan onni jatkuu niin rokote tehoaa tai saadaan muunnettua myös seuraavaa aaltoa varten. Kukaan ei voi vielä sanoa varmaksi meneekö tämä meidän maassa 30- vai esim. 70-prosenttisesti väestön läpi. Ihmisiä tulee kuolemaan ja ei rajoitu pelkästään sairaisiin ja vanhoihin. Jos tämä nyt on jollekin elämästä vieraantuneelle epäselvää niin on kyllä melkoisia ahaa-elämyksiä odotettavissa. Ei se ole selkänsä kääntämistä jos toteaa tilanteen. On ihan täysin selvää, että jos epidemiapiikki nousee meilläkin korkeaksi, joudutaan hoitopaikoissa priorisoimaan ja osalle jää tyhjä arpa käteen vietäväksi hautausmaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä USA:ssa on hyväksytty käyttöön malarialääke joka näyttää parantavan nopeammin Korona potilaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä ei ole hyväksytty koronan lääkkeeksi.
Todistetusti toimivaa yleislääkettä ei ole.

Se malarialääke on tappanut ja parantanut eli arpapeliä.

Mutta niiden testaamiseksi valjastetaan satoja tuhansia testihenkilöitä ympäri maailman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hydoxychloroquine yhdessä antibiootti Z-Pakin kanssa on havaittu helpottavan paranemista, silti vielä testaamisen alla mutta on jo parantanut kuolemaisillaan olevia.
Parempi se kun ei mitään joten FDA on rajoitetusti hyväksynyt sen. Tämä lääke joka oli tappanut yhden henkilön ei ollut lääkärin määräämä vaan samaa lääkettä kaloille jota saa ilman reseptiä ja aiheutti liika-annostuksen ja kuoleman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:16
Kalevan koiranpentulive – katso, mitä kahden viikon vanhoille pennuille kuuluu keskiviikkoaamuna
6:00
Suomen oltava oikeusvaltio koronakriisissäkin – koronatartuntojen kasvun kanssa kilpailee voitokkaasti vain jälkiviisaus Lukijalta
6:00
Kolumni: Maalivahdista kasvoi aikansa paras luistelija Tilaajille
6:00
Yksi Oulun kaikkien aikojen parhaista urheilijoista täyttää tänään 60 vuotta – kuvat Reijo Ruotsalaisen uran varrelta kertovat ikimuistoisista hetkistä Tilaajille
6:00
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
6:00
Koronavirus viivyttää hävittäjähanketta jopa kuukausia ja voi muuttaa vuosittaisia miljardien eurojen maksuosuuksia, joista linjataan jo tässä kuussa Tilaajille
31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
26
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
11
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
3
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
2
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
1
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image