Pääkirjoitus: Opis­ke­li­joi­den pro­tes­tit ker­to­vat pe­rus­tel­luis­ta huo­lis­ta

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Moni ou­lu­lais­opis­ke­li­ja tekee töitä opin­to­jen­sa ohessa, va­paa­eh­toi­ses­ti tai pik­ku­pa­kos­ta – "Har­vem­min­pa kukaan 8–16 toi­mis­to­työ­tä tekevä lähtee enää illalla kaupan kas­sal­le"

Kysyimme myös, kuinka helppoa töitä on löytää ja millaisia töitä opiskelijat tekevät. Täksi vuodeksi korotettu opintotuen tuloraja on osan mielestä edelleen liian matala.

Raha ja työkokemus, lukiolainen Arttu Hulkko kertoo työnteon motiiveikseen. Abivuonna hänelle riittää se, että töitä on yhtenä päivänä viikossa.
Raha ja työkokemus, lukiolainen Arttu Hulkko kertoo työnteon motiiveikseen. Abivuonna hänelle riittää se, että töitä on yhtenä päivänä viikossa.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Arttu Hulkko nostelee energiajuomia kärryistä kylmäkaappiin. 18-vuotias oululainen on kokenut työntekijä, sillä hän on aloitellut kaupassa apulaisena jo vuosia sitten ja työskennellyt siellä myös kesät.

Nyt täysi-ikäisenä hänen tehtäviinsä kuuluvat kaikki K-Market Knuutilankankaan päivittäiset työt.

Tällä hetkellä tunteja kertyy vain lauantaisin, neljästä seitsemään. Se on Hulkon mielestä sopiva määrä kirjoituksiin valmistautumisen ohella.

Kastellin lukion abiturientti kertoo, miten vielä yläasteaikoina monen kaverin oli vaikea saada töitä, mutta lukioiässä hommia on yleensä löytynyt, jos opiskelija on halunnut tosissaan niitä etsiä ja nähdä vaivaa hakemisen eteen.

Raha on luonnollisesti yksi syy tehdä töitä. Toinen merkittävä on Hulkon mielestä työkokemus.

– Kyllähän se on hyväksi ja työnantajat sitä katsovat, hän sanoo.

Hulkon kohdalla kaupan alan työkokemus liittyy myös tulevaisuudensuunnitelmiin, sillä hän hakee opiskelemaan kauppakorkeakouluun.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.