vastaa kyselyyn: Tuetko työn­te­ki­jä­jär­jes­tö­jen mie­len­il­mauk­sia ja lak­ko­ja?

Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Jääkiekko: Miksei Saku Mäen­alas­ta pääs­tet­ty NHL-lei­ril­le?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Lue vii­kon­lo­pun elo­ku­va-ar­viot tästä: Aki Kau­ris­mäen pel­kis­te­tys­sä tra­gi­ko­me­dias­sa palaset ovat koh­dil­laan ja Ve­net­sias­sa koetaan kauhun vä­ris­tyk­siä

Ansa (Alma Pöysti) kutsuu Holapan (Jussi Vatanen) luokseen syömään.
Ansa (Alma Pöysti) kutsuu Holapan (Jussi Vatanen) luokseen syömään.

Kuolleet lehdet, Suomi 2023. Ohjaus & käsikirjoitus: Aki Kaurismäki. Kuvaus: Timo Salminen. Pääosissa: Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Janne Hyytiäinen. – Plaza & Star, Oulu.

Ohjaaja Aki Kaurismäki on kertonut, että Kuolleet lehdet jatkaa hänen uransa alkutaipaleen työläistrilogiaa. Arkirealistisen rakkaustarinansa puolesta uutuus rinnastuu etenkin sarjan vuonna 1986 aloittaneeseen Varjoja paratiisissa -teokseen, mutta tuttuja elementtejä on myös Arielista (1988) ja Tulitikkutehtaan tytöstä (1990).

Yhtä lailla yhtäläisyysmerkkejä voi vetää Kaurismäen koko tuotantoon. Ohjaaja kun on tunnistettavan vähäeleisen tyylinsä löytänyt eikä yritäkään etsiä uusia tuulia. Maltillisesti tiputeltu dialogi on jälleen kerran nokkelaa ja napakkaa, huolellisesti rakennetut kuvat kertovat enemmän.

Kuolleet lehdet on pelkistetty jopa Kaurismäen omalla mittapuulla. Tarinakin on hyvin yksinkertainen ja riisuttu. Sen herättämät tunteet ovat kuitenkin aitoja ja ihmisen kokoisia. Muutenkin kaikki palaset ovat kohdillaan.

Elokuvan päähenkilöitä ovat kauppa-apulaisena työskentelevä Ansa (Alma Pöysti) ja hiekkapuhaltajana huhkiva Holappa (Jussi Vatanen).

Edellinen elelee yksikseen pienessä perintöasunnossa, jälkimmäinen majailee nuhjuisessa kimppakämpässä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.