Vastaa kyselyyn: Miten osa-ai­ka­työl­lä pärjää?

Musiikki: Ou­lu­lais­per­heen kaikki jäsenet ovat kovia muu­si­koi­ta

Huoltajuus: Lap­sis­taan tais­tel­leen ou­lu­lai­si­sän uh­ka­sak­ko­vaa­ti­mus hy­lät­tiin

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Näin löydät 7 Oulun ou­doin­ta muis­to­merk­kiä

Monella mielenkiintoisella tapahtumalla ja tarinalla on Oulussa oma muistomerkki. Poimimme kartalle joukon muistokiviä ja -kylttejä, jotka sopivat vaikka kesäisen pyöräilykierroksen kohteiksi.

Oulusta löytyy koko joukko virallisia ja epävirallisia muistomerkkejä, jotka johdattelevat menneiden vuosisatojen tapahtumiin ja tarinoihin. Tähän juttuun on poimittu kohteita, joita läheskään kaikki oululaiset eivät tunne ja joilla on kerrottavanaan mielenkiintoista paikallishistoriaa.

Jokaisesta kohteesta on kuvien yhteydessä tarkempi sijaintikartta, jonka saa esille klikkaamalla.

-
Kuva: Lea Remes

SS-miesten muistokivi Kaijonharjussa

Oulu oli jatkosodan aikana tärkeä huolto- ja koulutuskeskus Pohjois-Suomessa operoineille Saksan armeijan joukoille. Kaupungissa oli enimmillään yli 4 000 saksalaista, yli puolet heistä SS-vuoristodivisioona Nordin sotilaita.

Kesällä 1942 SS-joukkoja koulutettiin Pyykösjärven ympäristössä. Taustalla olivat saksalaisten edellisvuonna kärsimät tappiot metsäalueilla käydyissä taisteluissa Sallassa ja Kiestingissä.

SS-joukkojen läsnäolosta muistuttaa kookas luonnonkivi, joka sijaitsee Kaijonharjussa Kalevalantien päättävän ympyrän keskellä. Tarkemmalla katsomisella siitä erottuu taidokas kaiverrus, johon on kuvattu panssarintorjuntatykki miehistöineen.

Kuvan alle kaiverrettu teksti kertoo, että paikalla on sijainnut Nordin panssarijääkäriosaston 2.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.