Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Koti: Vauva pani ou­lu­lai­sen Kar­ja­lan perheen huo­ne­jär­jes­tyk­sen uusiksi

Keskoset: Ii­läi­nen Vera Tur­ti­nen painoi syn­tyes­sään vain 500 grammaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

VR: Junat py­ri­tään pa­laut­ta­maan lii­ken­tee­seen heti, kun sopu ve­tu­rin­kul­jet­ta­jien työ­rii­taan syntyy

Lakko on voimassa toistaiseksi, koska sille ei ole ilmoitettu päättymispäivää.

Helsinki
VR pyrkii saamaan junat heti takaisin liikenteeseen, kun veturinkuljettajien lakko päättyy.
VR pyrkii saamaan junat heti takaisin liikenteeseen, kun veturinkuljettajien lakko päättyy.
Kuva: Pekka Aho

Rautatieyhtiö VR pyrkii palauttamaan junat takaisin liikenteeseen heti, kun veturinkuljettajien työriitaan on saatu sopu, yhtiön viestinnästä kerrotaan STT:lle.

Junavuoroissa voi kuitenkin olla joitain peruutuksia ja muutoksia sovun syntymistä seuraavan vuorokauden aikana. VR kertoo päivittävänsä tarkat tiedot junien kulusta ajantasaisesti verkkosivuilleen.

Veturinkuljettajien uudesta työehtosopimuksesta neuvoteltiin viimeksi sunnuntaina mutta tuloksetta. Sen seurauksena veturinkuljettajat menivät lakkoon heti puolenyön jälkeen maanantaina.

Neuvottelujen jatkumisen tarkka ajankohta ei ole tiedossa, mutta valtakunnansovittelijan mukaan neuvottelupöytään on tarkoitus palata alkuviikosta mahdollisimman pian. Valtakunnansovittelijan toimisto kertoi tänä aamuna Twitterissä, että työriidan osapuolet ovat yhteydessä sovittelun jatkamisen edellytysten selvittämiseksi.

Lakko tarkoittaa käytännössä sitä, että koko Suomen kauko- ja lähijunaliikenne on pysähtynyt. Lakko on voimassa toistaiseksi, koska sille ei ole ilmoitettu päättymispäivää. Se loppuu vasta sitten, kun työriidan osapuolet pääsevät sopuun.

Työriidassa veturinkuljettajia edustaa Rautatiealan Unioni (RAU) ja työnantajia puolestaan Palvelualojen työnantajat Palta.

Junaliikenteen palautuminen normaaliksi vie vuorokauden

Lakon aikana VR sulkee junavuorot pois myynnistä päivä kerrallaan. Maanantain junavuorot peruttiin sunnuntaina.

VR:n viestinnästä kerrotaan, että seuraavan päivän junavuorot poistetaan myynnistä edeltävän iltapäivän aikana, jos työriitaan ei ole syntynyt siihen mennessä sopua.

– Jos sopu syntyy myöhemmin illan aikana, palautamme junat heti liikenteeseen mahdollisuuksien mukaan, Julia Stolp yhtiön viestinnästä kirjoittaa STT:lle sähköpostitse.

Hänen mukaansa junaliikenteen palautuminen normaaliksi kestää noin vuorokauden.

– Lakon päättymispäivällä ei ole vaikutusta liikenteen käynnistymisen nopeuteen, Stolp sanoo.

Tavallista enemmän yhteydenottoja asiakkailta

Stolpin mukaan VR:n asiakaspalveluun on tullut tavallista enemmän yhteydenottoja lakon vuoksi.

– Asiakaspalvelu ei ole kuitenkaan ruuhkautunut. Eniten kysymyksiä on tullut lakon kestosta, loppuviikon junien kulkemisesta ja loppuviikolle varattujen junalippujen peruutuksesta, Stolp kertoo.

VR on kertonut, että se palauttaa lakon ajalle ostettujen kauko- ja lähiliikenteen kertalippujen hinnan automaattisesti asiakkailleen noin viikon kuluessa. Lipun muuttaminen toiseen ajankohtaan onnistuu ilman muutosmaksua VR Matkalla -sovelluksessa tai soittamalla asiakaspalveluun.

VR hyvittää myös sarjalippujen paikanvaraukset asiakkaille sekä pidentää kauko- ja lähiliikenteen kausilippujen voimassaoloaikaa lakkopäivien verran.

Maanteillä liikenne sujui aamulla tavalliseen tapaan

Liikenteenohjausyhtiö Fintraffic on varoittanut, että etenkin työmatkaliikenteeseen kannattaa varata normaalia enemmän aikaa, sillä maanteillä saattaa junalakon takia olla normaalia enemmän liikennettä.

Veturinkuljettajien lakko ei kuitenkaan vielä maanantaiaamuna näkynyt maanteiden liikennemäärissä, Fintrafficin tieliikennekeskuksista kerrottiin STT:lle ennen aamukahdeksaa.

Keskusten mukaan aamun liikennemäärät olivat samoissa lukemissa kuin tavanomaisena arkimaanantaina.

Esimerkiksi Helsingin tieliikennekeskuksesta kerrottiin, että aamun ruuhkaisimpaan aikaan kello 6.45–7.45 ei ollut näkynyt tavallisesta poikkeavia piikkejä.

– Esimerkiksi Kolmostiellä Kivistön mittauspisteellä kulki kello 6.45 enimmillään noin 4 300 ajoneuvoa tunnissa Helsingin suuntaan, Ville Lepola tieliikennekeskuksesta kertoi.

– Viikko sitten maanantaina oli samaan aikaan noin 4 000 ajoneuvoa. Hyvin samoissa lukemissa on siis menty.

Turun ja Tampereen tieliikennekeskuksista kerrottiin niin ikään, että maantieliikenne sujui normaalin maanantaiaamun mukaisesti.

– Mitä olen katsonut kuvia ympäri Suomen, näyttäisi liikenne sujuvan valtateillä hyvin normaaliin malliin, tiivisti Kirsi Salokanto Tampereen tieliikennekeskuksesta.

Lakko ei ole suuremmin näkynyt kotimaan lentojen matkustajamäärissä

Suomen junaliikenteen pysähtyminen ei aamupäivällä ollut suuremmin näkynyt myöskään lentoyhtiö Finnairilla. Finnairin viestinnästä kerrottiin, että kotimaan lentojen varaustilanteita seurataan ja lentoja lennetään tarvittaessa tavallista suuremmilla koneilla.

– Olemme sen verran varautuneet, että yksi lento Ouluun lennetään tänään hieman suuremmalla koneella, Finnairin viestintäpäällikkö Suvi Aaltonen kertoi STT:lle.

Aaltonen uskoo lakon vaikutusten alkavan näkyä lentoliikenteen matkustajamäärissä, jos lakko pitkittyy huomattavasti.

Matkahuolto kehottaa ostamaan piletin ajoissa

Matkahuollon mukaan linja-autolippujen myynti yhtiön kanavissa vilkastui sunnuntaina lakkoilmoituksen jälkeen. Yhtiö kehotti alkuviikosta matkaan aikovia ostamaan lippunsa ennakkoon Matkahuollon verkkosivuilta, Reitit ja liput -sovelluksesta tai Bussiliput-sovelluksesta.

Matkahuollon mukaan liikennöitsijät pyrkivät lisäämään autoja jo olemassa oleville vuoroille sekä korvaamaan junavuoroja.

Muun muassa Helsingin seudun liikenne (HSL) ja Tampereen seudun joukkoliikenne eli Nysse ovat ilmoittaneet alueiden bussien ja raitiovaunujen liikennöivän normaalisti lakosta huolimatta. Ne ovat myös kehottaneet varautumaan ruuhkiin sekä suosimaan etätyötä, jos se on omassa työtehtävässä mahdollista.

Viimeisessä pikajunassa etelään riitti väkeä

Helsinkiläinen Erja Takala hyppäsi sunnuntai-iltana Kolarissa viimeiseen ennen lakon alkamista etelään lähteneeseen junaan. Määränpäänä oli Helsingin Pasila, jossa Takala kertoi jäävänsä kyydistä kolmen koiransa ja autonkuljetusvaunussa matkaavan autonsa kanssa.

Lakon varmistuminen ei muuttanut Takalan matkasuunnitelmia, vaan liput junaan oli hankittu ennalta.

– Nyt vain jännitetään, että ajetaanko juna Helsinkiin asti, vai ajetaanko autolla Oulusta kotiin, hän kertoi STT:lle sunnuntai-iltana.

VR oli luvannut ajaa määränpäähän ne junavuorot, jotka olivat aikataulun mukaisesti lähteneet matkaan ennen puoltayötä. Takala sanoi, että junassa oli kuulutettu, että juna ajettaisiin lakosta huolimatta normaalisti määränpäähänsä. VR:n Junat kartalla -palvelun mukaan pikajuna saavutti pääkaupunkiseudun maanantaina aamupäivällä.

Junassa oli Takalan mukaan paljon väkeä. Hän kertoi sattuneensa ravintolavaunussa samaan pöytään opiskelijan kanssa, jolla ei ollut etukäteen ostettua lippua eikä siten myöskään istumapaikkaa junassa. Takala kiitteli sitä, että hänellä oli liput hankittuna ennalta.

– Kolmen koiran kanssa en olisi mitenkään päässyt matkaamaan ilman etukäteen ostettua lippua.