Tors­tain ko­ro­na­ti­lan­ne – lue kooste uu­ti­sis­ta

Kalevassa julkaistaan päivittäin runsaasti koronaepidemiaan ja poikkeustilaan liittyviä juttuja. Koostimme tähän torstaina 19. maaliskuuta julkaistut jutut.

-
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Kalevassa julkaistaan päivittäin runsaasti koronaepidemiaan ja poikkeustilaan liittyviä juttuja. Koostamme tähän torstaina 19. maaliskuuta julkaistut jutut. Listassa on mainittu jutun julkaisuaika. Viimeisin juttu on ylimpänä.

Kello 21.10

Italiassa koronavirustartunnan seurauksena on kuollut nyt eniten ihmisiä maailman maista. Viime päivinä kuolleita on ollut Italiassa sadoittain päivässä.

Kello 19.30

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut sairaanhoitopiireille viranomaisohjeen olla kertomatta julkisuuteen alueellisia tietoja koronaviruksen takia tehohoidossa olevien ihmisten määrästä. Ministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukeeperustelee ohjetta potilaiden yksityisyyden suojalla.

Kello 18.36

Korona-ahdinko iski myös Oulussa viimeistään lauantaina päin ravintolaväen kasvoja, kun ihmiset jäivät kotiin neljän seinän sisälle. Kysyimme muutamilta Oulun seudun toimijoilta, miten he aikovat ylittää vaikeat ajat.

Kello 17.41

EU:n brexit-pääneuvottelijalla Michel Barnierillaon todettu koronavirustartunta. Hän kertoo olevansa hyväkuntoinen.

Kello 17.25

Suomen Posti on ottanut kotiinkuljetuksissa käyttöönsä täysin uudenlaiset toimintatavat koronavirustilanteen vuoksi – kotiinkuljetus tapahtuu nyt "kontaktittomalla mallilla", eli lähetyksiä ei esimerkiksi anneta enää suoraan käteen. Sen sijaan lähetys asetetaan maahan tai muuhun sopivaan paikkaan.

Kello 16.40

Merkittävä kotimainen jalkinevalmistaja Sievin Jalkine lomauttaa henkilöstönsä alle 90 päiväksi koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi. 

Kello 14.40

Koronaepidemian pahenemiseen varaudutaan nyt sairaaloissa ympäri Suomen. Potilasruuhkaa odottava Hyvinkään sairaala pyysi apua Suomen Punaiselta Ristiltä, ja tänään torstaina sairaalan päivystyksen eteen saatiin lisätilaa katastrofiavusta tutusta telttayksiköstä.

Kello 14.21

Tukes kertoo käsidesipulan johtaneen kyseenalaisiin keinoihin. Tukesin tietoon on tullut useita tapauksia, joissa epämääräisiä desinfiointiaineita ja käsidesejä myydään kuluttajille esimerkiksi Facebook-ryhmissä. 

Kello 13.45

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin uuden lastensairaalan hoitajalla on todettu koronavirustartunta. Sairaalan henkilökunnassa on 24 altistunutta.

Kello 13.43

Meteorologi löysi koronatartunnoista mielenkiintoisen maantieteellisen yhtymän: Pahimmat koronaviruksen epidemia-alueet sijaitsevat leveysasteilla 30–50 °N, missä talven ja kevään ilmasto-olot ovat melko samanlaiset. Tämän perusteella Suomessa olisi otolliset olot virukselle huhti-tammikuussa. 

Kello 13.33

Yliopistot aikovat toteuttaa kevään pääsykokeet suunnitellusti koronaepidemiasta huolimatta.

Kello 13.14

Koronaepidemia on poikinut useita vapaaehtoisvoimin toimivia asiointiapua tarjoavia ryhmiä. Katso lista Oulun ryhmistä täältä.

Kello 13.13

Italialaisessa Bergamon kaupungissa on jouduttu kutsumaan armeija apuun, kun kaupungin krematorio on täyttynyt koronavirukseen kuolleista. Italiassa kuoli keskiviikkona 475 ihmistä COVID-19-tautiin.

Kello 12.49

Osassa hoivakoteja on jouduttu käännyttämään vierailemaan tulleita omaisia pois. 

Kello 12.49

Sokos Hotelleja ja Radisson Blu Hotelleja operoiva Sokotel Oy sulkee tilapäisesti hotellejaan ja lomauttaa henkilöstöään koronaepidemian vuoksi. Oulussa Break Sokos Hotel Eden suljetaan maanantaista alkaen toistaiseksi.

Kello 12.04

Suomen suurimmat ravintola-alan toimijat ovat ryhtyneet toimiin koronaviruksen leviämisen estämiseksi. McDonald’s, Hesburger, Kotipizza, Restel, SOK ja Subway aikovat muun muassa kiinnittää huomiota tarpeettomaan oleskeluun ravintoloissaan.

Kello 11.42

Koronaviruksen testaustakapasiteettiä lisätään Suomessa. Tällä hetkellä tehohoidossa on 5-10 potilasta.

Kello 11.23

Kalajokilaakson alueella on havaittu ensimmäinen koronavirustartunta.

Kello 11.23

Halpa-Halli aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Neuvotteluissa pöydällä ovat ainakin 90 päivää kestävät lomautukset.

Kello 11.23

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on hyväksynyt satojen miljardien arvoisen tukipaketin koronaviruksen runteleman talouden eheyttämiseksi.

Kello 11.21

Venäjän viranomaisten mukaan maassa on menehtynyt ensimmäinen ihminen koronavirukseen. Venäjän antamia tilastoja on epäilty vääristellyiksi.

Kello 10.29

Oulun kaupugin ympäristötalo on suljettuna maaliskuun loppuun saakka. Asiointi tullaan hoitamaan sähköisesti.

Kello 10.00

Suomen Punainen Risti valmistautuu tukemaan sairaaloita koronaepidemiassa. Hyvinkäälle nousee katastrofiavusta tuttuja telttoja, joissa on tarkoitus arvioida hoidon kiireellisyyttä.

Kello 10.00

Hallitus järjesti tiedotustilaisuuden ajankohtaisen koronavirustilanteen osalta. Tallenne lähetyksestä löytyy täältä.

Kello 9.00

Helsinki-Vantaan lentoasema ammottaa tyhjyyttään. Lähteville lennoille pyrkii lähinnä ulkomaalaisia.

Kello 8.52

Euroopan keskuspankki EKP on päättänyt käynnistää 750 miljardin hätärahoituksen koronaviruksen aiheuttamien talousvaikutusten torjumiseksi.

Kello 8.25

Digipolis ja Kemin kaupunki ovat perustaneet yhteisen auttavan puhelimen, joka tarjoaa neuvoja Meri-Lapin yrittäjille koronakriisin keskellä.

Kello 8.00

Suomen rajat sulkeutuivat viime yönä. Ulkomaalaisia matkustajia ei enää päästetä Suomeen. Kiinassa ei ole havaittu yhtään maan sisäistä koronavirustapausta.

Kello 6.00

Pelastuslaitos varautuu koronaepidemiaan erilaisin toimin. Sairaankuljetusta tarvitsevan koronavirukseen sairastuneen henkilön tulee kertoa tilanteestaan hätäkeskukselle. Ambulanssien ja paloautojen hajauttamista Raksilasta suunnitellaan.

Lue myös 16.3. julkaistu juttu: Hallitus: Suomeen valmiuslaki ja poikkeusolot, koulut pääosin kiinni, rajat menossa kiinni – lue toimintaohjeet sanasta sanaan