Vastaa kyselyyn: Miten osa-ai­ka­työl­lä pärjää?

Musiikki: Ou­lu­lais­per­heen kaikki jäsenet ovat kovia muu­si­koi­ta

Huoltajuus: Lap­sis­taan tais­tel­leen ou­lu­lai­si­sän uh­ka­sak­ko­vaa­ti­mus hy­lät­tiin

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Punk­ki­li­veen ro­pis­sut kym­me­niä­tu­han­sia puu­tiais­ha­vain­to­ja – Vä­ki­lu­kuun suh­teu­tet­tu­na Oulu on ha­vain­to­jen kär­ki­pääs­sä

Punkkilive.fi-palvelun dataa käytetään "punkkisään" ennustamiseen.

Oulu
Puutiaishavaintoja on tehty tänä keväänä runsaasti.
Puutiaishavaintoja on tehty tänä keväänä runsaasti.

Turun yliopiston ja lääkeyritys Pfizerin tuottama Punkkilive.fi-palvelu on kerännyt kansalaisilta vuoden alusta yli 47 000 puutiaishavaintoa. Havaintojen raportoitu puutiaismäärä on yhteensä jo yli satatuhatta.

Kun havaintojen määrää suhteutetaan väkilukuun, niin puutiaisia kohdataan eniten taigapunkkivaltaisilta alueilla, joihin myös Oulu kuuluu. Myös epätyypillisemmillä punkkialueilla, kuten Kajaanissa, on tehty tänä vuonna säännöllisiä havaintoja.

– Taigapunkit ovat massoittain liikkeellä keväisin ja alkukesällä, mutta heinäkuun jälkeen niitä tavataan enää vähän. Näillä alueilla voidaan siis loppukesällä vähän hengähtää, siinä missä puutiaiset jatkavat pitkälle syksyyn saakka, Turun yliopiston erikoistutkija Jani Sormunen kertoo yliopiston tiedotteessa.

Tutkijat käyttävät Punkkiliven aineistoa selvittääkseen, miten paikalliset sääilmiöt vaikuttavat punkkien esiintymiseen. Tiedotteen mukaan dataa voidaan jatkossa hyödyntää ”punkkisään” ennustamiseen.

Lapin Kansa uutisoi eilen, että punkit ovat levinneet entistä ylemmäs Lappiin. Punkkeja on aiemmin esiintynyt paljon Kemin ja Simon suunnalla, mutta nyt niitä on tavattu muuallakin Meri-Lapissa ja Rovaniemellä. Pohjoisin punkkihavainto on Utsjoelta asti.

Torniolaisen Mirva Smedsin Hippu-koirasta löytyi toukokuun aikana viisitoista punkkia.
Torniolaisen Mirva Smedsin Hippu-koirasta löytyi toukokuun aikana viisitoista punkkia.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.