Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Sää: Katso miten Oulussa nau­tit­tiin kesän lämmön pa­luus­ta

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

PPSHP har­kit­see oi­keus­toi­mia uh­kaa­van hoi­ta­ja­la­kon es­tä­mi­sek­si, mikäli muita rat­kai­su­ja ei löy­de­tä: "En­si­si­jai­nen toive on, että saa­tai­siin neu­vot­te­luis­sa uusi työeh­to­so­pi­mus"

Uhkaava hoitajalakko sulkisi syyskuun lopussa OYSin teho-osaston.
Uhkaava hoitajalakko sulkisi syyskuun lopussa OYSin teho-osaston.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri harkitsee oikeustoimia sitä uhkaavan hoitajalakon estämiseksi, mikäli muita ratkaisuja ei saada aikaiseksi, kertoo sairaanhoitopiirin vs. johtaja Juha Korpelainen.

– Sairaanhoitopiirin ensisijainen toive on, että saataisiin neuvotteluissa uusi työehtosopimus. Toissijaisena ratkaisuna lakkoon toivomme uutta potilasturvalakia. Jos mikään muu ei auta, harkitsemme turvaamistoimihakemuksen jättämistä käräjäoikeuteen.

Teho-osastojen lakkoja suunnitellaan Oulun lisäksi myös Kanta-Hämeessä ja Turussa. Aiemmin maanantaina Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri kertoi Helsingin Sanomille, että se on jättänyt turvaamistoimihakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen lakon kieltämiseksi.

– Jos työtaistelu voisi aiheuttaa vaaraa potilaiden terveydelle tai jopa hengenmenetyksiä sairaanhoitopiirin toiminnassa, sairaanhoitopiiri voisi nostaa tällaisen kanteen oikeudessa. Sairaanhoitopiiri voisi vedota kanteessa siihen, että lakko olisi heidän kannaltaan kohtuuton, vaikka lakko olisikin laillinen, kertoo työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen Helsingin Sanomien haastattelussa.

Käräjäoikeus voisi Koskisen mukaan käsitellä sitä, aiheuttaako lakko sellaista terveysvaaraa, että se voidaan kieltää.

Oulussa lakon oli alunperin määrä alkaa jo 13.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.