Juuri nyt: Hei­nä­pään jal­ka­pal­lon­sta­dion­pro­jek­ti jäihin

Pääkirjoitus: Opis­ke­li­joi­den pro­tes­tit ker­to­vat pe­rus­tel­luis­ta huo­lis­ta

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Petteri Jämsä ja Laura Rin­ne­kan­gas löy­si­vät omat alansa mutkan kautta – "Sil­loin val­ke­ni, että tämä on se työ, jota voisin tehdä"

Kaksi Oulun seudun ammattiopistosta valmistunutta kertoo oman opiskelu-uransa etenemisestä ja työllistymisestään. Haaveet kannattaa toteuttaa, he sanovat.

Metalliala kiinnosti Petteri Jämsää jo nuorena. Nyt hän opiskeli siitä itselleen ammatin ja valmistui levyseppähitsaajaksi joulun alla.
Metalliala kiinnosti Petteri Jämsää jo nuorena. Nyt hän opiskeli siitä itselleen ammatin ja valmistui levyseppähitsaajaksi joulun alla.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Korona heikensi työnäkymiä, joten 14 vuotta logistiikka-alalla työskennellyt oululainen Petteri Jämsä päätti vaihtaa alaa.

Pari kuukautta meni työttömänä miettiessä. Tuumimisen tuloksena hyväksi vaihtoehdoksi kirkastui omaehtoinen opiskelu ansiosidonnaisella päivärahalla.

Jämsä haki ja pääsi Oulun seudun ammattiopistoon (OSAO) kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa tekemään.

Koulua oli vuosi ja sen päälle työharjoittelu. Harjoittelupaikasta, Iin Konepajasta, tuli sittemmin Jämsän vakituinen työ. Levyseppähitsaajan paperit hän sai käteen joulun alla.

Metalliala kiinnosti nyt 40-vuo­tiasta Jämsää jo nuoruudessa, mutta silloin kipinä ei riittänyt opiskeluun.

– Koulu oli simppeli. Perustutkinto kestää kaksi ja puoli vuotta, minä kävin sen vuodessa ja neljässä kuukaudessa. Edellisestä kesken jääneestä tutkinnosta sain jotain hyväksi luettua, Jämsä kertoo.

– Pitäähän se ihmisen ammatti lukea jossain vaiheessa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.