Pääkirjoitus: Opis­ke­li­joi­den pro­tes­tit ker­to­vat pe­rus­tel­luis­ta huo­lis­ta

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Oulun sää­ha­vain­not mi­ta­taan mereltä ja len­to­ken­täl­tä – Kaleva kysyi, ovatko tu­lok­set luo­tet­ta­via si­sä­maan en­nus­tei­den kan­nal­ta

Oulun havaintoasemat sijoittuvat meren lähettyville. Läheisin sisämaan asema sijaitsee Pudasjärvellä.

Oulu asettuu säähavaintojen osalta ongelmalliseen paikkaan, sillä kaikki Ilmatieteen laitoksen havaintoasemat sijaitsevat meren tuntumassa. Vaikka meri on olennainen osa Oulua, sitä ympäröivät kunnat ja alueet sijoittuvat kuitenkin enemmän sisämaahan.

Miten luotettavia meren havaintoasemien antamat tiedot sitten ovat Oulun seudun kannalta?

–Meren lähellä sijaitsevien havaintoasemien tarkoitus on antaa enemmän tietoa meriliikenteelle kuin Oululle, Ilmatieteen laitoksen havaintopalvelun suunnittelija Juho-Pekka Kaukoranta kertoo.

Oulunsalon lentokentällä sijaitsee ainoa asema, jota voidaan pitää enemmän sisämaa-asemana. Kaukoranta kertoo, että Oulussa oli aikanaan kaksi havaintoasemaa: toinen juuri lentoasemalla ja toinen kaupungissa. Jälkimmäinen jouduttiin sittemmin lopettamaan kustannussyistä.

Kaukoranta perustelee, ettei uutta sisämaan havaintoasemaa ole perustettu, koska Oulun alueella on jo kohtuullisen tiheästi mittauspaikkoja. Toki syynä on myös raha.

– Joskus uuden sisämaa-aseman perustamista Ouluun on mietitty. Resurssit ovat kuitenkin vähäiset, joten uudelle asemalle pitää olla todella painava syy. Havaintoaseman perustaminen maksaa noin 100 000 euroa.

Sisämaa-asemat pohjoisessa, idässä ja kaakossa

Oulun lähimmät sisämaa-asemat sijaitsevat Pudasjärvellä, Vaalassa ja Tervolassa, jolloin esimerkiksi Oulu-Kemi-akselille jää iso katvealue. Koska kyseiset asemat sijaitsevat kohtuullisen kaukana, Kaukoranta kehottaa luottamaan mieluummin meriasemien tuloksiin.

– Pudasjärvi sijaitsee sata metriä merenpinnan yläpuolella, Oulu kaksikymmentä metriä. Sisämaan asemat eivät siis edusta kovin hyvin Oulun aluetta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.