Sotaharjoitus: Naton har­joi­tus tuo Tun­tu­ri-Lap­piin ennen nä­ke­mät­tö­mät ruuhkat

Tornihotelli: Terwa Towerin ase­ma­kaa­va­muu­tok­sen hy­väk­sy­mi­nen etenee Oulun kau­pun­gin­val­tuus­toon

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Nal­li­ka­ris­sa uimista ei taas­kaan suo­si­tel­la – ve­si­näyt­tees­sä jälleen liikaa en­te­ro­kok­ke­ja, myös E. coli -bak­tee­rien määrä ylitti toi­men­pi­de­ra­jan

Nallikarin uimakielto päättyi maanantaina, mutta nyt uimista ei jälleen suositella.
Nallikarin uimakielto päättyi maanantaina, mutta nyt uimista ei jälleen suositella.
Kuva: Liubov Alekseeva

Nallikarin rannalta tämän viikon maanantaina otetut uimavesinäytteet sisältävät jälleen liikaa ulosteperäisiä enterokokkibakteereja, tiedottaa Oulun seudun ympäristötoimi. Tällä kertaa myös E. coli -bakteereja oli selvästi yli toimenpiderajan.

Näytteiden tuloksissa on päivittäistä vaihtelua, ja varmuuden vuoksi Nallikarissa uimista ei nyt suositella. Jos vesinäytteistä saadaan kahtena peräkkäisenä päivänä puhtaat tulokset, suositus uimisen välttämisestä voidaan purkaa. Oulun seudun ympäristötoimi seuraa veden laatua edelleen päivittäin.

Maanantain 4. heinäkuuta vesinäytteessä todettiin enterokokkeja 550 pesäkkeen muodostavaa yksikköä sataa millilitraa kohden (pmy / 100 ml), kun niitä pitäisi olla alle 200 pmy/100 ml. E. coli -bakteereja todettiin 2400 pmy / 100 ml, kun niitä pitäisi olla alle 500 pmy/ 100 ml.

Nallikarin uimaranta asetettiin uimakieltoon 27. kesäkuuta kohonneiden enterokokkimäärien vuoksi. Uimakielto purettiin maanantaina 4. heinäkuuta, kun kahden peräkkäisen vesinäytteen tulokset olivat hyviä.

Ympäristötoimi kertoo tiedotteessaan, että veden laatua voivat heikentää rannan mataluus, veden heikko vaihtuvuus, laivaliikenne, eläimet ja voimakas aallokko, joka voi nostaa pohjasta bakteereja veteen. Bakteerit voivat olla lähtöisin myös uimareista, ja sen vuoksi vatsataudissa ei pidä mennä uimaan. Yksittäistä syytä ei aina löydetä.

Aiemmin bakteerien lähteeksi on epäilty myös Nallikarin läheisyydessä sijaitsevaa Taskilan jätevedenpuhdistamoa.

Lue lisää: Tas­ki­lan puh­dis­ta­mon huol­to­kat­koa seurasi Nal­li­ka­rin ui­ma­kiel­to, mutta syyl­li­ses­tä ei ole var­muut­ta – muu­tok­set puh­dis­ta­mos­sa kyt­key­ty­neet ui­ma­ve­teen aiemmin

Ympäristötoimen mukaan Oulun Vesi analysoi Taskilan jätevedenpuhdistamosta lähtevän puhdistetun veden laatua tihennetysti. Tulosten perusteella veden puhdistusprosessi ja hygienisointi toimivat normaalisti.