JHL ja Jyty päivän mit­tai­seen lakkoon Oulussa – työ­tais­te­lu on vas­ta­lau­se kau­pun­gin ul­kois­tus­ai­keil­le

-
Kuva: Satu Niskanen

Oulun ateria- ja puhtauspalveluissa työskentelevät Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn jäsenet ovat lakossa torstaina 24. syyskuuta. Lakko alkaa kello 5 ja päättyy kello 24.

Työtaistelulla vastustetaan Oulun kaupungin suunnitelmia ulkoistaa ateria- ja puhtauspalvelut. Se voisi liittojen mukaan heikentää työehtoja ja johtaa irtisanomisiin.

– Kaupungin kaavailema liikkeenluovutus vaarantaa myös työpaikat, liittojen tiedotteessa kerrotaan.

Lakossa on mukana reilut 300 henkilöä. Se on rajattu niin, ettei kenenkään henkeä, terveyttä, turvallisuutta tai omaisuutta vaaranneta. Lakko ei koske viranhaltijoita.

Oulun kaupunki kertoi elokuussa, että se suunnittelee koko kaupungin oman ateria- ja puhtauspalvelutuotannon siirto ulkoiselle palveluntuottajalle liiketoimintasiirtona.

Tilapalveluiden ateria- ja puhtauspalveluissa työskentelee yhteensä 300 vakituista työntekijää. Tällä hetkellä Oulun kaupunki hankkii kyseisistä palveluistaulkoisilta palveluntuottajilta noin 40 prosenttia.

Kaupungin tavoitteena on 2,5 miljoonan euron säästöt vuodessa. Oulun kaupungin talousjohtaja Jukka Weisell sanoi Kalevan haastattelussa 1. syyskuuta, että ulkoistuksen suurimmat säästöt tulisivat työvoimakustannuksista.

JHL:n ja Jytyn mukaan Oulun suunnitelmat ovat häikäilemätöntä työehtoshoppailua, ja ulkoistus leikkaisi 1800 euroa kuukaudessa tienaavien palkkoja.

Liitot: Ulkoistaminen ei tuo säästöjä

JHL ja Jyty vaativat, että kaupunki peruu ulkoistamissuunnitelmansa, ja palvelut säilytetään kaupungin omana toimintana.

– Tarjousvaiheessa yksityiset yritykset ovat varmoja, että ne pystyvät tuottamaan palvelut halvemmalla kuin kunnat. Pian sopimuksen jälkeen yritykset ovatkin nostaneet hintojaan, koska ne haluavat tahkota voittoa omistajilleen, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo tiedotteessa.

– Kaupungin päättäjiltä pyydämme tarkkaa harkintaa. Ulkoistaminen ei automaattisesti tuo säästöjä. Hankintaa varten pitää tehdä tarjouspyyntö ja järjestää kilpailutus. Kaikki tämä vie työaikaa ja maksaa euroja, Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki toteaa.