Luitko jo tämän: Junalla Li­min­gas­ta Ouluun ja ase­mal­ta pyö­räl­lä töihin

Voimanosto: Al­zhei­me­rin tauti py­säyt­ti kem­pe­le­läi­sen voi­ma­mie­hen

Pääkirjoitus: Iranin rohkeat naiset tar­vit­se­vat kaiken tuen

Tilaajille

Ky­syim­me, mistä säästöt tu­le­vat, jos Oulun kau­pun­ki ul­kois­taa ateria- ja puh­taus­pal­ve­lun­sa – Ta­lous­joh­ta­ja: "Mer­kit­tä­vim­mät säästöt syn­ty­vät työ­voi­ma­kus­tan­nuk­sis­ta"

Oulu, kuten moni muukin kunta, yrittää pienentää menojaan ulkoistamalla aputoimintoja. Kun monet apupalvelut ovat työvoimavaltaisia, merkittävimmät säästöt syntyvät yksityisen puolen pienemmistä työvoimakustannuksista.

Oulu suunnittelee ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistamista. Kuvituskuva.
Oulu suunnittelee ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistamista. Kuvituskuva.
Kuva: Teija Soini
Mistä johtuu, että 300 työntekijän työpanos ateria- ja puhtauspalveluissa tulisi vuosittain 2,5 miljoonaa euroa halvemmaksi ulkoistettuna kuin kaupungin omana työnä, Oulun kaupungin talousjohtaja Jukka Weisell?

– Nuo palvelut ovat työvoimavaltaisia, joten merkittävimmät säästöt syntyvät työvoimakustannuksista. Kaupungin ateria- ja puhtauspalveluissa palkkataso on jonkin verran korkeampi kuin yksityisillä toimijoilla. Kokeneiden työntekijöiden tehokkaassa vuosityöajassa on iso ero, kun kunnallisessa virka- ja työehtosopimuksessa pitkään töissä olleilla on vuosilomaa jopa yli seitsemän viikkoa. Kuntatyönantajien eläkevakuutusmaksu on korkeampi kuin yksityisillä työnantajilla.

– Myös työn tuottavuudessa ja työjärjestelyissä on jonkin verran eroja. Jos katsotaan työntekijäkohtaista mitoitusta, niin se on meillä ehkä hiukan löysempi kuin yksityisellä puolella.