Lippu-uudistus: Bus­si­li­pun hinta Oulun kes­kus­tas­sa voi jopa kak­sin­ker­tais­tua

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Isä sitoi ke­hi­tys­vam­mai­sen lapsen pin­na­sän­kyyn ka­tok­sen – Oulun kä­rä­jä­oi­keus piti va­pau­den­riis­to­na, mutta ho­vi­oi­keus hylkäsi syyt­teen

Vanhempien mukaan katoksen käyttämisen tarkoituksena oli lapsen suojeleminen loukkaantumiselta.

Rovaniemen hovioikeus on muuttanut merkittävästi tuomiota jutussa, jossa pohjoispohjalainen isä kiinnitti kehitysvammaisen pikkulapsensa sänkyyn katoksen.

Isä laittoi lapsensa nukkumaan pinnasänkyyn ja kiinnitti siihen liinojen avulla toisen pinnasängyn säleikön. Tästä rakennelmasta muodostui eräänlainen katos, joka vaikutti lapsen liikkumiseen sängyssä.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi marraskuussa 2021 isän vapaudenriistosta. Käräjäoikeuden mukaan katos esti lasta nousemasta seisomaan ja poistumasta sängystä, minkä lisäksi se rajoitti liikkumista sängyssä.

Käräjäoikeuden mielestä katoksen avulla isä esti lapsensa liikkumisvapauden öisin noin yhden vuoden ja kahden kuukauden ajan. Lapsi oli tuolloin 4-5–vuotias.

Vanhempien mukaan katoksella suojeltiin lasta

Isä valitti tuomiosta hovioikeuteen. Se antoi torstaina ratkaisun, jossa syyte vapaudenriistosta hylättiin.

Hovioikeuden mielestä vanhemmat kertoivat uskottavasti siitä, että katoksen käyttämisen tarkoituksena oli lapsen suojeleminen loukkaantumiselta.

Isän mukaan lapsi oli erittäin vilkasliikkeinen eikä hän osannut varoa vaarallisia tilanteita. Lapsi oli kertaalleen satuttanut itsensä pudotessaan pinnasängystä. Näistä syistä vanhemmat olivat ryhtyneet käyttämään katosta sängyn yllä.

Isä kertoi sen hidastavan lapsen sängystä poistumista, jolloin hän ehtii lapsen avuksi. Vanhempien mukaan lasta valvottiin sängyssä ollessa valvontakamerayhteyden ja ääniyhteyden avulla.

Isä sitoi mustilla liinoilla lapsensa pinnasängyn päälle toisen pinnasängyn säleikön.
Isä sitoi mustilla liinoilla lapsensa pinnasängyn päälle toisen pinnasängyn säleikön.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.