Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­käai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­seop­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Ei kukaan meistä osaa käyt­täy­tyä lii­ken­tees­sä

Olan yli katsomisen mahdottomuus on meissä kaikissa jossakin syvällä. On myönnettävä, että se koskee myös minua ja sinua, liikuimme sitten millä tahansa kulkuvälineellä, kirjoittaa Kalevan toimittaja Maarit Juntti.

Se tapahtui taas: lapset lähtivät kouluun, ja me aikuiset totesimme, että meidän olisi aika opetella liikennesäännöt.

Tietenkin me sen jo tiesimme, etteivät kanssakulkijamme tunne liikennesääntöjä, sillä olemme saaneet koko kesän kauhistella sähköpotkulautailijoiden syöksyilyä kohti ruuhkautunutta päivystystä.

Mutta voisiko tosiaan peiliin katsomista olla meillä muillakin? Nyt on kuitenkin lasten turvallisuus kyseessä, tuumasimme.

Liikenteessä meitä on moneksi: on jalankulkijaa, pyöräilijää, sähköpotkulautailijaa ja autoilijaa. Ihmisryhmiä on monia, ja kaikki vaikuttavat kokevan olonsa hyljeksityiksi.

Jostakin syystä samat jakolinjat näyttävät olevan osa identiteettiämme myös teiden ulkopuolella. Julkisessa keskustelussa roolit valitaan vain yhden liikkujaryhmän mukaan, eikä ymmärrystä löydy heille, jotka kulkevat toisin.

Ajatus on hupaisa. Aivan kuin kukaan auton rattiin kerran istahtanut ei aikoisi enää eläessään käyttää jalkojaan paikasta toiseen liikkumiseen. Kuulostaa vaivalloiselta vakaumukselta.

Kokeillaan. Minä tunnustaudun innokkaaksi pyöräilijäksi. Voitte kutsua minua spandex-pelleksi, jos se on mieluisa nimitys.

Spandex-pellet ovat heitä, jotka myrskytuulen tavoin jyräävät mummot, lapset ja muut viattomat kulkijat. He myös iskeytyvät silkkaa ilkeyttään konepelteihin vain saattaakseen autoilijat oikeuden eteen.

Tai näin olen kuullut.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.