Pohde: Sai­raa­la­pää­tök­siin pet­ty­nyt Me­ri-Lap­pi pohtii eroa­van­sa Lapista ja liit­ty­vän­sä Poh­tee­seen

Festivaalit: Frozen People jär­jes­te­tään Nal­li­ka­ris­sa lauan­tai­na ke­li­olo­ja uhmaten

Tuhopoltot: Ran­ta­ka­dun tu­li­pa­lot uh­ka­si­vat taas ra­ken­nuk­sia, joiden puo­les­ta ou­lu­lai­set tais­te­li­vat vuo­si­kym­me­niä

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

YK:n pää­sih­tee­rin mukaan Za­po­rizh­zhjan ydin­voi­ma­lan sähkö on uk­rai­na­lais­ta – Macron ja Putin kan­nat­ta­vat tark­kai­li­joi­den lä­het­tä­mis­tä voi­ma­laan

Venäjä ei saa eristää voimalaa Ukrainan sähköverkosta, linjaa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres puhumassa tiedotustilaisuudessa Odessan satamassa perjantaina. Taustalla Ukrainan infrastruktuurista vastaava ministeri Oleksandr Kubrakov.
YK:n pääsihteeri Antonio Guterres puhumassa tiedotustilaisuudessa Odessan satamassa perjantaina. Taustalla Ukrainan infrastruktuurista vastaava ministeri Oleksandr Kubrakov.
Kuva: STR

YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin mukaan Venäjä ei saa eristää Zaporizhzhjan ydinvoimalaa Ukrainan sähköverkosta. Venäjä valtasi voimalan maaliskuussa.

Guterresin mukaan on itsestään selvää, että voimalan tuottama sähkö on ukrainalaista sähköä. Tätä periaatetta täytyy täysin kunnioittaa, hän sanoi. Pääsihteeri puhui Odessan satamakaupungissa Ukrainan eteläosassa perjantaina.

Ukrainalaistietojen mukaan Venäjän joukot suunnittelevat Zaporizhzhjan ydinvoimalan eristämistä ukrainalaisesta sähköverkosta. Asiasta kertoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Viime viikkoina voimalan alueelle on kohdistunut useita iskuja, joista Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan. Tilanne on herättänyt pelkoja mahdollisesta ydinonnettomuudesta.

Putin ja Macron: IAEA:n tarkkailijoita voimalaan

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mielestä Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) tarkastajien pitäisi vierailla Zaporizhzhjan ydinvoimalassa niin pian kuin mahdollista. Näin kertoi Kreml perjantaina presidenttien käymän puhelinkeskustelun jälkeen.

Erillisessä lausunnossa Ranskan presidentin kanslia sanoi Macronin kannattaneen IAEA:n tarkastajien lähettämistä ydinvoimalaan niiden ehtojen mukaisesti, jotka YK ja Ukraina ovat hyväksyneet.

Ranskan mukaan Putin on suostunut siihen, että tarkastajat matkustavat voimalaan Ukrainan kautta.

Perjantainen puhelinkeskustelu Putinin ja Macronin välillä oli ensimmäinen lähes kolmeen kuukauteen. Presidenttien on määrä keskustella aiheesta jälleen tulevina päivinä.

IAEA:ssa Venäjän edustajana toimivan Mihail Uljanovin mukaan asiasta keskustellaan parhaillaan IAEA:n sihteeristön kanssa, kertoi BBC. Uljanov sanoi, että ensi viikolla jatketaan neuvotteluja muun muassa tarkastajien lukumäärästä. Uljanovin mukaan tarkastajien vierailu saattaisi toteutua syyskuun alkupuolella.

Venäjä ei ole suostunut ydinvoimalan demilitarisoimiseen

Venäjä on kieltäytynyt kansainvälisistä vaatimuksista demilitarisoida Zaporizhzhjan ydinvoimala. Ukrainan ydinvoimayhtiö Energoatomin ja Ukrainan sotilastiedustelun mukaan Venäjä on sen sijaan valmistautunut järjestämään ydinvoimalalla laajamittaisen "provokaation".

Tällä viikolla sekä Ukraina että Venäjä ovat syyttäneet toisiaan provokaatioiden valmistelusta laitoksessa.

Ydinvoimalan vapauttamista venäläisistä joukoista on vaatinut muun muassa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres.

BBC:n mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on luvannut keskustella Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallisuustilanteesta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.