Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Vetyä voi­tai­siin tuottaa merellä Oulun edus­tal­la – OX2:n tuu­li­puis­toon kaa­vail­tu vihreän vedyn tuo­tan­to olisi maail­mas­sa tässä mit­ta­kaa­vas­sa täysin uutta

Ruotsalainen energiayhtiö OX2 kaavailee merelle Raahen ja Oulun edustalle jättimäistä merituulivoimapuistoa, johon tulisi jopa 160 suurta tuulivoimalaa. Tuulipuistossa voitaisiin tuottaa sähkön lisäksi elektrolyysillä vetyä, jota kuljetettaisiin Raaheen putkea pitkin.

Siemens Gamesa ja Siemens Energy aikovat rakentaa demonstraatiolaitoksen merellä toimivasta täyden mittakaavan tuulivoimalasta, joka tuottaa vetyä vuosina 2025-2026. Kuvassa havainnekuva laitoksesta.
Siemens Gamesa ja Siemens Energy aikovat rakentaa demonstraatiolaitoksen merellä toimivasta täyden mittakaavan tuulivoimalasta, joka tuottaa vetyä vuosina 2025-2026. Kuvassa havainnekuva laitoksesta.
Kuva: Siemens Gamesa

Tulevaisuudessa saatetaan tuulivoimaloissa tai niiden juurella merellä Oulun ja Hailuodon edustalla tuottaa sähkön lisäksi myös vetyä.

Ruotsalainen energiayhtiö OX2 kaavailee merelle Raahen ja Oulun edustalle jättimäistä merituulivoimapuistoa, johon tulisi jopa 160 suurta tuulivoimalaa. Yritys kehittää, myy, rakentaa ja operoi tuuli- ja aurinkovoimapuistoja.

OX2 Finland Oy on toimittanut Pohjois-Pohjanmaan ely-keskukselle hanketta koskevan ympäristövaikutusten arviointiohjelman.

Ohjelmassa tuodaan esille myös mahdollisuus siihen, että tuulipuistossa tuotettaisiin sähkön lisäksi elektrolyysillä vetyä, jota kuljetettaisiin Raaheen putkea pitkin.

Tällainen vihreän vedyn tuotanto olisi Suomessa ja maailmassakin tässä mittakaavassa täysin uutta.

OX2:n hankekehityksen projektipäällikkö Patrick Lees toteaa, että vetyteknologiassa elektrolyysin käyttö on tuttua.

Pilottiprojekteja on maailmalla ja teknologiaa sinänsä olisi mahdollista löytää.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.