Valtio ra­hoit­taa hai­tal­lis­ten vie­ras­la­jien tor­jun­taa 875 000 eurolla – tor­jun­ta­hank­keis­sa mukana myös Oulun kau­pun­ki

Pohjois-Pohjanmaalla torjuttavia lajeja ovat ovat jättipalsami, kurtturuusu, komealupiini, minkki ja supikoira.

Minkki on yksi Pohjois-Pohjanmaalla torjuttavista vieraslajeista. Arkistokuva.
Minkki on yksi Pohjois-Pohjanmaalla torjuttavista vieraslajeista. Arkistokuva.
Kuva: Katja Lehto

Maa- ja metsätalousministeriö tehostaa haitallisten vieraslajien torjuntaa ohjaamalla siihen avustusrahoitusta, tiedottaa Kainuun ely-keskus.

Ensimmäisellä hakukierroksella syksyllä 2020 hakemuksia saapui yhteensä 64 kappaletta haetun summan ollessa noin 1,78 miljoonaa euroa. Avustettaviin kohteisiin rahaa jaettiin 875 000 euroa yhteensä 34 eri hankkeelle, joita käynnistyy eri puolilla Suomea.

Rahoitetuissa hankkeissa torjutaan haitalliseksi säädettyjä vieraslajeja eli kasvi- tai eläinlajeja, jotka sisältyvät joko kansalliseen tai EU:n vieraslajiluetteloon. Lisäksi hankkeiden on toteutettava haitallisten vieraslajien hallintasuunnitelmaa.

Avustuksia hakivat kunnat, kaupungit, yhdistykset ja yhteisöt.

Kurtturuusu (Rosa rugosa) on luokiteltu kansallisesti haitalliseksi lajiksi. Kurtturuusun kasvatus on kielletty kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen 1.6.2022. Arkistokuva.
Kurtturuusu (Rosa rugosa) on luokiteltu kansallisesti haitalliseksi lajiksi. Kurtturuusun kasvatus on kielletty kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen 1.6.2022. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Avustusta myönnettiin varsinaisiin torjuntatoimenpiteisiin sekä hankkeisiin, joilla seurataan ja varmistetaan torjunnan tuloksia. Avustusta myönnettiin myös vieraslajineuvontaan ja torjuntatoimenpidekokeiluihin.

Avustusta voitiin myöntää lähtökohtaisesti enintään puolet hankkeen kustannuksista. Toisen puolen rahoituksesta hakija kattaa omalla rahoituksella, johon voi sisältyä myös talkootyötä.

Tiedotteen mukaan ministeriö valitsi rahoitettavat hankkeet tiiviissä yhteistyössä kaikkien alueellisten ely-keskusten kanssa. Kainuun ELY-keskuksella on valtakunnallinen ELY-keskusten vieraslajitehtävien koordinaatiovastuu ja päätökset avustuksista on tehty Kainuussa.

Pohjois-Suomessa rahoitetut hankkeet

Jättipalsamin kitkeminen soveltuu hyvin talkootyöksi. Arkistokuva.
Jättipalsamin kitkeminen soveltuu hyvin talkootyöksi. Arkistokuva.
Kuva: Moilanen Jukka-Pekka

Pohjois-Pohjanmaa: 

Neljä hanketta, joissa torjuttavia lajeja ovat jättipalsami, kurtturuusu, komealupiini sekä pienpedoista minkki ja supikoira.

Hankkeet ovat 1-3 -vuotisia ja ne kohdistuvat rantaluontoon, luonnonsuojelualueille ja virkistysalueille sekä niiden läheisyyteen.

Hankkeissa on myös torjuntatoimenpidekokeiluja ja ne toteuttavat Oulun kaupunki, Limingan kunta, Piipsjärven Metsästäjät ja Oulun seudun pienpetopyytäjät.

Kainuu:

Yksi hanke, jossa mukana Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Sotkamo ja Suomussalmi. Hankkeen vetäjänä toimii Kainuun Jätehuollon kuntayhtymä.

Torjuttavina lajeina ovat jättipalsami, jättiputket, komealupiini ja kurtturuusu.

Hanke on kolmivuotinen ja siinä on mukana torjuntatoimenpidekokeiluja. Samalla laaditaan pidemmän aikavälin vieraslajien torjunnan strategia.

Lappi ja Etelä-Karjala:

Lapin ja Etelä-Karjalan maakunnista ei tullut yhtään hakemusta.