Palkanmaksu: OYSin lää­kä­reil­le liikaa mak­set­tu­ja palk­ko­ja ei peritä ta­kai­sin

Energiansäästö: Oulu säästää mer­kit­tä­väs­ti sam­mut­ta­mal­la kou­lu­jen il­man­vaih­don yöllä

Pohde: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Vaalit lä­hes­ty­vät, vaih­to­eh­dot esiin

Suomen etu olisi, että vaalien lähestymisestä huolimatta puolueet hakisivat vakavissaan yhteistä näkemystä tulevien vuosien talous- ja muustakin politiikasta.

Politiikan joutavanpäiväisimpiä piirteitä on menneiden kaiveleminen.

Nyt ennen muuta kokoomus politikoi sillä, kuinka paljon edelliset hallitukset ovat ottaneet velkaa. Pikkunäppärillä tempuilla voi saada palstatilaa, mutta Suomen ja suomalaisten asioiden hoitamista ne eivät edistä.

Lisäksi olennaisin jätetään tietoisesti sanomatta: päätöksiä tehdään aina ajassa. Olot viime vaalikaudella olivat tyystin toisenlaiset. Kyllä oli kaukaa viisas se, joka osasi ennustaa tälle vaalikaudelle maailmanlaajuisen kulkutaudin, sodan ja pakotteet ja viimeisimpänä pitkälti Venäjän hyökkäyksestä johtuvan energiakriisin.

Aina voi pyrkiä parempaan, mutta vähintään kohtalaisesti on onnistuttu. Päätöksiä on pitänyt tehdä nopeasti ja silloin väkisin tulee tarvetta korjausliikkeille. Suomi kuitenkin selvisi koronasta monia muita maita tuntuvasti pienemmin inhimillisin ja taloudellisin vahingoin. Yritysten konkurssiaalto ja pysyvä suurtyöttömyys vältettiin.

Venäjän sotatoimet johtivat Nato-jäsenyyden hakemiseen sekä Suomen puolustuksen, sisäisen turvallisuuden sekä ruoka- ja energiaomavaraisuuden vahvistamiseen.

Viimeisimpänä tulemme tavallisia suomalaisia vastaan sähkön poikkeuksellisessa hinnannousussa ja muussa elämisen kallistumisessa.

Näihin ratkaisuihin velkaa on jouduttu ottamaan. Ja kokoomus on sitä tukenut.

Vaihtoehto tälle politiikalle olisi ollut turvattomuuden lisääntyminen, toimeentulo-ongelmien kärjistyminen ja yhteiskunnan eheyden rakoilu.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.