Ravintolat: Kok­ki­pu­la vaivaa Oulun ra­vin­to­loi­ta

Live: Seuraa Voi­mis­te­lu­päi­vien lä­he­tyk­siä Ou­lu­hal­lis­ta suorana tästä

Baarit: Oulussa on puo­len­tu­si­naa cock­tail­baa­ria, mutta vain yhdessä se on pääasia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

USA:n puo­lus­tus­mi­nis­te­ri: Päätös Leo­par­dien toi­mit­ta­mi­ses­ta Uk­rai­nal­le jäi te­ke­mät­tä – Puola kui­ten­kin uskoo, että päätös lopulta syntyy

Saksaan kohdistuu nyt mittavaa painetta lähettää Leopard-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan.

Helsinki

Yhdysvaltain puolustusministerin Lloyd Austinin mukaan Saksassa Ramsteinin kokouksessa jäi tekemättä päätös Leopard-taistelupanssarivaunujen toimittamisesta Ukrainalle.

Hänen mukaansa Saksan on vielä tehtävä päätös asiasta.

Ramsteinissa järjestettiin Ukrainan kansainvälistä aseapua koskeva kokous.

Kukaan muukaan ei voi sääntöjen mukaisesti toimittaa Leopardeja Ukrainaan ilman Saksan lupaa, koska ne ovat alkujaan Saksasta.

Suomalainen Leopard 2A4-taistelupanssarivaunu harjoituksissa Kainuun prikaatin harjoitusalueella. Arkistokuva.
Suomalainen Leopard 2A4-taistelupanssarivaunu harjoituksissa Kainuun prikaatin harjoitusalueella. Arkistokuva.
Kuva: Pekka Peura

Austin myös totesi, että Ukrainan sodassa on käynnissä käänteentekevä hetki, eivätkä Ukrainan liittolaiset aio hidastaa tahtiaan maan tukemisessa.

Hänen mukaansa muun muassa Hollanti, lupasi kokouksessa antaa Ukrainalle Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän, jollaisen myös Yhdysvallat on siirtämässä Ukrainan käyttöön.

Yhdysvallat puolestaan on ilmoittanut uudesta 2,5 miljardin dollarin eli noin 2,3 miljardin euron aseapupaketista Ukrainalle.

Saksa kiisti maan estävän Leopardien vientiä

Saksan uusi puolustusministeri Boris Pistorius sanoi aiemmin perjantaina, että maa ei ole vielä päättänyt, toimittaako se Leopard-taistelupanssarivaunuja Ukrainalle.

Pistoriuksen mukaan on kuitenkin väärin sanoa, että Saksa estäisi Leopard-taistelupanssarivaunujen viennin Ukrainaan. Hänen mukaansa Saksan tuki Ukrainalle jatkuu niin kauan kuin se on tarpeen.

– Teemme päätöksemme niin nopeasti kuin suinkin. Ja kuten jo mainitsin, tuemme jo Ukrainaa hyvin, hyvin suuressa määrin ja jatkamme sitä, hän sanoi.

Puolan puolustusministeri Mariusz Blaszczak totesi taas kokouksen jälkeen uutistoimisto AFP:lle uskovansa, että päätös Leopardeista saadaan lopulta aikaan.

Painetta useista suunnista

Paine Saksan Leopard-päätöstä kohtaan on kasvanut päivä toisensa perään, ja keskustelu taistelupanssarivaunuista on käynyt kiivaana.

Muun muassa uutistoimisto Reutersin mukaan Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki on signaloinut, että Puola voisi olla halukas lähettämään Leopardeja Ukrainaan jopa ilman Saksan suostumusta.

Useat maat, Suomi mukaan lukien, tähdensivät puolestaan tiistaina Saksan liittokanslerille Olaf Scholzille Davosin talousfoorumissa, että Ukrainaan olisi tärkeää lähettää Leopardeja.

Yhdysvaltalainen Wall Street Journal ja saksalainen Süddeutsche Zeitung taas kertoivat lähteisiinsä vedoten keskiviikkona, että Saksa ei suostuisi lähettämään Leopard-vaunuja, jos Yhdysvallat ei lähetä Ukrainaan omia Abrams-taistelupanssarivaunujaan.

Tuoreempien tietojen mukaan Saksasta olisi kuitenkin ehditty kiistää Ramstein-kokouksessa, että Leopardien lähettämistä olisi kytketty Abramsien lähettämiseen.