
Nuorten ja nuorten aikuisten sosiaalisen median käyttö on lisääntynyt valtavasti, mutta mitkä ovat ennusmerkit ongelmallisesta sosiaalisen median käytöstä ja kenelle siitä voi muodostua ongelma? Tätä tutkitaan parhaillaan Oulun yliopistossa.
Tekeillä on Oulun yliopiston DigiWellbeing-tutkimusryhmäläisen Krista Hylkilän väitöskirja, jossa tavoitteena on tehdä riskiprofiilikartoituksia sosiaalisen median ongelmakäyttäjistä. Niiden avulla selvitetään, ketkä ovat alttiimpia sosiaalisen median ongelmakäytölle. Tuloksia on luvassa mahdollisesti jo tänä vuonna.
Hylkilän väitöstutkimuksen aiheena on ongelmallinen sosiaalisen median käyttö ja se, miten verkkoyhteisöpalveluiden, kuten Facebookin, Instagramin ja Tiktokin käyttö vaikuttaa nuorten aikuisten psykososiaaliseen hyvinvointiin ja millaisia riskiprofiileja ongelmalliseen sosiaalisen median käyttöön liittyy.
Osan tutkimusaineistosta muodostaa noin 400 nuoren 18–35 vuotiaan aikuisen joukko. Kyselytutkimus kattaa koko Suomen. Vastaavia tutkimuksia ei ole Suomessa tähän mennessä juurikaan tehty.
Hälytysmerkkejä: Syöminen unohtuu ja unet jäävät liian vähiin
Somen käytön ongelmista ei ole toistaiseksi olemassa kattavasti tutkittua tietoa.