
Rajoitusten ja koronapassin käytön laajentaminen viivästyy Oulussa, sillä torstaiksi sovittu Oulun kaupungin hyvinvointilautakunnan ylimääräinen peruuntuu. Lautakunnan kokouksen oli määrä käsitellä heikentyneen koronatilanteen vuoksi tartuntatautilain 58d-pykälän käyttöön ottamista, josta kaupungin koronajohtoryhmä linjasi keskiviikkona.
Oulun kaupungin mukaan kokous peruttiin, koska sosiaali- ja terveysministeriö (STM) lähetti keskiviikkoiltana toimijoille tartuntatautilakia koskevan ohjauskirjeen, jonka vuoksi lautakunnalle annettavan päätösesityksen valmistelu viivästyy.
Oulun kaupungin terveysjohtajan Jorma Mäkitalon mukaan ministeriön ohjauskirjettä osattiin odottaa.
– Kun ryhdyimme juristiemme kanssa valmistelemaan 58d-pykälän mukaista esitystä lautakunnalle, meillä oli käytössä vain lainpykälä ja hallituksen sitä koskeva esitys. Ohjauskirjeessä ministeriö pyrkii ohjaamaan tämän lain käyttöaluetta ja täytäntöönpanoa tavalla, joka on jossain määrin erilainen kuin mihin meidän juristimme olivat päätyneet.
Tartuntatautilain 58d-pykälä velvoittaisi julkisilta ja yksityisiltä toimijoilta joko toimintojensa uudelleenjärjestelemistä lähikontaktien välttämiseksi tai koronapassin käyttöönottoa. Rajoitukset koskisivat myös yhteisöjä, uskonnollisia yhdyskuntia ja julkisoikeudellisia laitoksia.
Tämä voisi tarkoittaa koronapassin käyttöönottoa muun muassa kuntosaleilla, mutta esimerkiksi uskonnolliset yhteisöt eivät voisi välttää rajoituksia koronapassin käytöllä.
Hyvinvointilautakunnalle toimitettava uusi esitys vaatii Oulun kaupungin mukaan neuvonpitoa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja ministeriön kanssa. Myös Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on valmistelemassa rajoituksia ja koronapassin käyttöä laajentavan 58d-pykälän ottamista käyttöön epidemiatilanteen pahentumisen johdosta.
Oulun kaupungin on määrä selvittää eroavaisuuksia lain pykälän käytössä torstaina yhteistyössä ministeriön ja avin kanssa. Tarkoituksena päätöksenteko olisi lainmukaista ja ennen kaikkea Oulun tämänhetkisiin tarpeisiin sopivaa.
– Emme voineet olla varmoja, että eilen laadittu päätösteksti olisi ollut lainmukainen. Valmistelua jatketaan kiireellisenä asiana ja tavoitteena on saada pykälä voimaan Oulussa mahdollisimman pian.
Mäkitalo kertoo Oulun kaupungin tekevän aluehallintoviraston kanssa yhteistyötä pykälän käyttöönoton valmistelussa, jotta viranomaiset eivät tekisi kaksinkertaista työtä.
– Luulen että, kansalaiset viimeiseksi toivovat sitä, että annetaan määräys, joka muuttuu nopeasti muutaman päivän kuluessa. Monia rajoituksia on kuitenkin saatu voimaan jo eilen, Mäkitalo toteaa.
Juttua päivitetty 2. joulukuuta kello 14.20 terveysjohtaja Jorma Mäkitalon kommenteilla.