Liikenne: Täys­säh­kö­tak­sit yleis­ty­vät Oulun tol­pil­la

Kolumni: Ei kannata sai­ras­tua, jos asut syr­jä­se­dul­la

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­sä­ai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Poh­joi­sen sote-ra­hoi­tus on uu­dis­tuk­sen joka vai­hees­sa pie­nen­ty­nyt todella huo­les­tut­ta­vas­ti

Pitkään veivattu sote-uudistus sai viimeisimmän käänteen, kun maan hallitus antoi eduskunnalle lakiesityksen uudistuksesta 8. joulukuuta. Esityksessä on toki paljon aihetta kommentointiin, mutta nostan esille nyt vain yhden, mutta meidän kannalta kriittisen tärkeän asian. Pohjoisen sote-rahoitus on uudistuksen joka vaiheessa pienentynyt todella huolestuttavasti.

Pohjois-Pohjanmaan ns. sote-tarve oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan viime vaalikaudella väestörakenteesta ja sairastavuudesta johtuen noin 1,5-kertainen ruuhka-Suomeen verrattuna. Rahoitus olikin silloisen esityksen myötä lisääntymässä merkittävästi.

Jostain syystä tällä vaalikaudella THL lopetti tarvekertoimien julkaisemisen. Liekö saanut tässäkin asiassa poliittista ohjausta ministeriöstä?

Viime keväänä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen rahoitukseen oli hallituksen sote-esityksen mukaan tulossa nykytasoon verrattuna lisää 40 miljoonaa euroa, syksyllä enää 16 miljoonaa ja nyt viimeisimmän esityksen mukaan vähennystä on yli yhdeksän miljoonaa euroa!

Sama negatiivinen linja koskee kaikkia pohjoisen maakuntia, ruuhka-Suomen maakuntien rahoitus paranee.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.