Per­jan­tain ko­ro­na­uu­ti­set – katso Kalevan päi­vit­ty­vä kooste

Kaleva koostaa koronaepidemiaa koskevat uutiset. Katso perjantain uutiskooste.

Laboratoriohoitajat Tiia Pulkkinen ja Tuomas Rönnberg purkavat Helsingin Huslabiin saapuvia koronaepäilypotilaiden laboratorionäytteitä lajitellen, tarkastaen ja varmistaen, että ne ovat ehjiä ja testauskelpoisia.
Laboratoriohoitajat Tiia Pulkkinen ja Tuomas Rönnberg purkavat Helsingin Huslabiin saapuvia koronaepäilypotilaiden laboratorionäytteitä lajitellen, tarkastaen ja varmistaen, että ne ovat ehjiä ja testauskelpoisia.
Kuva: Arttu Laitala

Kaleva koostaa koronaepidemiaa koskevat uutiset. Katso perjantain uutiskooste.

Kello 21.14

Lukuisat Oulun kaupungin työntekijät ovat estyneet tekemästä työtään koronavirukseen liittyvien toimenpiteiden vuoksi. Heistä arviolta noin 120–200 pystyy joko palaamaan omaan työtehtäväänsä tai siirtymään toiseen tehtävään. 

Kello 20.00

Koronavirustilanne on hiljentänyt junat ja lentokentät. Oulusta lennetään enää Helsinkiin kerran aamulla ja kerran illalla. 

Kello 19.41

Kuntien ratkaisut kouluruokailun järjestämisestä poikkeustilanteessa eroavat suuresti toisistaan. Osa tarjoaa kouluruoan vain lähiopetuksessa oleville, toiset katsovat kouluruoan kuuluvan lain mukaan kaikille.

Kello 19.34

Koronavirus on levinnyt Suomessa myös vanhusten hoivakoteihin. Ylä-Savossa sijaitsevassa vanhainkodissa kolme asukasta on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Myös Mehiläinen ja Attendo ovat kertoneet, että niiden hoivakodeissa on havaittu koronavirusta. 

Kello 19.00

Suomessa ei pitäisi monista muista maista poiketen tulla pulaa lääkehapesta, vaikka koronaepidemian huippu olisi pessimististen skenaarioiden mukainen. Maassa on kaksi nestemäistä lääkehappea tuottavaa yhtiötä ja useampia tuotantolaitoksia.

Kello 18.07

Puolustusvoimissa työskentelevät sotilaat ja siviilit ovat saaneet kenraali Timo Kiviseltäerityistilannetiedotteen koronaviruksesta. Kirjeessä Kivinen esittää muun muassa talvisotaan viittaavan vertauksen. 

Kello 17.34

Lähes kaikki Oulun hotellit ovat suljettuna koronavirusepidemian vuoksi. Auki olevat hotellit ovat harvassa koko Pohjois-Suomessa. 

Kello 16.08
Kelan pääjohtaja Outi Antila sanoo, että etuuksien ja tukien käsittelyajat pitenevät huhtikuussa, koska hakemuksia on tulossa runsaasti samaan aikaan.

Kello 15.34
Koronaviruksen aiheuttamaan covid19-tautiin on kuollut viimeisen vuorokauden aikana Suomessa yksi ihminen. Yhteensä tautiin on menehtynyt maassa 20 ihmistä.

Kello 14.12
Koronaviruspandemia on viimeisen parin kuukauden aikana mullistanut täydellisesti oululaisen ensihoitotuotteiden tukkuyhtiön MedKitin toiminnan. Etenkin hengityssuojaimien tarve on räjähtänyt taivaisiin.

Kello 14.02
Kainuussa on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa viimeisen vuorokauden aikana. Yhteensä tartuntoja maakunnassa on nyt kahdeksan. 

Kello 13.50
Akavan Erityisalojen mukaan Oulun kaupungin päätös palkanmaksun keskeyttämisestä osalla työntekijöistä on perusteeton.

Kello 13.31
Satoja Oulun kaupungin työntekijöitä on yt-neuvottelujen piirissä. Monilla aloilla lomautuksia ei ole tehty, mutta ainakin osalla kulttuuri- ja sivistyspalveluiden työntekijöistä palkanmaksu on päättymässä.

Kello 11.47.
Oulun Torinrantaan tulevan Allas Sea Poolin rakentaminen lykkääntyy koronaepidemian vuoksi.

Kello 11.11
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kertoo, että sairaanhoitopiirin alueella on todettu kolme uutta koronavirustapausta. Testejä tehdään noin 450 vuorokaudessa.

Kello 10.53
Hallitus kertoi jälleen perjantaiaamuna uusista talouteen kohdistuvista tukitoimenpiteistä.  Tulossa on muun muassa ukipaketti keskisuurille yrityksille. Lisäksi pikavippien markkinointia kiristetään ja yhtiökokouksen järjestämiseen on luvassa joustoja.

Kello 10.27
Hallitus kieltää pikavippien suoramarkkinoinnin ja laskee enimmäiskorkoa koronakriisin aikana, kerrotaan perjantaiaamun tiedotustilaisuudessa. Myös yhtiökokouksen järjestämistä voi lykätä.

Kello 10.17
Koronatartuntojen määrässä selvä noususuunta. Vuorokauden aikana on todettu lähes 100 uutta tartuntaa, Uudellamaalla tartunnoista yli puolet.

Kello 9.53
Kittilässä on todettu yksitoista koronavirustartuntaa. Kunnanjohtaja vetoaa kuntalaisiin, jotta epidemiaa saataisiin hillittyä. 

Kello 9.27
USA:n laivasto erotti lentotukialuksen komentajan, joka oli huolissaan laivallaan puhjenneista koronavirustartunnoista.

Kello 9.06
Oppilaiden eväsjakelua laajennetaan Oulussa. Tiistaista alkaen eväsjakelu käytössä 30 koulussa, katso lista eväiden jakopaikoista

Kello 8.38
Latvia on onnistunut poikkeuksellisella tavalla koronaviruksen suitsimisessa. Jos kääpiövaltioita ei oteta lukuun, Latvia on ainoa Euroopan maa, jossa kukaan ei ole kuollut koronavirukseen.

Kello 8.18
HUSissa alkaa lääkehoitotutkimus koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan. Potilaille mahdollista antaa jo kahta käytössä olevaa lääkettä

Kello 7.00
Nuori maanviljelijä Kaisa Pihlaja on varautunu työkevääseen koronakriisin keskellä. Hän on kirjannut työkoneiden kriittiset kohdat, joiden toimivuus pitää varmistaa hyvissä ajoin ennen kevätkylvöjä.

Kello 7.00
Varuskunnissa on siirrytty koronaepidemian takia kolmen ryhmän rotaatioon, jossa ryhmät ovat erillään toisistaan. Pääosassa varuskunnista ryhmät ovat vuorollaan kaksi viikkoa palveluksessa kasarmilla, kaksi viikkoa maastossa ja kaksi viikkoa lomalla.

Kello 6.10
Tiistaina käynnistynyttä yrityksille suunnattua poikkeusrahoitusta on haettu vilkkaasti. Torstaina puoleen päivään mennessä valtakunnallisesti oli jätetty 4 600 hakemusta.

Kello 6.00
Koronakriisi kurittaa velkaantuneita. Ulosottojen helpotusten haku on kasvanut rajusti parissa viikossa. Ulosottoviranomaisten mukaan yli 70-vuotiaiden häätöjä lykätä.