Oulun budjetti: Näin kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä esittää käy­tet­tä­väk­si 650 mil­joo­naa euroa

Musiikki: Ou­lu­lais­per­heen kaikki jäsenet ovat kovia muu­si­koi­ta

Huoltajuus: Lap­sis­taan tais­tel­leen ou­lu­lai­si­sän uh­ka­sak­ko­vaa­ti­mus hy­lät­tiin

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Oulun poliisi kul­jet­taa psy­koot­ti­sia po­ti­lai­ta hoitoon päi­vit­täin

Psykoosit ovat yllättävän yleisiä. Tila voi johtaa tahdosta riippumattomaan hoitoon poliisin kyydissä. Voimakeinot voivat olla traumaattinen kokemus potilaalle, sekä apua soittaneelle läheiselle.

Oulun poliisi kuljettaa potentiaalisesti vaarallisia psykoottisia henkilöitä hoitoon päivittäin.

Kyse on yleensä hätäkeskukseen tehdystä ilmoituksesta, esimerkiksi riehumisesta tai epänormaalista käytöksestä, joka herättää ohikulkijan tai läheisen huolen.

– Sitten poliisi arvioi, onko henkilö päihtynyt, psykoottinen vai molempia, kuvailee ylikomisario Jyrki Kivirinta Oulun poliisilaitokselta.

Psykoottisesta henkilöstä ilmoittaa hätäkeskukseen yleensä omainen tai oudosta käytöksestä huolestunut ohikulkija. Kuvituskuva.
Psykoottisesta henkilöstä ilmoittaa hätäkeskukseen yleensä omainen tai oudosta käytöksestä huolestunut ohikulkija. Kuvituskuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Psykoosi on tila, jossa todellisuudentaju on heikentynyt. Siihen voi liittyä aistiharhoja ja vainoharhaisuutta, ja se kuuluu oireena oleellisesti esimerkiksi skitsofreniaan.

Psykoosit ovat yleisempiä, kuin ehkä voisi ajatella: noin neljä sadasta suomalaisesta kokee elämänsä aikana vähintään yhden psykoottisen jakson. Skitsofreniaa sairastaa noin 55 000 suomalaista. Vertailun vuoksi MS-tautia sairastaa 13 000.

Kivirinnan mukaan poliisi haluaa nykyisin välttää tilannetta, jossa hoitoa tarvitseva henkilö otettaisiin poliisin putkaan. Siksi poikkeuksellisesti käyttäytyvät viedään matalalla kynnyksellä terveydenhoidon piiriin.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.