Kansalaisaloitteet: Ou­lu­lai­sen Olli Kohosen kan­sa­lais­aloi­te teki stopin ve­si­lai­tos­ten yk­si­tyis­tä­mi­sel­le

vaalit: En­sim­mäi­set alue­vaa­lit jär­jes­te­tään tam­mi­kuun lopulla – tästä vaa­leis­sa ää­nes­te­tään

Oma­kan­nas­ta löytää pian kolme ko­ro­na­to­dis­tus­ta

Koronatodistuksen tavoitteena on helpottaa turvallista liikkumista EU-alueella.
Koronatodistuksen tavoitteena on helpottaa turvallista liikkumista EU-alueella.
Kuva: Arttu Laitala

Omakannasta on 14.7. alkaen mahdollista saada kolmenlaisia koronatodistuksia. Kesäkuun 22. päivästä alkaen Omakannasta on löytynyt EU:n koronarokotustodistus, mutta nyt sen lisäksi tulevat saataville EU:n testitulostodistus sekä EU:n todistus sairastetusta koronavirustaudista.

Testitulostodistus ja todistus sairastetusta koronavirustaudista täydentävät EU:n koronavirustodistuksen kokonaisuutta. Koronatodistusta voi käyttää EU-alueen rajanylitystilanteissa. Todistuksen tavoitteena on helpottaa turvallista liikkumista.

Kukin EU-maa päättää itse siitä, mihin muihin tarkoituksiin todistusta on mahdollista käyttää. Matkailijan tulee näin itse selvittää jo ennen matkaa, mikä koronatodistus tarvitaan kohdemaan rajanylitykseen.

Fakta

EU:n kolme koronatodistusta

EU:n koronarokotustodistus tulee Omakantaan, kun rokotus on saatu. Todistuksessa lukee viimeisimmän rokotteen valmistenimi, antopäivä sekä rokoteannosten määrä.

EU:n testitulostodistus on Omakannassa, kun on käynyt koronatestissä ja sen tulos on tullut. Todistuksessa näkyy viimeisin testitulos.

EU:n todistus sairastetusta koronavirustaudista näkyy Omakannassa, kun koronan sairastaminen on varmistettu positiivisella PCR-testituloksella. Pikatestin tulos ei kelpaa sairastetun koronavirustaudin todistukseen.

Lähde: THL.