Nuoret: Valkean ke­sä­ka­tu on nuorten mie­les­tä tur­val­li­nen, vaikka siellä ta­pah­tuu ikä­viä­kin asioita

Korona vei toisen kerran yli puolet elo­ku­va­teat­te­rei­den kat­so­jis­ta – kä­vi­jä­mää­rä koko ti­las­toi­dun ajan surkein

James Bond ylivoimaisesti vuoden katsotuin elokuva, kotimaisista parhaiten pärjäsi Luokkakokous 3.

James Bond -elokuva 007 No Time To Die oli vuoden 2021 katsotuin elokuva. Kuvassa Ralph Fiennes (M) ja Daniel Graig (James Bond).
James Bond -elokuva 007 No Time To Die oli vuoden 2021 katsotuin elokuva. Kuvassa Ralph Fiennes (M) ja Daniel Graig (James Bond).
Kuva: Nicola Dove

Vuonna 2021 Suomessa käytiin elokuvissa hieman yli 3,4 miljoonaa kertaa. Kävijämäärä on tilastoidun ajan heikoin.

Ensimmäisestä koronavuodesta 2020 elokuvateatterikäynnit putosivat 11,5 prosenttia. Edellisestä koronattomasta elokuvavuodesta, vuodesta 2019 elokuvakäynnit putosivat 56 prosenttia.

– Korona-aika on ollut elokuvateattereille todella raskas. Ilman Elokuvasäätiön kautta kanavoituja tukia sekä Valtiokonttorin yritysten kustannustukea, elokuvateattereita olisi menetetty runsaasti, toteaa Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja Tero Koistinen tiedotteessa.

Vuoden katsotuin elokuva oli ylivoimaisesti James Bond -elokuva 007 No Time To Die yli 600 000 katsojalla. Elokuva tuli ensi-iltaan syyskuun lopulla. Toiseksi katsotuimmaksi nousi myös syyskuussa ensi-iltaan tullut Dyyni (172 000 katsojaa).

Vuoden katsotuimmat kotimaiset elokuvat olivat heinäkuussa ensi-illan saanut Luokkakokous 3 – sinkkuristeily (166 000 katsojaa) ja loka-marraskuun ensi-illat Hytti nro 6 (lähes 130 000 katsojaa) ja Syke-elokuva: Hätätila (lähes 120 000 katsojaa).

Juho Kuosmasen elokuva Hytti nro 6 palkittiin Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix'lla. Kuvassa Seidi Haarla (Laura). Hytti n:ro 6 oli Elokuvateatteri Studion katsotuin elokuva.
Juho Kuosmasen elokuva Hytti nro 6 palkittiin Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix'lla. Kuvassa Seidi Haarla (Laura). Hytti n:ro 6 oli Elokuvateatteri Studion katsotuin elokuva.
Kuva: Sami Kuokkanen

Kotimaisten elokuvien katsojaosuus oli tavanomaiseen tapaan korkea, 25 prosenttia. Kotimaisia elokuvia katsottiin 860 000 kertaa. Yhtä heikkoa kävijämäärää kotimainen elokuva ei ole saanut sitten 1990-luvun.

– Korona on iskenyt elokuvateattereiden lisäksi koko elokuvan arvoketjuun, elokuvalevittäjiin ja elokuvatuottajiin, Koistinen muistuttaa.

– Elokuvateattereita on tuettu kohtuullisesti, myös levittäjiä on tuettava ja erityisesti niitä tuotantoyhtiöitä, joiden elokuvat ovat jääneet koronarajoitusten jalkoihin. Koko suomalainen elokuva-ala elää tai kaatuu kotimaisen elokuvan mukana.

Tällä hetkellä elokuvien esittäminen on kielletty viidessä maakunnassa, Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Satakunnassa, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Muualla maassa on 10, 20 tai 50 hengen rajoitukset yleisömääriin.

– Elokuva-ala ei vastusta koronarajoituksia: ainoastaan tehottomia ja perusteettomia rajoituksia. Suomalaisissa elokuvateattereissa on käynyt viisi miljoonaa katsojaa ilman tunnettuja tartuntaketjuja. Elokuvateattereiden tunnettu turvallisuus tulisi vihdoin ottaa huomioon rajoituksia määrättäessä, Koistinen huomauttaa tiedotteessa.

Fakta

Oulun kymmenen katsotuinta elokuvaa 2021

Finnkino Plaza

1. 007 No Time to Die

2. Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily

3. Dyyni

4. Fast & Furious 9

5. Spider-Man: No Way Home

6. Syke-elokuva: Hätätila

7. Black Widow

8. Venom: Let There Be Carnage

9. Ryhmä Hau -elokuva

10. Shang-Chi and the Legend of The Ten Rings

Star

1. 007 No Time To Die

2. Dyyni

3. Pertsa ja Kilu

4. Hytti nro 6

5. Ryhmä hau -elokuva

6. Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily

7. Isä

8. The Boss Baby: Perhebisnes

9. Syke-elokuva: Hätätila

10. Croodit: Uusi aika

Studio

1. Hytti n:ro 6

2. Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia

3. Isä

4. Nomadland

5. Yhdessä

6. Minari

7. Supernova

8. Ikuiseen rauhaan

9. Sama nainen

10. Persian oppitunnit