Rakennukset: Me­ri­ja­lin entistä kont­to­ria ei saa purkaa – suo­je­lu­ra­ken­nuk­seen tehdään en­nal­lis­ta­va korjaus ja siihen tulee asun­to­ja

Ko­koo­mus kysyy: Ovatko hal­li­tuk­sen ke­hus­ke­lut tyhjiä, kun Unkari heh­kut­taa Suomen vaa­ti­man ehdon torp­paa­mis­ta EU-pa­ke­tis­sa? – Myös pe­rus­suo­ma­lai­sil­ta vaa­ti­muk­sia

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kokoustaa torstai-iltapäivällä noin kello 14 asti. Puolue on esittämässä vaatimuksia hallitukselle EU-elvytyspaketin neuvottelutuloksista.

-
Kuva: Arttu Laitala

Hallituksen on annettava lisäselvityksiä tiistaina sovitun EU:n koronaelpymispaketin kytkemisestä oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen, vaativat kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

– Samaan aikaan kun hallitus hehkuttaa oikeusvaltioperiaatteen kytkemistä EU:n rahanjakoon, Unkarin [pääministeri] Viktor Orban kumppaneineen iloitsee, että he saivat kirjauksen torjuttua, Orpo hämmästelee kokoomuksen tiedotteessa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on kehunut EU:n elvytyspaketissa ja monivuotisessa budjettikehyksessä sitä, että oikeusvaltioperiaate kytkettiin osaksi rahoituksen ehtoja.

Kirjaus on tehty ennen kaikkea Unkarin ja Puolan vuoksi, koska ne ovat rikkoneet oikeusvaltioperiaatetta jatkuvasti viime vuosina. Puola on horjuttanut tuomioistuintensa riippumattomuutta vakavasti ja Unkari keskittänyt valtaa hallinnolle.

Orpo katsoo, että oikeusvaltioperiaatteen kytkeminen EU:n rahanjakoon näyttää vesittyneen.

– Ei voi olla niin, että me rahoitamme suurilla summilla EU-maita, joissa ihmisten perusoikeuksia poljetaan ja demokratiaa ajetaan alas. Mihin toimiin jäsenmaat ovat valmiita, jotta Unkari ja Puola saadaan kunnioittamaan yhteisiä periaatteita, Orpo kysyy.

Hän painottaa, että Suomen on varmistettava ehdon olevan sitova, ennen kuin paketti hyväksytään lopullisesti.

Mykkänen: Suomalaisten verotaakka ei saa kasvaa

Samalla kokoomus vaatii selvityksiä siitä, mitä EU:n yhteisesti elvytyspakettiin otettavat velat ja elvytyspaketin rahanjako todella merkitsevät.

Mykkänen huomauttaa, että Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan sopimuksen myötä harpattiin tulonsiirtounioniin.

– Tulonsiirrot eivät voi olla EU:n olemassaolon tarkoitus. Tällaisen tukipaketin yhteydessä on tärkeää tehdä selväksi, että jokainen maa vastaa itse omista veloistaan, Mykkänen sanoo.

Kokoomuksen mielestä Suomen täytyy ajaa euroalueen velkajärjestelyvälinettä, jonka avulla terve velkavastuu saataisiin toimimaan.

Mykkänen painottaa lisäksi sitä, että sopimuksien seurauksena suomalaisten kokonaisverotaakka ei saa kasvaa.

Hänen mukaansa sopimukseen kuuluvat hiilitullit ja muovivero ovat vähemmän haitallisia veromuotoja, jotka kannattaa toteuttaa EU:ssa yhdessä.

– Ennen sitä edellytämme hallitukselta selvää näkemystä siitä, miten estetään suomalaisten verotaakan kasvu kokonaisuutena, jos EU:lle luodaan omat verot kansallisten verojen päälle, Mykkänen sanoo.

Kokoomus: Tutkimuksesta leikkaaminen virhe

Orpo ja Mykkänen painottavat, että EU:n talouden elpyminen koronakriisin jälkeen on Suomen etu.

– Siihen paras julkisen puolen keino on tutkimukseen ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen panostaminen. Näistä Eurooppa-neuvosto kuitenkin päätyi tinkimään.

Heidän mielestään on EU:lle vahingollista, että tutkimuksesta ja ilmastonmuutoksen torjunnasta on leikattu.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä keskustelee neuvottelutuloksesta huomenna perjantaina. Päätöksiä eduskuntakäsittelystä ryhmä tekee myöhemmin "huolellisen arvioinnin jälkeen".