Pääkirjoitus: Me­taa­nia ei saa päästää il­ma­ke­hään – iki­rou­dan su­la­mi­nen on koh­ta­lo­kas­ta

Sanna Marin: Pää­mi­nis­te­ri vas­tai­li toi­mit­ta­jien ky­sy­myk­siin juh­li­mi­ses­taan

Il­ta-Sa­no­mat: THL suo­sit­taa an­nis­ke­lu­ra­vin­to­loi­den täys­sul­kua kol­mek­si vii­kok­si, hal­li­tus kä­sit­te­lee asiaa tällä vii­kol­la

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on suositellut anniskelupainotteisten ravintoloiden täyssulkua kolmeksi viikoksi, uutisoi Ilta-Sanomat.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan THL suositteli täyssulkua sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) tiistaina antamassaan lausunnossa. Sulku koskisi baareja, pubeja, karaokebaareja ja yökerhoja. THL:n mukaan kolmen viikon sulku voi osoittautua myös liian lyhyeksi ja vaatia jatkoa.

Ravintoloiden sulku vaatii erityislainsäädäntöä, joka veisi käsittelyineen aikaa kuitenkin vähintään muutaman viikon. Siksi se ei Ilta-Sanomien hallituslähteen mukaan ole ratkaisu akuuttiin koronatilanteeseen.

Hallitus on tilannut asiasta lisäselvityksiä, joita on määrä käsitellä tämän viikon aikana.

THL:n lausunnon tilasi STM:n johtaja Jari Keinänen ja sen kerrotaan liittyvän ravitsemisliikkeiden täyssulkuun liittyvän lakimuutoksen valmisteluun, jonka hallitus on toimeksi antanut.

THL arvioi, että nykyisessä koronatilanteessa merkittävän riskitason ravintoloiden täyssulku voisi hillitä epidemiaa.

– Merkittävän riskitason ravintoloiden sulkeminen määräajaksi on THL:n mukaan tarpeen estämään tartuntojen leviäminen asiakkaiden keskuudessa ja siten vähentämään huomattavaa uhkaa ihmisten hengelle ja terveydelle, lausunnossa todetaan.

THL näkee rajoitustoimet ensisijaisina ja tärkeinä. Sululle nähdään yhtäläiset perusteet koko maassa. Toisaalta porrasteinen sulkeminen voisi olla perusteltua alueellisten erojen vuoksi.

Nyt voimassa olevien rajoitusten mukaan ravintolat joutuvat lopettamaan anniskelun kello 17 ja sulkemaan ovensa kello 18. Tämä on THL:n mukaan riittämätöntä sairaalataakan näkökulmasta.

Myös pääministeri Sanna Marin kertoi lauantaina Ylellä, että ravintoloiden täyssulku on mahdollista heikkenevässä koronatilanteessa.