
Kiinan kanssa käytävään yhteistyöhön liittyvät turvallisuusriskit puhututtavat jälleen kansainvälisesti, ja aihe koskee myös Oulua. Yhdysvaltojen FBI ja Britannian MI5 -tiedustelupalvelut julkaisivat hiljattain yhteisen lausunnon, jossa ne varoittivat Kiinan pyrkivän teollisuusvakoilun avulla varastamaan länsimaista teknologiaa ja valtaamaan markkinat.
Myös uudistuvaan Oulun yliopistolliseen sairaalaan (OYS) verkkolaitteita toimittava teknologiayhtiö Huawei on ollut jo vuosia vakoilusyytösten kohteena.
– Kiinassa valtiolla on vahva ote kansalaisiin, ja heillä on raportointivelvollisuus. Lakiin on kirjattu, että jos valtio pyytää tietoja, niin ne on pakko antaa. Se on asia, joka kaikkien on syytä tiedostaa, Oulun yliopiston tietoliikennetekniikan professori Matti Latva-aho sanoo.
Latva-aho johtaa yliopistolla 6G-teknologian tutkimusohjelmaa. Oulu kuuluu alan edelläkävijöihin, ja 6G on myös yksi Kiinan mielenkiinnon kohteista.
Professorin mukaan kiinalaisten tahojen ja organisaatioiden kanssa työskennellessä täytyy olla koko ajan tietoinen mahdollisista riskeistä. Yliopistolla tämä on Latva-ahon mielestä ymmärretty hyvin. Esimerkiksi kun Kiinaan menee työasioissa, on syytä jättää varsinaiset työläppärit ja -kännykät kotiin.