Hiirosen henkirikos käräjillä: Ve­lan­pe­rin­näs­tä syy­tet­ty: "Jos huu­me­maail­mas­sa tekee rot­tai­lu­jut­tu­ja, silloin ta­pah­tuu"

Luonto: Rau­hoi­te­tut vii­ta­sam­ma­kot puo­lit­ti­vat Kaak­ku­riin suun­ni­tel­lun ison ra­ken­nus­hank­keen

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

”Ihan klas­si­sia va­koi­lu­jut­tu­ja”, Oulun yli­opis­ton 6G-tut­ki­ja Matti Lat­va-aho toteaa Kiinaan liit­ty­vis­tä tur­val­li­suus­ris­keis­tä – Oulu ja Kiina tekevät yh­teis­työ­tä muun muassa Bu­si­nes­sOu­lun ja op­pi­lai­tos­ten kautta

Yhdysvallat ja Britannia syyttävät Kiinaa teollisuusvakoilusta. Oulun yliopistolliseen sairaalaan laitteita toimittava Huawei kiistää väärinkäytökset.

Professori Matti Latva-aho on huolissaan Kiinan aikeista 6G-teknologian suhteen.
Professori Matti Latva-aho on huolissaan Kiinan aikeista 6G-teknologian suhteen.
Kuva: Tiina Wallin

Kiinan kanssa käytävään yhteistyöhön liittyvät turvallisuusriskit puhututtavat jälleen kansainvälisesti, ja aihe koskee myös Oulua. Yhdysvaltojen FBI ja Britannian MI5 -tiedustelupalvelut julkaisivat hiljattain yhteisen lausunnon, jossa ne varoittivat Kiinan pyrkivän teollisuusvakoilun avulla varastamaan länsimaista teknologiaa ja valtaamaan markkinat.

Myös uudistuvaan Oulun yliopistolliseen sairaalaan (OYS) verkkolaitteita toimittava teknologiayhtiö Huawei on ollut jo vuosia vakoilusyytösten kohteena.

– Kiinassa valtiolla on vahva ote kansalaisiin, ja heillä on raportointivelvollisuus. Lakiin on kirjattu, että jos valtio pyytää tietoja, niin ne on pakko antaa. Se on asia, joka kaikkien on syytä tiedostaa, Oulun yliopiston tietoliikennetekniikan professori Matti Latva-aho sanoo.

Latva-aho johtaa yliopistolla 6G-teknologian tutkimusohjelmaa. Oulu kuuluu alan edelläkävijöihin, ja 6G on myös yksi Kiinan mielenkiinnon kohteista.

Professorin mukaan kiinalaisten tahojen ja organisaatioiden kanssa työskennellessä täytyy olla koko ajan tietoinen mahdollisista riskeistä. Yliopistolla tämä on Latva-ahon mielestä ymmärretty hyvin. Esimerkiksi kun Kiinaan menee työasioissa, on syytä jättää varsinaiset työläppärit ja -kännykät kotiin.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.