Terveydenhuolto: Myös ou­lu­lai­set jou­tu­vat mak­sa­maan, kun Pohteen pal­ve­lu­ja vä­hen­ne­tään

Vanhat kuvat: Näin pik­ku­jou­lu­ja on juh­lit­tu Oulussa 2000-lu­vul­la

Jääkiekko: Kärpät romahti täy­des­sä Rak­si­las­sa ru­mas­ti, mutta tu­lok­sen takaa löytyy myös valoa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Fu­tu­ra-tai­de­teos häviää Rak­si­las­ta – yli 30 vuotta lin­ja-au­to­ase­mal­la seis­seen veis­tok­sen kuntoa on kar­toi­tet­tu vuosien var­rel­la useasti

Martti Aiha, Futura - Tuntematon, 1986.
Martti Aiha, Futura - Tuntematon, 1986.
Kuva: Anne Helaakoski

Oulun taidemuseo on poistanut Martti Aihan teoksen Futura Tuntematon Oulun linja-autoaseman alueelta.

Valkobetoninen veistos valmistui vuonna 1986, jolloin se osallistui Helsingin Juhlaviikkojen Concrete-näyttelyyn. Ouluun se saapui seuravana vuonna Rotuaarin Veistoskatu -näyttelyyn, minkä jälkeen se hankittiin Oulun kaupungin kokoelmaan ja siirrettiin linja-autoasemalle Ratakadun viereen.

Sijainnista on käyty keskustelua vuosien ajan, eikä taiteilija itse erityisesti pitänyt teoksen sijoituspaikasta.

Futura - Tuntematon -taideteosta siirretään Rotuaarilla heinäkuussa 1987.
Futura - Tuntematon -taideteosta siirretään Rotuaarilla heinäkuussa 1987.
Kuva: Jorma Hilli

Nyt museokeskus Luupin tiedotteen mukaan veistos on tullut elinkaarensa päähän. Siitä löydettiin ensimmäisen kerran rappeumia jo vuonna 1991 ja sen jälkeen muun muassa eri alojen konservaattorit ovat kartoittaneet sen tilannetta.

Kappaleiden välinen kullanvärinen liitossauma kului pois jo 1990-luvulla. Sen kärjissä, sakaroissa raudoitusten vieressä sekä erityisesti alaosissa on eriasteisia halkeamia. Teoksessa on myös erilaisia reunojen ja kulmien lohkeamia sekä katulikaa, jonka puhdistaminen olisi vaatinut siirtoa halliin, mikä olisi lisännyt rikkoontumisen riskiä.

– Futura ostettiin aikoinaan valmiina teoksena. Nykyisin kun tilataan julkinen teos, mietitään lähtökohtaisesti teoksen elinkaaren pituutta. Kaikkia teoksia ole tarkoitettu kestämään vuosikymmeniä, saati vuosisatoja, todetaan Luupin tiedotteessa.

Kuvataiteilija Martti Aiha oli syntyjään Pudasjärveltä. Hän menehtyi toukokuussa 2023.

Oulun taidemuseon hallinnoimissa kokoelmissa on Futuran lisäksi kuusi Aihan teosta vuosilta 1982–2009. Tunnetuimpiin kuuluu Kalevan lahjoittama polttomaalattu teräsveistos Mediator vuodelta 1991, joka sijaitsee Oulun keskustassa Snellmanin puistossa.