Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Peruskoulut: Kym­me­nen ou­lu­lais­opet­ta­jat ker­to­vat, että van­hem­mil­ta tulee rajuja ja asiat­to­mia vies­te­jä

Työtaistelut: Kevään lak­ko­su­man taus­tal­ta löy­ty­vät neu­vot­te­lu­jär­jes­tel­män muutos, inf­laa­tio ja ki­ky-so­pi­muk­sen kaiut

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Tilaajille

Energia li­hot­taa Venäjän so­ta­kas­saa Uk­rai­nas­sa, mutta Fortum ei ole päät­tä­nyt luopua ve­nä­läi­ses­tä uraa­nis­ta – ny­ky­so­pi­mus jat­ku­mas­sa vuosia

Suomi on yksi viidestä EU-maasta, joka tuottaa ydinvoimaa venäläisellä polttoaineella. Uraanipakotteelle on unionissa monta vasta-argumenttia, mutta professori ei pidä Venäjän korvaamista ylivoimaisena.

Energiayhtiö Fortum jatkaa toistaiseksi Venäjältä tuotavan ydinpolttoaineen käyttämistä, vaikka venäläinen energia on joutunut syyniin Euroopassa.

Fortum ei kommentoi, aikooko se ehdottomasti irtaantua venäläisuraanista tai millä aikataululla asia voisi tapahtua. STT ei saanut asiaan vastausta valtionyhtiöltä.

– Meillä on voimassa oleva sopimus, jonka puitteissa toimimme, sanoo Fortumin uuteen ydinvoimaan keskittyvän yksikön johtaja Matti Kattainen.

Kuluneen vuoden aikana Euroopassa on keskusteltu paljon riippuvuudesta venäläiseen energiaan, sillä energiaostot osaltaan rahoittavat Venäjän sotaa Ukrainassa ja pönkittävät Venäjän suurvaltapyrkimyksiä. Keskustelu on keskittynyt ennen kaikkea fossiilisiin polttoaineisiin.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.