Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Asian­tun­ti­jat yl­lät­ty­nei­tä – ­Pe­rä­me­ren jää­olo­suh­teis­sa ei mitään poik­keuk­sel­lis­ta, joka voisi se­lit­tää Hai­luo­don on­net­to­muu­den

Meriveden korkeuden vaihteluiden ei pitäisi heikentää jäätä radikaalisti, sanoo Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

Hailuodon jäätie on suljettu käytöstä siellä tiistaina tapahtuneen onnettomuuden vuoksi. Jäätie petti tamppauskoneen alta ja pelastustöihin osallistunut pelastushenkilö kuoli.
Hailuodon jäätie on suljettu käytöstä siellä tiistaina tapahtuneen onnettomuuden vuoksi. Jäätie petti tamppauskoneen alta ja pelastustöihin osallistunut pelastushenkilö kuoli.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Jään pettäminen tamppauskoneen alta ja sitä seurannut kuolemaan johtanut onnettomuus on yllättänyt Perämeren jääolojen asiantuntijat.

– Mittaustulosten mukaan merialueilla Hailuodon ympäristössä jään paksuus on ollut ihan tavanomaisissa lukemissa vuodenaikaan nähden. Kantavaa kiintojäätä on noin 35–40 senttiä, minkä pitäisi kantaa reilut kuuden tonnin painoisen koneen, sanoo Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

Kohvajäätä eli heikommin kantavaa kiintojään päälle jäätynyttä sohjoa Perämerellä on Vainion mukaan noin kymmenen senttimetriä. Helmikuun aikana ei näyttäisi tapahtuneen mitään sellaista, joka olisi heikentänyt jäätilannetta, eikä jääkartoissa näy halkeamia.

Myös Virpiniemen merivartioaseman varapäällikkö, luutnantti Antti Jutila, sanoo, ettei jääolosuhteissa ole viime aikoina tapahtunut mitään yllättävää. Perämerellä on ollut useita pitkiä pakkasjaksoja ja jääkannen pitäisi virtapaikkoja lukuunottamatta olla kestävää.

– Olemme täällä ihmetelleet, miten jää on ollut siinä niin heikko.

Lue myös: Hai­luo­don

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.