Showpaini: Näin yli­opis­to­tut­ki­jas­ta kuo­riu­tuu yli­voi­mai­nen Va­lio­yk­si­lö

Sää: Kolea kesäsää vaihtuu ensi vii­kol­la läm­pi­mään

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pe­las­tus­hen­ki­lö kuoli Hai­luo­don jää­tiel­lä sat­tu­neen on­net­to­muu­den pe­las­tus­töis­sä – "Työyh­tei­sön hen­ki­ses­tä jak­sa­mi­ses­ta on pi­det­tä­vä hyvä huoli"

Oulu–Koillismaan pelastuslaitoksen pelastaja menehtyi Oulunsalon ja Hailuodon välisellä jäätiellä tapahtuneen onnettomuuden pelastustoiminnan yhteydessä.

Hälytys vesiliikenneonnettomuudesta tuli tiistaina kello 10.15. Tehtävää lähti hoitamaan yksiköitä Hailuodon, Raksilan, Linnanmaan ja Limingan paloasemilta.

Onnettomuudessa tamppauskone oli vajonnut osittain jään läpi. Konetta kuljettanut henkilö oli päässyt omin avuin pois koneesta.

Pelastustöiden yhteydessä sattui pelastuslaitoksen mukaan tapaturma, jossa pelastaja joutui veden varaan ja menehtyi.

Tielinjan ulkopuolella tapahtuneen onnettomuuden vuoksi Hailuodon jäätie on suljettu kunnes sen turvallisuus on varmistettu.

Koska onnettomuudesta on käynnissä työturvallisuus- ja viranomaistutkinta, ei pelastuslaitos voi kertoa onnettomuudesta lisää.

Palopäällikkö Heikki Levòn kuvaa tilannetta äärettömän järkyttäväksi.

– Olen ollut alalla 40 vuotta eikä koskaan ole omalla työpaikalla käynyt tällaista, eli on harvinaista, hän kertoo.

Työtehtävään osallistuneet osallistuivat tiistaina onnettomuuden jälkeen defusing-palaveriin, eli purkukeskusteluun. Purkukeskustelun tarkoitus on käsitellä traumaattisen tapahtuman aiheuttamat tuntemukset ja ajatukset välittömästi sen tapahduttua.

– Purkukeskustelun jälkeen osallistuneet lähtevät kotiin ja uudet miehet astuvat vuoroon. Ei ole työkyky parhaimmillaan tällaisen kokemuksen jälkeen.

Pelastuslaitokselle purkukeskustelut ovat tuttuja, sillä työhön kuuluvat myös järkyttävät tapaturmat. Henkilöstöä on koulutettu niiden pitämiseen. Tällä kertaa tilanne on kuitenkin erilainen kuin yleensä ja suru koskettaa koko työyhteisöä.

– Työyhteisön henkisestä jaksamisesta on pidettävä hyvä huoli.

Juttua päivitetty 16.2. kello 8.45. Jäätie on suljettu.

Juttua päivitetty kello 16.45. Levònin kommenteilla.