Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ana­lyy­si: Mie­hit­tä­jä pimensi asuk­kail­ta Uk­rai­nan median ja pakotti vaih­ta­maan sen­su­roi­tuun nettiin – Venäjä sotii myös val­voak­seen jo­kais­ta lii­ket­tä in­ter­ne­tis­sä

Tuoreet tiedot Venäjän tällä hetkellä miehittämiltä Etelä-Ukrainan alueilta kertovat, että yksi maahan hyökänneen armeijan ensimmäisistä tavoitteista on sensuroida media ja ottaa valvontaan internetin käyttö. Hersonin asukkaiden eristäminen Ukrainan uutislähetyksistä ja pakottaminen venäläisten sim-korttien käyttäjiksi muistuttaa, että sodassa on kyse muustakin kuin maa-alueista.

Uutisissa sota näyttäytyy liian helposti taisteluna maa-alueista. Venäjän hyökkäyssodassa pelissä on paljon enemmän: Ukrainan yhteiskunnallisen järjestelmän vaihtaminen venäläismalliseksi diktatuuriksi.

Pian puoli vuotta kestäneessä miehityssodassaan Venäjä on tehnyt kaikkensa jopa vaihtaakseen ajatukset miehitetyllä alueella asuvan ihmisen päässä.

Eteläisen Hersonin asukkailta on kesän kuluessa suljettu pääsy ukrainalaiseen uutismediaan, kertoo Radio Svobodan ukrainankielinen uutispalvelu Novyny Priazov'ja. Asukkaat on pakotettu käyttämään rajattua venäläistä internetiä, jota venäläisoperaattorit on määrätty valvomaan turvallisuuspalvelu FSB:n komennossa.

Heti venäläismiehityksen ensimmäisinä päivinä pääsystä mobiiliverkkoon ja nettiin tuli ongelma. Monelta katkesi yhteys läheisiin miehitysalueen ulkopuolella kokonaan.

Ukrainalaisen demokratian vaihtamisesta Vladimir Putinin kaudella Venäjälle rakennettuun totalitaariseen systeemiin on miehitysalueilta useita todisteita.

Yhtenä ensimmäisistä toimistaan miehittäjä määräsi kouluihin Venäjän keskitetyn ja etenkin historian osalta tiukasti sensuroidun opetusohjelman. Mariupolissa lapset on ukrainalaistietojen mukaan määrätty käymään koulua venäjän kielellä, jopa kesällä. Venäläistämisellä on kova kiire.

Itsenäisessä Ukrainassa vuoden 1992 jälkeen ilmestyneitä kirjoja uhkaa polttaminen "natsikorttiin" vedoten.

Venäjällä käytännössä kaikki valtakunnallinen tiedonvälitys on presidentti Vladimir Putinin ja maata hallitsevien entisten KGB-miesten käsissä. Ukrainalta miehittämilleen alueille Venäjä tuo oman propagandansa ja estää asukkaita näkemästä ukrainalaisia ja ukrainankielisiä uutisia.
Venäjällä käytännössä kaikki valtakunnallinen tiedonvälitys on presidentti Vladimir Putinin ja maata hallitsevien entisten KGB-miesten käsissä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.