Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Van­hoil­le kai­vos­alueil­le tulossa yli 60 mil­joo­nan euron au­rin­ko­voi­ma­loi­den ko­ko­nai­suus Ni­va­laan ja Py­hä­jär­vel­le – sähköä 15 000 ihmisen tar­pei­siin

Kuvassa Hituran kaivoksen peitetty sivukivikasa ja vedellä täyttynyt avolouhos syyskuun alussa 2021.
Kuvassa Hituran kaivoksen peitetty sivukivikasa ja vedellä täyttynyt avolouhos syyskuun alussa 2021.
Kuva: Skarta Finland Oy

Käytöstä poistetut kaivokset Nivalassa ja Pyhäjärvellä ovat saamassa uutta käyttöä, kun niiden alueille on rakentumassa lähivuosina suuria aurinkopuistoja.

Kyseessä on 61 miljoonan euron hanke. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt hankkeen vuoksi Callio-Hitura Solarpark Oy:lle 12,1 miljoonan euron elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaisen tuen, joka on ehdollinen Euroopan komission hyväksynnälle. Hanketta toteuttavat Skarta Energy ja Solarigo Systems.

Pyhäjärvellä sijaitsevan Pyhäsalmen kaivoksen alueella rakennustyöt on tarkoitus aloittaa ensi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Nivalan Hiturassa projekti etenee vähän myöhemmin. Molempien puistojen tuotantojen pitäisi olla täysillä vuoden 2026 alussa.

Skarta Energyn toimitusjohtaja Kari Tuominen sanoo, että yhtiö tavoittelee tulevaisuudessa konseptin laajentamista Suomen lisäksi Ruotsiin ja Norjaan. Tuomisen mukaan potentiaali on suuri, sillä Pohjoismaissa on suuri määrä kaivoksia, jotka tuskailevat sosiaalisen hyväksyttävyyden kanssa.

– Tämä on meille lähtölaukaus. Tavoitteemme on olla mukana jokaisessa suomalaisessa, ruotsalaisessa ja mahdollisesti norjalaisessa kaivoksessa, Tuominen visioi.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.