Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Oulu: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Tulevat kun­nal­lis­vaa­lit ovat myös ym­pä­ris­tö- ja il­mas­to­vaa­lit

Maankäytöstä päättävät kunnat ja niiden yhteistyöjärjestöt maakuntien liitot. Maankäytön suunnittelulla on olennainen rooli maailman ruokaturvan varmistamisessa ja luonnon monipuolisuuden köyhtymisen torjumisessa. Maankäyttö on keskeisessä roolissa ilmaston ja ympäristön kannalta.

Kuntien tehtävät ovat suurelle yleisölle tuttuja. Maakuntien liittojen tehtävät maankäytössä ovat muun muassa ehjän yhdyskuntarakenteen tukeminen (asuminen, palvelut ja liikenne). Lisäksi liitot edistävät luonnonvarojen kestävää käyttöä.

Huomionarvoista on myös se toiminta, joka on lakisääteisen ja vapaaehtoisen työn rajapinnoilla. Tällaiseksi voidaan lukea esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla juuri valmistumisvaiheessa oleva ilmastotiekartta, jota liitto koordinoi. Työtä tehdään laajassa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Tällä tavalla saavutetaan yhteinen tahtotila ja toimenpiteiden vaikuttavuus.

Kunnallisvaaleissa valitaan tuhansittain luottamushenkilöitä, joiden tehtävinä on perinteisten kuntien tehtävien ohella päättää myös ilmastoa ja ympäristöä koskevista asioista. Toivottavasti kaikki puolueet saavat runsaasti ympäristöstä kiinnostuneita ehdokkaita. Ympäristön kannalta on tehokkaampaa istua päätöksiä tekevissä pöydissä kuin istuskella kaduilla.

Maailman ilmatieteen järjestöjen pääsihteeri Petteri Taalas oli lokakuun lopulla TV1:ssä ykkösaamu-ohjelmassa toimittaja Seija Vaaherkummun haastateltavana. Oli miellyttävää kuunnella hänen asennettaan. Tehdään se mikä on tarpeen maapallon pelastamiseksi, mutta terve järki kädessä.

Esimerkiksi lentoliikenne ei ole keskeinen säästökohde, sillä Eurooppaan nähden Suomi on rinnastettava saareen, jonne on pakko lentää. Myöskään metsänkäytön osalta hiilinielu ei hänen mukaansa aiheuta ongelmia. Tästä varmaan moni poliitikko on eri mieltä. Näin maallikkona usko on enemmän asiantuntijan puolella.

Ilmasto- ja ympäristöasioiden pohdintaan Taalas toivoi osallistuvan laajemman joukon nykyisten aatteellisten järjestöjen lisäksi.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.