Top­pi­lan Möljä vaikeni kult­tuu­ri­elä­myk­sis­tä lo­pul­li­ses­ti – Meri Oulun ke­sä­teat­te­ri siirtyy ensi kesäksi Hu­pi­saa­ril­le, tu­le­vai­suus on vielä avoinna

Oulu
Toppilan Möljä on hiljentynyt kulttuurielämyksistä lopullisesti. – Irtaimisto tullaan huutokauppaamaan kesän aikana, sanoo toimitusjohtaja Jorma Yypänaho.
Toppilan Möljä on hiljentynyt kulttuurielämyksistä lopullisesti. – Irtaimisto tullaan huutokauppaamaan kesän aikana, sanoo toimitusjohtaja Jorma Yypänaho.
Kuva: Pekka Kallasaari

Toppilan Möljällä 20 vuotta toiminut Meri Oulun kesä-teatteri siirtää tulevana kesänä toimintansa Hupisaarille.

– Möljällä ei tulla näkemään kesäteatteria enää koskaan, toimitusjohtaja Jorma Yypänaho Meri Oulusta lausuu haikeutta äänessään.

Yypänaho sanoo muuton taustalla olevan vuokrasopimuksen päättyminen Toppilan Möljän maanomistajan eli Oulun kaupungin kanssa.

– Kaupunki ottaa alueen omaan käyttöönsä. Paikalle on kaavoitettu nelikerroksisia kerrostaloja. Meidän on väistyttävä näiden suunnitelmien tieltä.

Meri Oulun kesäteatterilla olisi ollut mahdollisuus toimia Möljällä vielä tulevan kesän ajan.

– Möljän näyttämörakenteet ovat jo aikansa eläneitä ja ne olisivat vaatineet remonttia. Päätimme, että emme lähde investoimaan rakenteiden korjaamiseen yhtä kesää varten. Siinä ei olisi ollut järkeä, Yypänaho sanoo.

Tulevaisuus avoinna

Meri Oulun kesäteatterille on etsitty uutta estradia pitkään ja hartaasti.

– Toppilan Möljällä katsomopaikkoja oli yhteensä 2 610, joista olemme viime vuosina täyttäneet noin puolet. Tarvitsisimme suunnilleen sen kokoisen paikan. Sellaisen, jossa voisi järjestää kesäteatterin lisäksi myös konsertteja, stand upia sun muuta, mutta sellaista tässä kaupungissa ei ole valmiina, Yypänaho harmittelee.

Uuden kesäteatterin rakentamistakin on pähkäilty.

– Haaveilimme muun muassa Lammassaaresta, mutta se ei kuitenkaan ollut lopulta mahdollinen ratkaisu. Meri Oulun tulevaisuus pitkällä tähtäimellä on täysin avoinna. Ideoita pyöritellään kaiken aikaa.

Hupisaarille muuton Yypänaho toivoo olevan vain lyhytaikainen väliaikaisratkaisu, sillä Hupisaarten kesäteatterin kapasiteetti ei riitä Meri Oulun tarpeisiin alkuunkaan.

– 300 katsomopaikkaa on aivan auttamattomasti liian vähän. Muutenhan paikka on erittäin kaunis, helposti saavutettavissa ja arkkitehtoonisesti moderni. Siinä mielessä odotamme ensi kesää suurella mielenkiinnolla ja hyvillä mielin. Yleisölle ensi kesä tulee varmasti olemaan mieluisa.

Vain yksi produktio

Meri Oulun kesäteatterin kesän 2022 ohjelmisto pitää sisällään vain yhden produktion. Kolmas pyörä -musiikkikomedia on ennennäkemätön Suomi-hittien tahdittama tarina Saarasta, joka etsii rakkautta nettideittailun villistä maailmasta.

Näytelmää tähdittävät Oulun suurlähettiläänäkin esiintynyt Ernest Lawson, jo viime kesänä Oulun Möljällä esiintynyt Eelis Saurio, Salatut Elämät ja Rantabaari -televisiodraamoista tuttu Sofia Arasola sekä Tampereen Työväen Teatterin näyttelijä Janne Kallioniemi. Kolmatta pyörää esitetään 6.–25. heinäkuuta.

– Tulossa on kaikkiaan kaksikymmentäyksi näytöstä, Yypänaho sanoo.

– Toppilan Möljällä teatterielämysten yhteydessä yleisölle on tarjottu myös ravintolapalveluja A-oikeuksin, ja nämä onneksi järjestyvät myös Hupisaarille.